I ty se staň kartografem: Google Map Maker v Česku

Máte potřebu opravit, nebo vylepšit Google Mapy? Dneškem počínaje můžete, Google Map Maker je konečně dostupný také v České republice.

Google Map Maker je konečně dostupný i v České republice. V praxi to znamená, že nyní mohou všichni mapoví nadšenci vylepšovat oficiální mapy tam, kde něco chybí. Uživatelé mohou kreslit nové objekty – třeba budovy, ale také přidávat body, tedy třeba záznam o nějakém podniku. Nechybí také možnost zpřesňovat stávající tvary včetně řek a komunikací.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Seznam posledních úprav v okolí s vyznačenou ještě neschválenou budovou a detail úpravy, kde mohu sám ohodnotit úpravu jako správnou

Veškeré úpravy samozřejmě podléhají moderaci, čili do map se rozhodně nedostane žádný nesmysl. Objekty mohou lidé kreslit třeba pomocí leteckých snímků. Tam, kde stojí nová budova, ale letecké snímky ji ještě nezobrazují, to bude pochopitelně komplikovanější.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kresba budovy, silnice, vyznačení nového bodu POI atp.

Map Maker byl původně určený hlavně pro rozvojové země, kde neměl Google profesionální mapové pokrytí. Později se ale firma začala aplikaci uvolňovat i ve vyspělém světě, kde naopak mohou zkušení uživatelé vylepšovat některé detaily a hlavně v předstihu aktualizovat chybějící bílá místa.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vytvoření nové budovy – správně bych si měl samozřejmě zobrazit leteckou vrstvu pro co nevyšší přesnost. Map Maker není hra pro děti, ale možnost vylepšit mapy, které sami používáme.

Samotná aplikace nabízí přehled úprav ostatních uživatelů a stav jejich úprav, tedy jestli už jsou schválené, nebo stále čekají na autorizaci. Pokud znáte komunitní tvorbu OpenStreetMap, budete v Map Makeru jako doma.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Úprava stávajícího objektu v mapě – v tomto případě pěší cesty. Mohu ji zdeformovat, proměnit ji v silnici, celou smazat atp.
Diskuze (25) Další článek: Popularita přináší oběti: na Android míří 92 % veškerého malwaru

Témata článku: Google, , , , Google +, Karta, STAN, Rozvojové země