Jabra BT8030: prostorové stereo na uších

Toto „zařízení“ kombinuje sluchátka, handsfree a hlasité reproduktory. Plní jejich funkce zodpovědně nebo jen dobře vypadá?

Jabra se umí při návrhu bezdrátových hansdfree překonat, důkazem může být třeba model BT8040, který jsme již testovali. Sluchátka Jabra BT8030 si nehrají na snadno nositelné handsfree, jedná se o sluchátka s pořádným náhlavním mostem a mušlemi s reproduktory v protáhlé konstrukci.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Obsah balení: USB kabel, síťová nabíječka, cestovní pouzdro
Sluchátka obsahují bluetooth modul s podporou ovládání AVRCP a A2DP, počítejte tedy s ovládáním poslechu hudby i stereo produkcí. Pro optimální přenos hudby a kvalitu hovorů jsou nachystány technologie EDR a DSP. BT8030 jsou celá zhotovena z plastu, to se týká i šedých prvků konstrukce. Vnější strana sluchátek dostala na povrch hladký plast, oba konce obsahují loga výrobce a shodné indikační tříbarevné informační diody.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Za pouzdro Jabru mohu pochválit, sluchátka se do něj vejdou i s nabíječkou a kabelem
Jakkoliv se může zdát, že polstrování vnitřní části konstrukce je bohaté a měkké na dotek, opak je pravdou. Horní a boční části se dají promáčknout jen silou prstů, hlavou s vlasy to nelze dokázat. Vnitřní materiál podobný semiši navíc zřetelně zachytává prach a po několika dnech používání tak nevypadá vábně. Kryty reproduktorů výrobce zhotovil z tenkého ohebného a výklopného plastu se zmíněným semišem na povrchu. O ergonomii nemůže být velká řeč, kryty reproduktorů se po nasazení na uši mírně nakloní, avšak styčná plocha zůstává zcela rovná.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přestože se zdá, že jsou šedé prvky konstrukce kovové, jedná se bohužel o plast
Sluchátka jsou docela veliká a těžká, několikahodinové nošení 305 g není moc příjemné. Po nasazení na hlavu se dočkáte přezdívek jako kosmonaut apod.; konstrukce v místě bočního polstrování měří až 30 mm. Ovládací prvky lze nahmatat palci obou rukou, najdete je totiž na obou koncích zezadu konstrukce. Pravá ruka dosáhne na tlačítko Play/Pause, přepnutí na předcházející a nadcházející skladbu. Leváci uvítají dosažitelné tlačítko k párování a vypnutí, ovladače hlasitosti a příjmu hovorů. Sluchátka BT8030 lze nabíjet dvěma způsoby – přibalenou síťovou nabíječkou nebo miniUSB kabelem, oba konektory objevíte vespod levé mušle.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Po stisknutí skrytých tlačítek se konstrukce rozevře a v ruce máte dvojici hlasitých reproduktorů
Zajímavou a nečekanou funkcí je možnost rozložení oblouku sluchátek a využití hlasitých reproduktorů. Produkce sluchátek se po rozevření bočnic automaticky zesílí a vy můžete poslouchat stereo produkci třeba někde u vody. Dle údajů výrobce se můžete spolehnout na baterii o velké kapacitě, Jabra udává výdrž v pohotovosti až 600 hod, 26 hod hlasitého poslechu či 32 hod poslechu hudby nebo hovoru ve sluchátkách.
Klepněte pro větší obrázek
Praxe: pro nošení na ulici se sluchátka příliš nehodí
Zřejmě díky funkci Power Bass se produkce vyznačuje dost výraznou, až vibrující basovou složkou a jelikož nejsou sluchátka tzv. uzavřená, počítejte s rušením okolí během poslechu. Celkový dojem z poslechu je takový, že kromě výrazných basů se dočkáte přijatelných středů a výšek, neřekl bych, že jde o typický „plastový“ zvuk. Jabra BT8030 určitě zaujmou svým designem, pro pohodlnější nošení mohl výrobce při návrhu typu a způsobu polstrování více přemýšlet. Sluchátka se začínají prodávat u oficiálního distributora Snyze za nesympatických 4 862Kč.
Diskuze (5) Další článek: Nový firmware pro Nokii N95: YouTube a další

Témata článku: , , Mušle, Vnější strana, Pravá ruka, Prostor, Výrazný bas, Pohodlné nošení, Pro +, Kosmonaut, Stereo, Cestovní pouzdro, USI