Jak fotí TCL 10 Pro

TCL 10 Pro má na zadní straně rovnou čtveřici fotoaparátů, jejichž parametry najdete v boxu níže. K ruce jim jsou dvě jednobarevné LED diody, každá na jedné straně, ale i přes svoji velikost a počet je jejich přísvit docela slabý. TCL 10 Pro nabízí při fotografování až 10× zoom, přičemž hodnota dvojnásobného přiblížení je výřezem z hlavního 64 Mpx snímače, dále se pak už jedná o digitální zoomování. K ruce je laserové, fázové a kontrastní ostření, které se nachází v průhledu po pásem čtveřice čoček.

Parametry snímačů TCL 10 Pro:

  • hlavní 64 Mpx, šest čoček, f/1.79, úhel záběru 79°, senzor 1/1,7", pixel 0,8 μm
  • širokoúhlý 16 Mpx, pět čoček, f/2.4, úhel záběru 123°, senzor 1/3", pixel 1,0 μm
  • makro 5 Mpx, tři čočky, f/2.2, úhel záběru 83°, senzor 1/5", pixel 1,12 μm
  • noční video 2 Mpx, pět čoček, f/1.8, úhel záběru 77°, senzor 1/2,8", pixel 2,9 μm
  • selfie 24 Mpx, pět čoček, f/2.0, úhel záběru 79,6°, senzor 1/2,8", pixel 0,9 μm

Výsledné fotografie z TCL 10 Pro v mnohém připomínají fotografie z Lumií v době Windows Phone. Snímky ze dne jsou ostré, se spoustou detailů a s minimálním šumem, avšak saturace barev je často zcela nereálná. Typicky zelená na trávě, stromech a keřích, nebo modrá na obloze jsou tak umělé, že to každého musí trknout. Při ztrátě světla na snímané scéně se dostavuje šum, slévání barev i ztráta detailu, ale nikoliv skokově a dle mého se v dané cenové kategorii jedná o nadprůměr.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaplikace na TCL 10 Pro

Špatně nevypadají ani makro snímky z hlavního snímače, v případě režimu supermakro potom dedikovaný snímač dle mého přináší horší výsledky, dané především horší světelností. Širokoúhlý snímač je zde poměrně nadprůměrný a slušivé fotografie s ním pořídíte i jindy, než za dokonalých podmínek. Škoda jen poměrně vysoké světelnosti, která zbytečně brzdí jeho potenciál. Zamrzí také fakt, že ani jeden ze snímačů nedisponuje stabilizací, ta je přítomna pouze u videa a v elektronické podobě.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Fotografie pořízene na TCL 10 Pro v automatickém režimu.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Srovnání hlavního a širokoúhlého snímače.

Video umí TCL 10 Pro pořizovat až ve 4K rozlišení, vždy však ve 30 snímcích za vteřinu (slow-motion potom 960 fps/720p). Video je velmi pěkné a barevně reálnější, než fotografie, ale skokově se v něm mění světelnost scény a při zoomování video přeskakuje. 

Problémový mi také přijde fakt, že detekuje-li telefon horší nasvícení scény, automaticky se přepne do režimu zhoršeného osvětlení, rozlišení klesne na Full HD a přepne se na dedikovaný 2 Mpx snímač. Samozřejmě, neděje se tak během videa, pouze před startem natáčení, ale zatímco zapnutí režimu můžete udělat ručně, jeho vypnutí už musí udělat automatika, protože tlačítko prostě zmizí.

Ukázkové video (4K, 30 fps):

Diskuze (8) Další článek: WhatsAppu uniklo 400 tisíc telefonních čísel. Stačilo jen vědět, jak je vyhledat

Témata článku: TCL, , , , , , , , , , , , TCL 10 Pro, Úhel, Škoda, Supermakro, Pro +, Windows Phone, Senzor, Světelnost, F +, Full HD, Snímač, Čočka, Úhel záběru