Jako dveře do budoucnosti! Xiaomi Mi Mix Alpha je ze všech stran obalený displejem

  • Xiaomi dnes ukázalo, jak si představuje smartphone budoucnosti
  • Displej je skoro všude, tělo je vyrobeno z titanu
  • Focení obstarává trojitý snímač s hlavním 108MPx foťákem, pro focení selfie stačí telefon otočit zády k vám

Xiaomi ukázalo, jak si představuje smartphone budoucnosti. Žádné experimenty se skládací konstrukcí, u Xiaomi Mi Mix Alpha se můžete těšit na „prostorový displej“, který obaluje přední stranu, boky i většinu zadního krytu. Výsledkem je poměr displeje k půdorysu telefonu na hodnotě 180 %! Zbylých 20 % vyplňuje zadní keramický pruh, jehož součástí je trojitý fotoaparát. Šasi smartphonu je titanové.

Přišel o boční rám

Nová technologie displeje si vyžádala několik ústupků. Tím zřejmým je úplná absence bočního rámu, takže mají doplňkové ovladače virtuální ztvárnění přímo v displeji a to s výraznou vibrační odezvou. Tu poskytuje nový motorek, u něhož Xiaomi slibuje podobný pocit, jako byste mačkali fyzická tlačítka.

Mi Mix Alpha je ze všech stran obalený displejem:

Horní a spodní rámečky okolo displeje jsou velmi tenké, mají mít zhruba 2 milimetry. A se selfie kamerkou se výrobce popasoval po svém - k focení selfíček využijete zadní fotoaparát, zbytek displeje na zádi poslouží jako hledáček.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Xiaomi u Mi Mix Alpha telefon doslova obalilo displejem, zbytek vyplňuje keramický pruh s fotoaparáty krytými safírovým sklem. Tělo smartphonu je vyrobeno z titanu

Fotoparát je trojitý a jako hlavní byl použit 108MPx snímač o rozměrech 1/1.33", na jehož vývoji se spolupodílel Samsung. V případě smartphonů je toto rozlišení absolutním rekordem. V horších světelných podmínkách zasáhne do hry pixel binning, čtyři pixely se spojí do jednoho, takže na výstupu budou k dispozici 27MPx snímky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na zádech jsou připraveny tři snímače, které přiblíží scénu, pořídí makro i ultraširokoúhlý snímek. Hlavní  snímač má rozlišením 108 MPx!

Telefon však umí fotit i v nativním rozlišení, což znamená fotografie s rozlišením 12 032 × 9 024 pixelů, a to za použití čtyřosé optické stabilizace. Teleobjektiv s 2× optickým zoomem má rozlišení 12 MPx, ale ani 8× digitální přiblížení u 108MPx snímku nevypadá nijak špatně. Ultraširokoúhlý snímač je dvacetimegapixelový. Makro funguje od 1,5 cm, ostření obstarává laser. Optika je kryta safírovým sklem.

Klepněte pro větší obrázek
108MPx foťák dokáže fotit v maximálním rozlišení 12 032 × 9 024 pix, osminásobné digitální přiblížení se na kvalitě výřezu nepodepíše nijak výrazně

Samotný displej zabírá, v poměru k čelní straně, 180 procent, tělo telefonu je v něm tedy z větší části obaleno. Systém hojně využívá umělou inteligenci, takže se dynamicky stará o vypínání nepotřebných částí displeje, příp. na zádech otevírá aplikace podle toho, co máte zobrazeno na přední části displeje. Na zádech se tak místo hledáčku může zobrazit třeba navigace, informace o počasí, datum odletu nebo aplikace Mi Home pro správu zařízení v chytré domácnosti. Bok displeje se v pohotovostním režimu tváří jako informační lišta Androidu. Veškeré notifikace tak máte pěkně na dohled.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Displej vyplňuje většinu těla telefonu, krajní ovladače se přesunuly do dotykové podoby. Umělá inteligence dynamicky vypíná části displeje, které nepotřebujete, a brání tak náhodným dotykům

Na spodní hraně je připraven reproduktor, šuplíček pro nanoSIM a USB-C konektor, na horní hraně zase čekejte tradiční zamykací a zapínací tlačítko v jednom.

Snapdragon 855+ a rychlonabíjení

Výkon telefonu dodává Snapdragon 855+, interní 512GB úložiště typu UFS 3.0 doplňuje 12GB RAM. Potřebnou energii telefonu dodá 4 050mAh baterie typu nano silicon cathode, které můžete dodat potřebnou šťávu prostřednictvím 40W rychlého kabelového dobíjení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Mi Mix Alpha je v současné době koncepční smartphone, u něhož ještě neexistují kompletní specifikace

Kompletní specifikace telefonu včetně rozměrů však zatím neexistují, Xiaomi nový model eviduje jako koncepční smartphone, takže zatím není jasné, zda se vůbec někdy dostane do prodeje. Ze stejného důvodu nebyla na tiskové konferenci uvedena ani jeho koncová cena.

Produktové video Xiaomi Mi Mix Alpha:

Diskuze (30) Další článek: Nejspokojenější jsou čeští zákazníci se smartphony od Applu a Samsungu

Témata článku: Xiaomi, , , , , , , , , , , , Focení, Telefon, Osmina, Tělo telefonu, ? Displej, Jak, , Pixel binning, Displej, Rozlišení, Snímač, Xiaomi Mix Alpha,