Jako kamera z vesmíru. Meteomapa Windy má úchvatnou novinku

Skvělá meteomapa Windy.com se naučila plynule zobrazit animované satelitní snímky. Po spuštění tak připomínají video natočené v reálném čase, i když jde o časosběr se snímky vzdálenými 5 až 15 minut. Dosud byly přechody trhané, teď je vývojáři Windy zjemnili dopočítáním mezisnímků.

Stejnou technologii najdeme v moderních televizorech (motion smoothing), kde se video z původních 24 či 25 fps převádí na 50 nebo dokonce 100 snímků, takže působí plynuleji (ne všichni z toho mají radost). Interpolace ale mívá za následek artefakty, u satelitních map ji může způsobit například oblačnost proudící  různými směry. S tím si algoritmus neporadí a zprůměrování pohybu nebude hezké. Funkci lze vypnout v Menu | Nastavení | Smooth satellite animation.

Plynulá animace také spotřebuje více dat, proto se tvůrci zatím nerozhodli, jestli ji implementují i do mobilních aplikací. Zatím je dostupná pouze na webu. Hlava projektu, Ivo Lukačovič, říká, že satelitní snímky jsou teď detailnější a ostřejší.

Od minulého měsíce služba nabízí také předplatné v ceně 95 Kč (3 €) měsíčně či 550 Kč (19 €) ročně. Lukačovič uvádí, že náklady na provoz každým rokem stoupají na dvojnásobek a Windy si na sebe nevydělá. Proto též zvažuje, že zavede reklamy nebo web pro neplatiče „zpomalí“.

Ukázka nové plynulejší animace ve srovnání se sratou kostrbatější:

Diskuze (1) Další článek: Mluvili jsme česky na iPhone. Hello Emma je hlasový asistent, který stojí za vyzkoušení

Témata článku: , , , , Satelitní mapa, Menu, Kamera, Snímek, Novinka, Animace, Plynulá animace, Satelitní snímek, Ivo Lukačovič