Jaký navigační systém do auta?

Potřebujete v autě navigační systém? Co je jeho účelem, v čem vám pomůže a co byste od něj neměli čekat? Jaké jsou funkce autonavigátorů, jaké typy, jejich výhody a nevýhody? Jaký typ navigace je pro vás nejlepší?
Kapitoly článku

Mapy u přenosných navigací bývají uloženy v paměti přístroje nebo na paměťové kartě. Místo tlačítek se k ovládání používá dotykový displej, dnes už samozřejmě barevný. K lepším modelům přenosných navigací je možné připojit anténu pro příjem RDS-TMC, mohou tak brát ohled na aktuální dopravní situaci. Napojení na systémy automobilu však chybí a i když se navigátory různými fintami snaží obelstít ztrátu signálu GPS, v tunelu jste s nimi většinou ztraceni. Přijímač GPS bývá vestavěný, lze ale připojit i externí anténu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Navigátor TomTom One a Garmin Nüvi

Všechno zachraňuje cena, která se u přenosných navigačních systémů pohybuje mezi pěti až šestnácti tisíci korunami, průměr je přibližně kolem osmi tisíc korun. Jsou asi nejlepším kompromisem mezi cenou, možnostmi a pohodlím.

Vybrané přenosné navigátory

Přenosných navigačních systémů je na trhu velmi mnoho. V následujícím přehledu je proto pouze redakční výběr, kterým chceme upozornit na kvalitní přístroje. Větší nabídku navigátorů včetně podrobných parametrů najdete v katalogu autonavigací.

TomTom Go, One, Rider. TomTom je nejúspěšnější výrobce přenosných navigací. Používá mapy Tele Atlas, je tedy dobře použitelný v ČR. Jednotlivé řady a následně modely se liší hlavně hardwarovým vybavením, software je v základu velmi podobný. Tip redakce: TomTom One XL.

test TomTom One
test TomTom One XL
test TomTom Go 910

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
TomTom: One • One XL • Go 910

Garmin Nüvi, StreetPilot. Největší síla amerického Garminu je na mateřském kontinentu, v Evropě nemá tak velký podíl. Jeho navigátory jsou ale funkčně na špičce. I když používají mapy Navteq, pokrytí České republiky je vyřešeno jinými mapami, v současné době (červenec 2007) lepšími než má konkurence. Tip redakce: Garmin Nüvi 250W.

test Garmin Nüvi 660
test Garmin Nüvi 250
test Garmin Nüvi 250W

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Garmin: Nüvi 660 • Nüvi 250 • Nüvi 250W

Mio C520, C720, H610. Výrobce výpočetní techniky se za krátkou dobu dostal mezi významné tvůrce navigačních systémů. Jejich výhodou je velmi dobrý poměr ceny a výkonu. Tip redakce: Mio C520.

test Mio C520
test Mio C720

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Mio C520

Geosat. Produkty firmy AvMap mají jako jedny z mála u přenosných navigací velký displej. Konkurenční produkty v některých směrech funkčně převyšuje, přístup navigace je ale více profesionální než uživatelský.

test Geosat 5

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Geosat 5

Blaupunkt Lucca. Blaupunkt, tradiční výrobce pevných navigací, zkouší štěstí v kategorii přenosných navigátorů. Lucca se ovládá prostřednictvím dotykového displeje a má všechny běžné funkce.

test Blaupunkt Lucca

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Blaupunkt Lucca

MyGuide: Navigace této značky jsou velmi podobné přístrojům Mio. Používají stejnou navigační aplikaci, ale zatímco o Miu již lze hovořit jako o značkovém výrobci, MyGuide stále patří víc do kategorie „no name“. 

test MyGuide 3100
test MyGuide 4300
test MyGuide 3060

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

MyGuide 3100 • 4300 • 3060

Dynavix Theta. Přenosná navigace se softwarem českého výrobce.

test Dynavix Theta

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Dynavix Theta

Be-on-road Airis. Zajímavá navigace českého výrobce za zajímavou cenu.

test Be-on-road Airis

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Be-on-road Airis

Loox n100. Miniaturní přenosná navigace od Fujitsu Siemens je vybavená navigační aplikací Navigon.

test Loox n100

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Fujitsu Siemens Loox n100

3. Softwarové navigace pro kapesní počítače

Poslední dva typy navigací jsou už pouze programy, které je třeba nainstalovat; zde do kapesního počítače. Ale i když by se mohlo zdát, že jde jen o náhražku, funkčně jsou tyto systémy plně srovnatelné s přenosnými navigacemi. Kapesní počítače totiž stejně jako ony mají dotykový displej a ovládání je tudíž velmi podobné. Stejné je i umístění počítače v autě: v držáku u čelního skla nebo na palubní desce.

 
Při navigaci je často výhodné otočit displej na šířku (navigace iGo 2006)

S kapesním počítačem jsou spjaty největší výhody i nevýhody tohoto řešení. Pokud počítač k ničemu nevyužijete, jeho pořízení jen kvůli navigaci nemůžeme moc doporučit. V součtu s cenou softwaru se to cenově už příliš nevyplatí, výhodnější je sáhnout k přenosným navigátorům. U nich se vyhnete nutnosti nastavování a problémům s operačními systémy, občasným resetům.

 
Obrázky softwarové navigace Dynavix Mobile 2005

Jen málo kapesních počítačů má vestavěný přijímač GPS, ten proto musí být externí. S PDA se většinou propojí prostřednictvím Bluetooth. I to je trochu komplikace.

Pokud ale kapesní počítače používáte, softwarová navigace vám zřejmě bude vyhovovat. Za cenu v řádu tisíců korun nabídne funkčnost přesnosných systémů. Lze počítat se všemi důležitými funkcemi včetně hlasové navigace. Standardní ale zatím nebývá příjem signálu RDS-TMC. 

Tip: přečtěte si články o navigačních programech pro kapesní počítače:

test iGo 2006 Plus
test TomTom Navigator 6
test Be-on-road 2.0

4. Softwarové navigace pro mobily

Do mobilních telefonů – mluvíme zde zejména o smartphonech – lze také doinstalovat navigační programy. Mobily jsou ale poměrně malé, nemávají dotykový displej, a to je také hlavní nevýhoda tohoto navigačního řešení. Ovládání navigací v mobilních telefonech je ale navzdory tomu dobře použitelné a pro uživatele, kteří ročně neprojedou desítky tisíc kilometrů, může jít o vhodné řešení. Dá se předpokládat, že použití mobilních telefonů při navigování v příštích letech prudce vylétne nahoru a nakonec půjde o nejpoužívanější způsob navigace. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Navigace na mobilu s TomTom Mobile

Telefonů vybavených přijímačem GPS je ještě méně než kapesních počítačů, zde proto takřka vždy přichází ke slovu GPS připojená přes Bluetooth. Do automobilu je nutné pořídit držák a nabíječku.

 
Navigace na mobilu s Route 66

Navigace v mobilních telefonech se dělí na dva typy. Tzv. on-board navigace mají mapy uložené na paměťové kartě. Typ off-board stahuje data přes GPRS, k ceně programu je proto ještě nutné počítat s náklady na datové přenosy. Cena softwaru se stejně jako u kapesních počítačů pohybuje v řádu tisíců korun.

Tip: přečtěte si recenzi mobilního telefonu Nokia 6110, u něhož je navigace už přímo v ceně. Na následujícím videu si můžete prohédnout, jak takový telefon vypadá a jak se s ním naviguje.

O navigaci s mobilními telefony si můžete přečíst podrobnější samostatný článek. Nepřehlédněte ani samostatné téma věnované navigaci s obyčejnými javovými mobily.


V příjemném chládku

Navigace v automobilu není funkce, bez které by se nedalo žít. Rád ji přirovnávám ke klimatizaci. Dlouhé desítky let stačilo v autě pro větrání otevřít okénko. S klimatizovaným prostředím je ale jízda příjemnější a jednodušší.

Úplně stejné je to u navigačních systémů. Ačkoli do cíle většinou bez problémů dorazíte i podle mapy, navigace ušetří čas a nervy. S jejím použitím je jedno, jestli jedete do vedlejšího města nebo na druhý konec kontinentu. Vždy stačí najít cíl, stisknout tlačítko a potom se nechat navigovat. Díky databázím zájmových bodů snadno najdete užitečné cíle, jako jsou čerpací stanice, restaurace nebo hotely. Vždy poměrně přesně víte, kdy dorazíte do cíle, a můžete se podle toho zařídit.

Cílem navigačních systémů v automobilech je usnadnit řidičům život

Víte, že s navigací je o 62 % menší riziko manželských hádek v automobilu? Anebo že cesta s navigačním přístrojem je v průměru o 16 % kratší než používání papírové mapy? A také to, že navigační systém až o 12,5 % sníží spotřebu paliva?

Témata článku: , Nokia 6110 Navigator, Radiožurnál, Nejlepší kompromis, Dopravní nehoda, Cizí řeč, Bora, Jak, Vhodné řešení, Hlavní nevýhoda, System, Auto, Navigační systém, Redakční výběr, Druhý konec, Systém, Nejúspěšnější výrobce, Krátký pohled, Mýtné