Jednoduchá navigace v nových chytrých Nokiích

Nové smartphony S60 z řady E Series obsahují jednoduchý navigační prográmek Poloha. Hodí se jako užitečný pomocník pro orientaci, dá se použít třeba i pro geocaching.
Protože se chytré telefony od společnosti Nokia zatím nemohou pochlubit integrovaným modulem GPS, pro využití aplikace bude nutná investice do GPS přijímače.

Navigační program v nabídce telefonu zastupují celkem tři ikony. První ikona nese název Poloha a nemá za úkol nic jiného než jen nastavení metody určování polohy. Sledovat polohu by mělo jít podle mobilní sítě, což je v terénu nebo na území s méně než třemi BTS stanicemi prakticky nepoužitelné. Druhou možností je použít GPS přijímač, který se s telefonem spojí prostřednictvým technologie Bluetooth.

Při zvolení prvního zmiňovaného způsobu mi telefon tvrdošíjně nabízel vyhledání satelitů GPS. To se mu ale nepodařilo a neustále vyzýval k povolení metody určovaní polohy. Ve všudypřítomné nápovědě jsem se navíc dozvěděl, že pomocí služby Poloha může uživatel od provozovatelů služeb získávat informace o počasí nebo dopravní situaci, založených na pozici přístroje. S ničím takovým jsem se ale v programu nesetkal, služba bude nejspíše závislá na podpoře ze strany operátorů.

   
Zástupci aplikace • metody určování polohy • spárování telefonu s Bluetooth modulem • stav satelitů

Telefon jako digitální kompas

Po výběru položky Navigátor začne program vyhledávat modul GPS. Pokud se tato operace zdaří, spojí se s ním a vyhodnotí stav satelitů. Nyní jsou k dispozici tři funkce: Navigace, Poloha a Vzdálenost.

Navigace na displeji telefonu zobrazí digitální kompas a umožní nastavit cíl cesty podle umístění, orientačního bodu (oba tyto cílové body se vybírají z uložených pozic) nebo prostého zadání souřadnic. V tuto chvíli se ve směru, kde se nalézá cílový bod, znázorní červené tečka a vy jasně podle šipky kompasu vidíte, kudy se máte vydat.

Uvnitř kompasu se zároveň nachází údaj o vzdálenosti cílového bodu. Tento údaj je během pohybu neustále aktualizován, na displeji se zobrazuje také rychlost a přibližná délka trvání cesty. Během cesty lze samozřejmě ukládat místa vaší polohy a pak s nimi nadále pracovat. Dokonce je můžete odeslat ve formě SMS, MMS, e-mailu atd. na jiný telefon. Jedná-li se o mobil obsahující stejnou aplikaci, orientační body si do programu sám načte.

   
Funkce Navigátoru • výběr cílového bodu • směr k cílovému bodu • s jsme doma

Gdě Prehoha Som?

Jedním pohybem joysticku přejdete do druhé složky s názvem Poloha. Zde se dozvíte informace o své aktuální poloze, tedy souřadnice zeměpisné šířky a zeměpisné délky, nadmořskou výšku. Je vidět i přesnost u jednotlivých veličin. Začnete-li se pohybovat, uvidíte na displeji svoji rychlost.

 
Údaje o poloze • uložení orientačního bodu

Dostáváme se k poslední úloze. Chce-li se vydat například na horskou túru nebo jinou delší procházku a máte potřebu mít zaznamenaná data o své cestě, využijete funkci Vzdálenost. Prakticky jde o to, že stisknete tlačítko start a od této chvíle se začne měřit čas, vzdálenost, kterou jste urazili, průměrná a maximální rychlost. Dáte-li si někde přestávku, měření můžete na libovolně dlouhou dobu pozastavit.

Všechny funkce navigačního programu je možné kombinovat a snadno mezi nimi přepínat. Není tedy problém měřit trasu, zvolit cílový bod, orientovat se podle něj a zároveň zjišťovat informace o aktuální poloze.

 
Můžeme vyrazit • tak kolik jsme ušli?

Zbytečnost nebo praktická věc?

Nejprve se mi navigátor jevil jako nepotřebná věc, dokud jsem nevyzkoušel všechny jeho možnosti s GPS modulem. Potom se karta obrátila a já jsem zjistil, že se jedná o vcelku praktickou pomůcku. Je součástí programového vybavení telefonu a nemusí se za ni nic doplácet, pokud tedy nepočítáme GPS přijímač. Ten je ale zase využitelný i pro jiného účely, například k plnohodnotné navigaci do auta. Navigátor zcela nahradí kompas a je možné ho upevnit i jako tachometr k dopravnímu prostředku. Dále vám zjistí informace o vaší poloze, kterou umí uložit a následně se podle ní orientovat.

Jste-li dobrodruzi a rádi uskutečňujete toulky po neznámých krajinách, nebo si prostě jen jedete zalyžovat na hory, přibalte ke svému telefonu i GPS modul. Nikdy nevíte, co se vám přihodí. Když zrovna nespadnete do desetimetrové rokle nebo neuváznete někde v jeskyni, vždy snadno podle družic určíte svojí polohu, podle které vás záchranáři najdou.

Tento navigační prográmek je obsažen ve firmwaru Nokie N80, ale standardně je skryt. Jeho zástupce objevíte přes aplikaci Best Task Man.

Diskuze (25) Další článek: Další meta nastavena: 32 GB na SD kartě?

Témata článku: , , Jednoduchá navigace, Nov, Záchranáři, První ikona, Chytrý