Krizová mapa Česka ukazuje nejvíce zatopená místa

Na webu KrizovaMapa.cz Česká televize přehledně mapuje aktuální povodňovou situaci. Můžete zde získat cennou informaci, nebo sami přispět zprávou o škodách.

V souvislosti se zuřícímu povodněmi v západní části země spustila Česká televize svou Krizovou mapu. Ta byla představena již před více než rokem v březnu 2013.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na mapě můžete přepínat mezi různými vrstvami

Ředitel ČT Petr Dvořák tehdy ke spuštění mapy uvedl hned dva účely: "Jeden je ten, abychom díky sociálním sítím a internetu obecně získávali v těchto situacích informace od našich diváků a dokázali je potom pomocí televizní obrazovky prezentovat (...) Vedle toho chceme napomoci jak záchranným sborům, tak i dobrovolníkům a všem, kteří nasazují nejenom svoje úsilí, ale někdy i životy."

Klepněte pro větší obrázek 
Několik reportů je hlášeno i z blízkosti sídla Mladé fronty, která sídlí na ulici s poetickým názvem „Mezi vodami“

Díky krizové mapě tak má Česká televize významný zdroj informací pro své vysílání (využívá jej jak ve zpravodajství, tak i na Facebooku zpravodajské stanice ČT24), ale informace zde mohou hledat i občané přímo na webových stránkách krizovamapa.cz.

Odeslat nový report lze pomocí formuláře na webových stránkách Krizové mapy, na Facebooku zpravodajské stanice ČT24, případně na Twitteru s hashtagy #krizovamapa, #povoden nebo #povodne. Vložením se informace dostanou k týmu Krizové mapy v divizi ČT Nová média. Informace jsou po přidání tříděny a kategorizovány a do určité míry ověřovány.

Klepněte pro větší obrázek
Reporty lze procházet podle místa, data či kategorie

Reporty poté můžete zobrazovat na mapě (systém využívá map od Google), kde se seskupují podle geografické podoby. Pokud vás zajímá jen určitá oblast - například meteorologické informace či škody, lze si vybrat jen z určitých vrstev.

Mapa měla v prvním dnu problémy s dostupností a byla velice často přetížená a nepoužitelná, jak informoval na svém Facebooku novinář Daniel Dočekal, nicméně dnes již jsou tyto problémy odstraněny a služba funguje bez problémů.

Diskuze (3) Další článek: Telepathy One: Google Glass na japonský způsob

Témata článku: , Mapa, Kříž, Určitá oblast, Úkaz, Česká televize, Povodeň, Petr Dvořák