LG KU990 Viewty: multimédia vrchovatě

LG KU990 Viewty je přímý nástupce modelu Prada. Ovládá se přes dotykový displej a nabídne mnoho zajímavých multimediálních funkcí.
Kapitoly článku
LG KU990 Viewty
KU990 Viewty

LG KU990 Viewty je nástupce úspěšného modelu Prada. Přední stranu tvoří velký dotykový displej o rozlišení 240 × 400 bodů. Přibyla podpora sítí UMTS včetně HSDPA. 5Mpx fotoaparát s optikou Schneider-Kreuznach má xenonový blesk a umí točit velmi kvalitní video.

rozměry a hmotnost: 104 × 54 × 15 mm, 112 g
displej: 3'', aktivní TFT, 240 × 400, 262 tisíc barev
sítě: GSM (900/1 800/1 900 MHz), 3G
data: GPRS tř. 10, EDGE tř. 10, UMTS, HSDPA
konekt.: jiný, Bluetooth (A2DP)
paměť: 100 MB, paměťové karty microSD
baterie: Li-Ion 1000 mAh, procesor: 170 MHz
hudba: přehrávač hudby, rádio
fotoaparát: 5MPx (2 592 × 1 944), video (640 × 480), autofocus, xenonový blesk
81%
(23. místo z 814)
katalogpreview
cena: 5 780 Kč (koupit)

Klíčové vlastnosti

  • dotykový displej s rozlišením 240 × 400 bodů
  • uživatelské prostředí uzpůsobené pro ovládání prsty
  • pětimegapixelový fotoaparát Schneider-Kreuznach
  • možnost manuálního zaostřování
  • natáčení kvalitního VGA videa
  • podpora DivX videa
  • možnost připojit vlastní sluchátka
  • prohlížeč dokumentů Office a PDF
  • podpora HSDPA
  • přístup na Google Maps a YouTube
  • možnost multitaskingu

Hlavní nedostatky

  • stylus nelze schovat do těla přístroje
  • nepříliš pohodlné ovládání otočného kolečka u objektivu
  • objektiv fotoaparátu není chráněn krytkou
  • nízká kvalita fotografií
  • pro přístup k paměťové kartě je nutné vyjmout baterii
  • malá kapacita kalendáře, úkolovníku a poznámek
  • žádná indikace zmeškaných událostí
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
LG KU990 Viewty na oficiálních snímcích...
Jihokorejský výrobce přináší na náš trh nástupce modelu Prada, kterému chybí alfanumerická klávesnice a ovládá se zejména pomocí dotykového displeje. Novinka s označením KU990 Viewty ze svého předchůdce v mnoha ohledech vychází. Přináší ale také několik nových velmi neotřelých funkcí, které ji může většina telefonů jen závidět.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
...a naživo v redakci

Dole kulatý, nahoře hranatý

Při prvním pohledu na nové LG by někteří méně znalí uživatelé mohli nabýt dojmu, že je jedná o klasický digitální fotoaparát. Přístroj o rozměrech 104 × 54 × 15 mm je zejména svou šířkou v porovnání s běžnými mobilními telefony nadprůměrný. I tak ale dobře sedne do ruky. Váha se ustálila na slušné hodnotě 112 g. Designem novinka navazuje na již zmíněný model Prada. Černé tělo má elegantní tvary a je na bocích oživeno stříbrným páskem. V spodní části telefonu zaujme zakulacený přechod mezi přední a zadní stranou.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takto si telefon přineste domů • krabice má elegantní provedení
Na levé straně telefonu objevíte pod praktickou zasouvací krytkou schovaný multifunkční konektor. Slouží pro připojení nabíječky, sluchátek i datového kabelu. Kousek výše se pak nachází poutko pro přichycení šňůrky. Daleko zajímavější je ale pravá strana. Ta hostí posuvný přepínač známý především z digitálních fotoaparátů. Pomocí něj vybíráte mezi fotografováním, natáčením videa a prohlížením snímků. Kruhové tlačítko kousek níže slouží pro aktivaci stabilizátoru obrazu při fotografování a jeho stiskem v pohotovostním režimu také zamknete klávesnici a ovládání přes dotykový displej. S tlačítkem sousedí rozměrná dvoupolohová spoušť fotoaparátu.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon se i přes své větší rozměry drží v ruce příjemně • nadprůměrná je jen jeho šířka
Zadní strana telefonu velmi připomíná digitální fotoaparát. Dominantou je zde rozměrné a mírně vystouplé okruží objektivu, kterým lze pootáčet. Pomocí něj procházíte telefonní seznam, výpis zpráv, seznam skladeb a slouží také pro manuální zaostřování. Přístup k němu a jeho vychylování do stran ale není příliš pohodlné. Víc bych ocenil, kdyby bylo ovládací kolečko umístěno na boku telefonu. Objektiv pětimegapixelového fotoaparátu není bohužel chráněn žádnou krytou a proto jej doporučuji před každým fotografováním očistit od otisků prstů. Fotoaparátu sekunduje xenonový blesk a asistenční světlo pro lepší zaostřování při špatných světelných podmínkách. Dvě štěrbiny pod objektivem slouží jako průchod zvuku od hlasitého reproduktoru.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při bočním pohledu zaujme zakulacená spodní strana
Zadní kryt je kovový a přispívá tak k velmi dobré celkové pevnosti telefonu. Snímá se pomocí odjišťovacího tlačítka na horní straně telefonu. Pod ním najdete Li-Ion baterii o 1 000 mAh. Podle oficiální specifikace s ní telefon na jedno nabití vydrží až 454 hodin v pohotovostním režimu nebo 355 minut hovoru. V praxi se výdrž telefonu pohybovala okolo tří až čtyř dnů, což je pro zařízení s velkým displejem velmi dobrá hodnota.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Multifunkční konektor • přepínač fotoaparátu • spoušť a tlačítko stabilizátoru obrazu • horní strana s odjišťovacím tlačítkem
Pod baterií objevíte slot na SIM kartu. Paměťová karta microSD se zasouvá do slotu umístěného vedle baterie. Dostanete se k ní bohužel až po vyjmutí baterie a tedy vypnutí telefonu. V základním balení, které jsme měli na test k dispozici, nebyla žádná paměťová karta přiložena.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zezadu telefon vypadá jako klasický digitál
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Objektiv obklopuje masivní okruží, které slouží jako otočný ovladač, nelze s ním ale otáčet zcela, jen ho vychylovat do stran

Prsty nebo stylus?

Prakticky celou přední stranu si pro sebe vyhradil dotykový displej s úhlopříčkou tři palce. Pod ním najdete jen tři hardwarové klávesy – tlačítka pro zahájení a ukončení hovoru obklopují korekční klávesu s céčkem. Jejich ovladatelnost je bezproblémová. Nad displejem pak stojí za povšimnutí objektiv VGA fotoaparátu pro videohovory a pořizování autoportrétů.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní kryt je kovový • paměťová karta se bohužel vkládá do slotu, který zakrývá baterie 
Displej zobrazí 262 tisíc barev a disponuje poměrně netradičním rozlišením 240 × 400 bodů. Musím říct, že i na tak velké fyzické rozměry je toto rozlišení dostatečné. Jednotlivé pixely jsou rozeznatelné jen při velmi detailním pohledu. Podání barev lze pochválit, trošku horší je to ale s čitelností na přímém slunci. Abyste displej nepoškrábali, můžete jej ochránit nalepením fólie, kterou najdete v základním balení.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej zabírá většinu přední strany • klávesnice má jen tři tlačítka • objektiv kamery pro videohovory
I když je uživatelské prostředí telefonu uzpůsobeno pro ovládání prsty, výrobce nezapomněl přiložit ani dotykové pero neboli stylus. V zavřeném stavu má stylus tvar podélného kvádru černé barvy. Sejmutím krytky se vysune teleskopický hrot. Ve vysunutém stavu je stylus dostatečně dlouhý a příjemně se drží. Pokud jej ale zrovna nepotřebujete, nelze stylus schovat do těla přístroje, jak tomu je u většiny komunikátorů. Musíte si ho připojit k telefonu pomocí šňůrky a poutka. Po delším testování ale můžu říct, že je stylus při běžném ovládání telefonu zcela zbytečný. Přijde vhod jen při rozpoznávání písma psaného na displej.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stylus se po sejmutí krytu automaticky vytáhne do plné délky
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej ochráníte nalepením fólie • kvalita zobrazení je vynikající

Témata článku: LG, , , , LG Prada 3.0, LG Viewty, Unikátní funkce, View, Netradiční rozlišení, Panoramatická fotografie, Multi, Jediná hra, Dobrá hodnota, Omezená kapacita, Běžné video, Nízká kvalita, Špičkový fotomobil, Noční záběr, Elegantní tvar, Posuvný přepínač