Locr: fotky z mobilu rovnou na internetovou mapu

S Locrem přichází geotagging do mobilů a dostává tak nový smysl. Celý aparát pro umístění fotografií do mapy se vám teď vejde do kapsy.
Locr je kombinace internetové služby, šikovného symbianového prográmku pro geotagging a jeho desktopového protějšku.

Že nevíte co je geotagging? Pak si přečtěte třeba tento článek o vytváření fotogalerií v Google Earth a Maps. Ve stručnosti lze říct, že jde o funkci, která k fotografii přiřadí informace o poloze, kde byla pořízena. Metod, jak k obrázku tato data „přilepit“, je hned několik. K velkým fotoaparátům je možné přikoupit GPS moduly, které se zasouvají do sáněk blesku. GPS souřadnice ale můžete do fotografií přidat až dodatečně, hromadně, na základě časové synchronizace.

Je to zadarmo

Pojďme ale zpět k Locru. Ten představuje minimalistickou podobu geotaggingu. Stačí mu symbianový telefon, program je k dispozici pro Series 60 3rd a 2nd. Potřeba je také integrovaný nebo bezdrátový GPS modul. Já jsem Locr vyzkoušel s Nokií E90, od začátku do konce jsem si tedy vystačil s jediným přístrojem.

Nokia se se svou integrovanou GPS a relativně kvalitním fotoaparátem ukázala jako skvělý nástroj pro geotagging.


Takto vypadá ikonka nainstalovaného Locru • jednoduché uživatelské prostředí

Stáhnul jsem příslušný soubor, nainstaloval ho, spustil a zaregistroval se do Locru. Pak jsem chvíli čekal, až „se najde“ integrovaná GPS. Když se tak stalo, v okně aplikace se objevil hledáček fotoaparátu a jedno z funkčních tlačítek se proměnilo ve spoušť. Pořídil jsem tedy první pokusnou fotografii, přidal k ní kratičký komentář a vše nahrál na Locr. Moje fotografie se ihned objevila mezi nejčerstvějšími. Společně s ostatními si ji můžete prohlédnout.

Nahrané fotografie mohou mít čtyři stupně kvality od nejmenší až po plné rozlišení fotoaparátu. S tím je spojena jednak velikost fotografie vystavené na webu a samozřejmě také objem přenášených dat. Internetový Locr vydá obrázek o maximální velikosti 1024 × 768 bodů, což je asi 0,8 Mpx. Fotit a hlavně nahrávat ve větším rozlišení by tedy bylo plýtváním.

K pořízené fotografii můžete přidat komentář, vše se pak nahraje na web. V tomto případě jsem fotil na výšku a měl jsem obavy o správnou orientaci obrázku, ale na webu již bylo vše tak, jak má být:

Restauraci jsem ještě lokalizoval, ale pod střechou už to pochopitelně nešlo. Locr mi k přiřazení nabídnul poslední známou GPS pozici:

Pokud jste klepli na předchozí odkaz, nejspíše jste viděli něco podobného: fotografii a značku na mapě Google. Mapou je možné libovolně posunovat a měnit měřítko:

Fotografie je možné třídit geograficky, chronologicky, nebo je rozřazovat do kategorií: jinou galerii uvidí vaše rodina, jinou vaši přátelé. Také si všimněte ikonek RSS – každá skupina má svůj kanál:

Administrace osobního profilu: myší jednoduše fotku přetáhnete do schránky, ke které se dostanete pouze vy, jako administrátor:

Pokud prohlížíte stránky přímo v telefonu (na vaši osobní galerii vede odkaz přímo z aplikace), všimněte si zkratky PDA v adresním řádku. I zde se totiž počítá s mobilními zařízeními. Ještě lepší je však další odkaz přímo v nabídce symbianové aplikace Photos nearby (fotografie poblíž). Program předá vaši aktuální polohu internetové databázi a vrátí náhledy fotografií, které byly v této lokalitě pořízeny. Ale ani to není vše, do hry se dostává Wikipedia a její rozsáhlá databáze. O památce, která stojí před vámi, se můžete dozvědět cenné informace. Já jsem se například při fotografování brněnského vrchu Petrova dostal až na Mapy.cz, kde jsem si Petrov, ke kterému jsem vzhlížel zespodu, prohlédl i shora.


Nejprve se dozvíte, jaká významná místa jsou poblíž


A pak si o nich můžete přečíst více. Možnosti jsou veliké, a pokud vám u ukazatele signálu
svítí značka 3G, ani to moc dlouho netrvá. Jen je vhodný datový paušál.

Ještě to mohlo být o trošku lepší

Dosud jsem byl nadšen, ale nic není dokonalé. Došlo mi to v situaci, když jsem zjistil, že se GPS souřadnice nahrály samostatně. V hlavičce EXIF snímků jsem je nenašel, nejedná se tedy o geotagging v klasické formě.

Dalším zklamáním byla výsledná kvalita fotografií. Instalovaná aplikace nevyužívá standardní prostředí fotoaparátu, ale obrázky se pořizují stisknutím jediného tlačítka. Tím pádem nelze využít všechny výhody skvělého fotoaparátu, kterým je E90 vybavena. Zapovězeno je automatické ostření, focení s namáčknutím, veškeré úpravy expozice, případně efekty. Toto všechno jde obejít, obrázek můžete pořídit tak, jak jste normálně zvyklí fotit, pak se přepnete do Locru, vyhledáte soubor, přilepíte k němu aktuální GPS pozici, text a nahráváte. Jde to, ale už to není tak pohodlné.

Geotagging populárně

Locr je skvěle vymyšlený, geotagging převléká do hávu komunitního webu – fotografie je možné komentovat, upozorňovat na ně e-mailem a zpřístupnit jej masám. Až by se mohlo zdát, že je Locr zanevřel na pozici pravověrného geotaggerského nástroje a posunul se do pozice jakéhosi zpestření osobních blogů.

Opak je však pravdou, k dispozici je totiž i desktopová aplikace, ve které je dávkově možné zpracovávat celé fotogalerie. Souřadnice k nim přidáte buď z GPS, nebo ručně pomocí přiložené mapy. Výsledek opět nahrajete na web, nebo prohlédnete v Google Earth či Google Maps.


Locr pro Windows: širší možnosti pro zpracování v klidu domova

Diskuze (5) Další článek: Mio a vosa: trochu zvláštní TV reklama

Témata článku: , , , LOC, Velký fotoaparát, MOBI, F +, Skvělý nástroj, Mobil, Instalovaná aplikace, Desktopová aplikace, Osobní profil