Loox n100 a Navigon 6: recenze pro trpaslíka

Fujitsu Siemens Loox n100 je miniaturní přenosná navigace. Jako první je vybavena novým Navigonem 6. Přečtěte si podrobný test.

Osobně nejsem moc spokojený s rozložením softwarové klávesnice. V matici 7 × 4 seřazené podle abecedy se špatně orientuje. Na přirozenější rozložení tlačítek ale nebylo na displeji místo. Čeština je celkem dobrá, několikrát jsem ale narazil na nepřeložené německé dialogy (Ja, Nein) a na překlepy (Dopravna).


Tento způsob rozložení klávesnice zdá se mi poněkud nešťastný

Stabilita navigátoru je slušná, ale nikoli stoprocentní. Během testu jsem musel zařízení párkrát resetovat, nijak nereagovalo. Několikrát na mě také vyskočil ošklivý dialog Fatal Application Error a Navigon jsem mohl spouštět znovu.

Navteq: už by bylo dobré přidat mapy

Pro české řidiče je nepříjemné, že Navigon používá mapy od Navtequ. Pokud jezdíte po západní části Česka nebo po západní Evropě, budete šťastní, protože mapy jsou kvalitní. Stejně dobře je zpracované i Brno, Ostrava, na Slovensku Bratislava. Zhruba od Kolína na východ je ale kvalita pokrytí hodně špatná. Na mapě jsou jen důležité silnice a na mnoho míst se vůbec s Navigonem nedostanete. Ani západní část Česka však není dokonalá. I v některých větších městech (Chomutov) najdeme jen hlavní ulice. V ČR Navtequ ještě stále chybí pokrýt 33 % silnic (na druhou stranu ale třeba na Slovensku ještě 91 %).

Je to mrzuté. Tento stav trvá u Navtequ už velmi dlouho a stále se nechce změnit. Pro navigaci po České republice proto Loox n100 nemohu s klidným srdcem doporučit. Navigátory s mapami Tele Atlasu nebo Garminy, které používají vlastní zdroje, jsou u nás pořád o krok vpředu.

Mapy dobře pokrytých částí Česka ale rozhodně snesou srovnání s Tele Atlasem. Překvapilo mě jen trochu víc chyb v jednosměrkách, na druhou stranu ale zase byly opravené problémy známé z map Tele Atlasu. Loox jsem zkoušel i v Rakousku a ve Švýcarsku. Obě země mají stoprocentní pokrytí, stejně jako většina dalších států západní Evropy.

Tip: mapy pokrytí jednotlivých zemí najdete na této stránce.

U Navigonu je nepříjemné, že mapy nejsou bezešvé. Když je aktivní východní Evropa (spojená s Rakouskem), nemůžete se nechat navigovat do Německa, ani po hlavních trasách. Silnice končí na hranicích.

Hledáme cíl

Možnosti zadání cíle cesty zahrnují všechny standardní způsoby. Když zatím zapomenu na zájmové body, na které ještě přijde řeč, chybí mi jen zeměpisné souřadnice.

Při zadávání adres není nutné pokaždé vybírat zemi. Poslední nastavení nebo země podle aktuální polohy zůstává aktivní. Následuje postupně město, ulice, číslo domu nebo křižující ulice. Hledání je fulltextové: Prahu systém najde, i když zadáte třeba jen „aha“ a potřebnou položku vyberete ze seznamu. Po zadání prvního počátečního znaku by se automaticky mělo vybrat největší město v zemi začínající na toto písmeno. V zahraničí mi tento postup fungoval, v rámci České republiky nikoli.

 
Hledání adresy • zadávání čísla domu

Nalezenou adresu je možné zobrazit na mapě, uložit ji pro další použití, vložit ji jako bod do připravované trasy, anebo se na ni nechat rovnou navigovat.

Cíl lze vybírat i z oblíbených (uložených) položek. K dispozici je také seznam posledních cílů, ke kterým se lze rychlým klepnutím vrátit. Jedna adresa může být nastavena jako Domů. Tlačítko v hlavní nabídce potom rovnou začne s navigací.

 
Roletka v hlavní nabídce • oblíbené položky • poslední cíle

A co POI?

Body zájmu se dají vyhledat v okolí podle aktuální polohy, v zadaném městě, je zde také kategorie míst celostátní důležitosti. Nechybí ani hledání bodů na trase, i když funguje trochu jinak než u jiných navigací. Na svislé ose se proporcionálně, podle vzdálenosti, zobrazí vybrané zájmové body. Jasně je vidět, za jak dlouho lze narazit na čerpací stanici, na parkoviště a jiné položky z databází. Klepnutím na šipku se do trasy vloží lomový bod.

 
Roletka POI v nabídce • hledání zájmových bodů

Pro tento účel ale lze vybrat jen tři typy zájmových bodů. Stejná trojice se potom zobrazí i v podobě tlačítek v hlavní nabídce. Stisknutím Loox najde nejbližší výskyty, ke kterým se lze rychle nechat navést.


Trojice rychlých tlačítek • nalezené objekty s tlačítky pro přímou navigaci

Navigon podporuje i trasy složené z více lomových bodů. Zlomy se dají pohodlně nastavit a najednou potom nechat spočítat optimální trasu. Každý další bod v trase ale prodlužuje už tak dosti pomalý výpočet. Doporučoval bych spíš volit navigaci od bodu k bodu místo dlouhého řetězení.


Plánování trasy mezi více body (oficiální obrázek)

Program dovolí zvolit, které z devětadvaceti kategorií zájmových bodů se mají zobrazovat na mapě. U těch, které vyberete, se často ukáže tématická ikonka: loga výrobců automobilů u autosalonů, značky čerpacích stanic apod. Kvalitu databází POI ale chválit nebudu. Zdaleka nejsou kompletní, chybí adresy; někdy se ale mohou hodit telefonní čísla.


Volba zobrazení POI na mapě

Databázi uživatelských zájmových bodů do Looxu bohužel nijak nedostanete.

Chcete jet krásnou trasou?

Navigon připravil několik profilů, kterými lze rychle nastavit, jak má spočítaná trasa vypadat. Například osobní automobily zde dělí do tří skupin podle rychlosti. I když je výsledkem stejná trasa, co se týče délky, v odhadu doby jízdy bere v úvahu průměrnou rychlost. U rychlých aut nastaví vyšší průměr než u pomalých

V seznamu najdete parametry trasy mezi Brnem a Novým Borem se všemi připravenými profily:

  • rychlý osobní automobil: 272 km, 3 h 28 min
  • normální osobní automobil: 272 km, 3 h 33 min
  • pomalý osobní automobil: 272 km, 3 h 48 min
  • motocykl: 371 km, 6 h 16 min
  • nákladní automobil: 272 km, 4 h 59 min (údajně se vyhýbá průjezdu obcemi)
  • jízdní kolo: 263 km, 20 h
  • pěšky: 267 km, 2 dny 16 h


Článek pokračuje v další kapitole: optimalizace trasy, Navigon při navigaci

Témata článku: , , T-Mobile MDA Compact, Promile, Plastový okraj, Fata, Velký výřez, El síť, Opačný pocit, Stejná trasa, Špatný vliv, Pro +, Hrubý povrch, Malý reproduktor, Část Česka, Nový ipod, Povolená rychlost, První chvíle, Oficiální obrázek, První záložka, Zaznění, Dopravní značka, Celkové nastavení, Náhodné stisknutí, Předchozí den