Magellan Mobile Mapper 6 a SmartMaps: do sucha i do vodičky

Odolný navigační kapesní počítač Magellan Mobile Mapper 6 jsme podruhé vyzkoušeli s digitálními mapami SmartMaps.
Kapitoly článku

Mapy.cz neustále u sebe

Magellan Mobile Mapper vstoupil na takřka prázdný trh. Outdoorové kapesní počítače na něm chybějí, takže nelze porovnávat a hodnotit. Asi největší překážkou je hodně vysoká cena, která se pohybuje kolem šestnácti tisíc korun. Teď se už ale přesuňme k softwarové části, k aplikaci SmartMaps Navigator, která kombinuje digitální mapy s možností navigace v autě.

SmartMaps jsou trochu skládačka, sami si můžete vybrat, jaké mapy jsou pro vás důležité. Produkt Navigator se prodává ve čtyřech verzích, které se liší mapami. Kromě toho další automapy a turistické či cyklistické mapy lze dokoupit, a to nejen pro celé území, ale jen pro vybraná místa. Přehled o možnostech konfigurace a kladu mapových listů si uděláte nejlépe na firemních stránkách www.smartmaps.cz/produkty.


Mapy a prostředí SmartMaps • na posledním obrázku je vidět turistická navigace šipkou k cíli

Podobné jako s výběrem map je to i s cenou celého kompletu. Zaplatíte podle toho, co si vyberete – aktuální ceník produktů se dá stáhnout na této stránce. Nenajdete v něm ale samotný Magellan Mobile Mapper. Firma PlanStudio, výrobce SmartMaps, totiž komplet hardwaru s mapami vůbec neprodává. Přístroj je třeba koupit jinde a k němu samostatně mapovou aplikaci s mapami.

V testovacím Magellanu jsem měl velmi bohatou sestavu turistických a silničních map České republiky. Vedle celkem hrubé mapy v měřítku 1 : 50 000 jsem nejčastěji používal podrobnější a velmi pěkně zpracovanou mapu 1 : 25 000, která ale není dostupná pro celé území, jen pro vybrané turistické lokality (další podrobnosti na webu SmartMaps). Zkoušel jsem rovněž městské mapy v měřítku 1 : 10 000, o kterých jsem psal v samostatném článku. Data spolu s aplikací byla uložena na paměťové kartě, v mém případě s kapacitou 15 GB.


Různá měřítka městských map

Podrobnosti o turistických mapách najdete v našem starším článku, pro představu o podobě map pro autonavigaci navštivte internetové Mapy.cz. Výrobce SmartMaps totiž Mapám.cz dodává silniční mapovou vrstvu.

Na malém displeji se ztrácí přehlednost

Mapy SmartMaps jsou rastrové, ale obsahují i vektorová data, která používají při navigaci v autě. Tato funkce je překvapivě dobře použitelná a srovnatelná s běžnými autonavigacemi. Nabízí dokonce některé unikátní možnosti nastavení, konkrétně třeba frekvenci hlasových příkazů. Můžete si vybrat, na co všechno má hlas při navigaci upozorňovat.


Plánování trasy při autonavigaci • možnosti ovlivnění výpočtu • itinerář

Určitou překážkou pro pohodlné používání map je velmi malý displej Magellanu Mobile Mapperu. Je menší než na kapesních počítačích, k tomu zapuštěný a lesklý… to není nejlepší kombinace. Digitální mapy mají samozřejmě mnoho výhod, nepatří mezi ně ale rychlá orientace na větším území. V takovém případě je nutné zmenšit měřítko a tím ztratit detaily, nebo ponechat podrobnost a smířit se s posouváním malého obdélníčku. Tímto neduhem ale samozřejmě netrpí pouze kombinace SmartMaps a Magellanu, tuto výtku lze vznést vůči všem kapesním zařízením.

 
Při navigaci v autě: trasa na mapě, informace ve spodním panelu

Prstem jen do určité úrovně

Ovládací aplikace SmartMaps může kvůli velkému počtu funkcí působit komplikovaně. Líbí se mi ale, že je odděleno jednoduché základní ovládání a podrobná několikavrstvá nabídka. Nejčastěji používané funkce jsou na dosah prstu: změna měřítka a posouvání mapy. Tlačítko kurzorového kříže dosáhne na funkce střední důležitosti a všechno ostatní je pak ukryto v textovo-obrázkové nabídce. Někdy se také dá ke stejnému konci dojít různými cestami.

 
Nabídky na malém displeji mohou zabírat hodně místa • nebo jen úzkou lištu • kříž s nejčastějšími funkcemi

Když jsem v předchozím odstavci psal o prstu, měl jsem na mysli, že pro přístup k základním funkcím není nutné ani na malém displeji Magellanu vytahovat ovládací pero. Mapu lze posouvat kurzorovými klávesami, pro změnu měřítka jsou na displeji velká poloprůhledná tlačítka. Když je nouze, i do nabídek lze sáhnout prstem. Ten ale naprosto selže v situacích, kdy je potřeba něco napsat. Do miniaturních tlačítek se bez ovládacího pera nedá trefit.

Výhodou je, že si uživatel SmartMaps může mnoho věcí nastavit dle vlastních potřeb. Ať už jde o chování aplikace, o zobrazení na displeji, přiřazení funkcí tlačítkům nebo už zmíněná podrobnost hlasové navigace.


SmartMaps lze velmi podrobně nastavit

GPX vládne všem

Digitální atlas kromě mapy obsahuje i databáze zájmových bodů. Dělí se na vestavěné a uživatelské. Výrobce připravil seznamy různých turisticky zajímavých bodů nebo databázi sídel a ulic, uživatel si může přidat další zájmové body.

Práci s POI ale na SmartMaps hodnotím jako zbytečně složitou. Než se dostanete k bodu, nebo když nějaký uložíte, je třeba projít několika stupni nadřazených kategorií (databáze, skupina, kategorie). Je to trochu komplikované. Uživatelský bod ale naštěstí lze velmi rychle uložit do přednastavené kategorie oblíbených položek, není nutné pokaždé zadávat všechny databázové vrstvy. Kategorizace navíc umožní mít v bodech přehled – nic tedy není černobílé.


Vyhledávání v zájmových bodech • turistické POI • informace o bodu zájmu

Body je možné do databáze importovat ze souborů GPX nahraných do paměti. Stejný formát se používá i pro ukládání prošlých tras. Na počítači se pak dají otevřít takřka v libovolném programu, pro podobné informace je totiž GPX jedním z nejpoužívanějších typů souborů.

Je sám, je drahý

SmartMaps je velice dobrý digitální atlas – nejen ve spojení s Magellanem, ale i jako samostatná aplikace pro kapesní počítače a chytré mobilní telefony. U Mobile Mapperu už vidím více nedostatků, které navíc podtrhuje poměrně vysoká cena tohoto zařízení. Jenže to je odolné outdoorové PDA, u něhož se uživatel nemusí bát, že se poškodí, když zmokne nebo spadne. Kombinace Smart Maps a Magellanu je proto pro turistické použití velmi vhodná.

Srovnání testovaného kompletu s velmi podobným produktem TourNavigator, u něhož je stejnojmenná mapová aplikace spojena se stejným Magellanem Mobile Mapperem 6, není snadné. TourNavigator vypadává ze hry, pokud je vedle turistiky současně potřeba i navigace v autě. Jinak jsou ale oba produkty srovnatelné a výběr toho správného může záviset klidně jen na tom, které mapy se vám víc líbí.

Témata článku: , Příznivý vliv, Stejné zařízení, Mág, MOBI, Mobil, Rychlá orientace, SMA, Maximální podsvícení, Rychlá možnost, Dobrá vlastnost, Stejný formát, Mobil m