Magellan Mobile Mapper 6 a SmartMaps: do sucha i do vodičky

Odolný navigační kapesní počítač Magellan Mobile Mapper 6 jsme podruhé vyzkoušeli s digitálními mapami SmartMaps.
Kapitoly článku
Mám před sebou úkol, ze kterého bych mohl velice snadno vyklouznout. Stačily by vlastně jen dva odkazy: tady si přečtěte o přístroji Magellan Mobile Mapper a tady o turistických mapách SmartMaps. Své zážitky v hlavě smíchejte do jednoho koktejlu a výsledkem budou SmartMaps předinstalované do Magellanu. Tedy zařízení, které jsem používal a které je předmětem tohoto článku.

Nebudu si to ale takhle zjednodušovat. Článek připravím znovu a popíšu v něm své dojmy z uvedené kombinace. Získáte tak potom dva pohledy na stejné zařízení plus software, a to se může hodit.

Rozhodnutí podle obrázků

Magellan Mobile Mapper 6 je odolný navigační kapesní počítač s operačním systémem Windows Mobile. SmartMaps jsou digitální turistické mapy pro tuto a další platformy. Testoval jsem verzi SmartMaps Navigator, která navíc přidává možnost automatického plánování trasy a skutečného navigování v autě křižovatku po křižovatce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Magellan Mobile Mapper 6: je na vás, co nainstalujete dovnitř

Magellan se v České republice prodává také v kombinaci s digitálním atlasem TourNavigator (podrobný článek). Nelze jednoznačně říct, že jeden z těchto digitálních atlasů je lepší. Záleží hlavně na tom, jaký styl map se vám líbí – jestli mapy Shocart v TourNavigatoru nebo vzhledově jiné SmartMaps. Je ale třeba uznat, že mapy SmartMaps jsou většinou k dispozici ve více měřítkách.


Poprvé jsme Magellan testovali s mapami TourNavigator

Důležité je pak také posouzení vlastností softwarové aplikace. Protože TourNavigator testoval kolega, já jsem ho na Magellanu pouze vyzkoušel, nebudu dělat hluboké závěry. Subjektivně se mi ale SmartMaps ovládaly lépe. Jsou rychlejší a uživatelské prostředí není tolik závislé na ovládacím peru, hodně operací lze provést i prstem.

 
Tentokrát přicházejí na řadu mapy SmartMaps

Hlavní výhoda: odolnost

Chvilku zapomeňme na software a podívejme se na Magellan. Je to navigační PDA s odolnou schránkou a operačním systémem Windows Mobile 6. Zařízení působí masivně, má pogumované kryty, mělo by odolat vodě (IPX7) i nárazům. Z testovaného kusu bylo vidět, že pár pádů už Magellan prodělal a přežil.

K Mobile Mapperu s mapami TourNavigator jsem dříve připravil krátké video. Můžete se na něm podívat, jak přístroj vypadá.

Na pohled zaujme výrazné ucho, ve kterém je možná anténa GPS přijímače. Výrazný je také blok s ovládacími tlačítky a naopak malý se zdá být displej. Je navíc zapuštěný hluboko pod povrch, což má sice určitě příznivý vliv na odolnost, ale důsledkem je zároveň horší ovladatelnost.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obrněný a velký kapesní počítač s docela malým displejem

Trefit se prstem do rohu displeje je až nemožné, ke slovu v takových případech musí přijít ovládací pero. Je až směšně malinké, pro ovládání ale stačí. Displej má rozlišení 240 × 320 bodů a je lesklý. V oblasti outdoorových přístrojů to není zrovna dobrá vlastnost. I když v pozadí displeje je vrstva odrážející světlo, která zvyšuje čitelnost, často ji kompletně zruší odraz v horní lesklé vrstvě.

Na bocích jsou dvě tlačítka, líbí se mi hlavně rychlá možnost úpravy úrovně podsvětlení displeje. Paměťová karta SD a konektor pro sluchátka (jack 3,5 mm) jsou ukryty pod pryžovou záslepkou. Na druhé straně je stejně chráněn konektor pro externí anténu a trochu hloupě tlačítko Hold pro zamknutí ovládacích prvků. Nedá se k němu snadno dostat, takže jako by nebylo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily: tlačítko • zvláštní ucho (anténa?) • svítilna • ministylus

Velmi nezvyklá je vestavěná svítilna se třemi světelnými diodami, naopak u kapesních počítačů už nepřekvapí fotoaparát. Magellan Mobile Mapper 6 se napájí dvěma tužkovými bateriemi nebo akumulátory formátu AA. Informace o testu výdrži si vypůjčím ze staršího článku Benedikta Dvorského. Jeho zjištění odpovídá i mým zkušenostem:

Vyzkoušel jsem výdrž přístroje v různých režimech na jednu sadu nabíjecích akumulátorů Ni-MH o ověřené kapacitě 2 000 mAh. Při denním režimu s minimálním podsvícením displeje a permanentně běžícím příjmem GPS byla výdrž 9 hodin. Při nočním režimu s maximálním podsvícením se doba provozu zkrátila na 6 hodin. Následné pokusy ukázaly, že různé zatížení systému spuštěnými programy nemá na výdrž přístroje zásadní vliv.

Velmi zvláštní je konektor po připojení USB kabelu. K Magellanu se totiž musí přišroubovat, jinak nedrží.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Napájení dvěma tužkovkami je pro turistiku ideální • zvláštní konektor, který se k Magellanu musí přišroubovat

Normální PDA, jenže s brněním

Protože Magellan používá běžný operační systém Windows Mobile 6, dá se používat jako normální kapesní počítač. Není zamknutý proti instalaci dalších programů, můžete doinstalovat naprosto cokoli. S programy si potom porozumí i vestavěný GPS přijímač s čipem Sirf Star III. Ještě jednou – je to standardní PDA, akorát připravené pro outdoorové použití.

Citlivost GPS je naprosto dostatečná. Sirf Star III je ověřený GPS přijímač a s mírným přimhouřením očí si dovolím prohlásit, že pro turistiku zatím nic lepšího nebylo vymyšleno.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ovládací prvky a konektory na bocích jsou chráněny krytkami

Magellan má vestavěný i elektromagnetický kompas. Toto zařízení dokáže ukázat světové strany i v případě, kdy stojíte na místě. U běžných GPS přístrojů bez kompasu musíte být v pohybu, aby světové strany dokázaly určit. Kalibrace kompasu je ale zakletá, ani po dlouhém otáčení Magellanem kolem osy se mi nepodařilo vyplnit kalibrační kruh barvou tak, aby byl přístroj spokojen.

Od dvoumegapixelového fotoaparátu nelze čekat zázraky. Může se ale hodit, že podporuje geotagging – ke snímkům přidá souřadnice a díky kompasu dokonce i směr pohybu.

Ovládací tlačítka jsou ale jiná než u obvyklých kapesních počítačů. Je jich víc, najdeme zde také specializované klávesy pro ovládání měřítka mapy, je zde Escape, k tomu pak ještě čtyřsměrný ovladač s potvrzovacím tlačítkem uprostřed.


Článek pokračuje v další kapitole: tentokrát už hlavně o SmartMaps

Témata článku: , Maximální podsvícení, Příznivý vliv, Mobil, Mobil m, Mág, Rychlá orientace, Stejný formát, Dobrá vlastnost, Stejné zařízení, Rychlá možnost, SMA, MOBI