Magellan MobileMapper 6: navigační PDA v brnění (test)

Terénní kapesní počítač Magellan MobileMapper 6 je univerzální jako PDA a zároveň odolný jako turistická navigace. Vyplatí se při praktickém použití jeho přednosti s ohledem na jeho cenu?
Kapitoly článku

Klávesou netočit, stačí stisknout

Vedle dotykového ovládání displeje jsou k dispozici i hardwarová tlačítka. Stejně jako u všech přístrojů je zde samozřejmě tlačítko pro zapnutí. Rozložení ostatních tlačítek je ale jiné než u klasických PDA a ne všechna mají obecné využití v systému. Nezvyklé je třeba tlačítko Escape, na které jsem si ale při listování v nabídkách velmi rychle zvykl.

Ručnímu ovládání vévodí středová čtyřsměrná klávesa doplněná ještě jedním samostatným tlačítkem uprostřed. Nemohu se stále zbavit pocitu, že vypadá spíše jako otáčecí kolečko. Mimo tento prvek obsahuje čelní strana ještě čtyři samostatná tlačítka doplněná popisem.

Klepněte pro větší obrázek 
Chtělo by se zatočit

Na boku přístroje je ještě samostatné tlačítko podsvícení. Funguje v jednotlivých krocích pro stupně podsvícení displeje. Více bych přivítal možnost softwarového nastavené úrovně podsvětlení, kdy by toto tlačítko pouze zapínalo podsvícení k této úrovni, nebo jej zcela vypnulo pro úsporu energie. Zvláštní je umístění posuvného spínače „Hold“ pod gumovou krytku. Je sice v bezpečí, ale zároveň velmi špatně přístupný.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detailní pohled na boky přístroje • k čemu je zamykací klávesa pod tuhou gumovou krytkou?

Celkově jsou tlačítka velmi dobře ovladatelná, při jejich stisknutí je cítit drobné cvaknutí. Tlačítka s textovým popisem jsou dokonce podsvícená. Podsvícení se na několik sekund aktivuje po použití jakéhokoli z nich. U tlačítka zapnutí jsem pozoroval určitou prodlevu reakce. Zejména při zapnutí jsem měl pocit, že jsem jej špatně zmáčkl, protože přístroj rozsvítil displej až s určitým zpožděním. Vzhledem k poloze tlačítka zapnutí na těle přístroje a jeho citlivosti jsem také nezřídka nechtěně přístroj vypnul.

A jde se do lesa

Hlavním podnětem k testování MobileMapperu byly samozřejmě jeho funkce spojené s využitím v terénu. Přístroj obsahuje GPS přijímač s čipsetem Sirf Star III. Přestože lze využít možnosti připojení externí antény, neumím si představit, že by to bylo potřeba. Za celou dobu testovacího používání jsem nikde neměl s příjmem problém. Ani v husté obytné zástavbě, ani v autě. Také inicializace polohy po zapnutí probíhala pokaždé velmi rychle. Windows Mobile také automaticky umožňují rozdělit GPS signál souběžně pro více aplikací.


Základní obrazovka Today • malá klávesnice je opravdu malá • fullscreen klávesnice • takto se kalibruje kompas

Další vymožeností je vestavěný elektronický kompas. Jeho nakalibrování nebylo jednoduché, protože průběh kalibrace v mnoha případech skončil interní hláškou o neúspěchu. Po zdárném nakalibrování ale dále přístroj již žádné další nastavení nevyžadoval. Nevím, zda to bylo dáno velkou citlivostí přístroje, ale většinou se ručička kompasu chovala dost „splašeně“ a já se spoléhal při navigaci raději výhradně na GPS.

Praktickým doplňkem je i vestavěný fotoaparát se snímačem CMOS 2 Mpx. Fotografování není samozřejmě primární funkcí MobileMapperu a nelze očekávat kvalitu snímků jako u fotoaparátů. To je dáno zejména omezenými možnostmi miniaturní optiky. Předností zabudovaného snímače je hlavně okamžitá operativnost pro pořizování dokumentačních snímků. Velmi praktickou vlastností přístroje je pak okamžitá nabídka umístění informace o poloze pořízení záběru do polí geotagu ukládaného obrázku.

 
Displej jako hledáček

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka fotografie v rozlišení 1 600 × 1 200 bez zoomu • a to stejné s trojnásobným zoomem • makrosnímky raději s něčím jiným

Zcela nestandardní výbavou je vestavěná diodová svítilna v horní části přístroje. Lze ji ovládat buď velmi dlouhým stiskem tlačítka podsvětlení, nebo softwarově přes displej. Na první pohled na mě tento doplněk zapůsobil trochu jako neupotřebitelná vlastnost, ale později jsem zcela změnil názor. Svítilna není samozřejmě stejně výkonná jako jednoúčelové diodové čelovky, ale svoji úlohu plní velice dobře.

Při svícení je ale třeba odvracet nebo vypínat displej, který jinak oslňuje a snižuje tak efekt svítilny. Je škoda, že diody nejsou umístěny raději na zadní straně vedle fotoaparátu, protože pak by byla možnost využít je i při nasvícení scény pro snímky za snížené viditelnosti.

Klepněte pro větší obrázek
Okénko svítilny na čele Magellanu

Co v balíčku nebylo

Z volitelného příslušenství lze dokoupit externí GPS anténu, držák na sklo v automobilu, držák na řidítka motocyklu nebo kola, ochranné pouzdro, a samozřejmě veškerý další použitelný software.

Majitel s největší pravděpodobností sáhne po plastovém držáku do automobilu s přísavkou na sklo. Ten lze pořídit za necelých tisíc korun. Stejně stojí i držák pro upevnění na řídítka kola. Náročnější uživatel může zvolit značkovou kvalitu Touratech, ovšem za cenu 2,5× vyšší. Žádný z držáků jsem neměl při testování k dispozici, takže nemohu připojit osobní zkušenost.

Pro PDAčkaře v pohorkách

Myslím si, že koncepci Magellanu MobileMapper 6 je třeba pochopit hlavně tak, že se nejedná o vyvinutý jednoúčelový outdoorový navigační přístroj. Magellan spíš chtěl doplnit trh kapesních počítačů o odolnou verzi pro bezproblémové použití ve volné přírodě bez větších obav o životnost zařízení.

Kvalita zpracování, zajištění požadované voděodolnosti a odolné provedení se ovšem odráží v ceně přístroje. Zejména kvůli ní nebude MobileMapper přístrojem pro každého. Kdo se však pohybuje často venku v členitém terénu za jakéhokoli počasí a přitom je zvyklý na všestrannost využití kapesního počítače, ten by mohl robustnost a odolnost tohoto zařízení docenit.

Témata článku: , , PDA, Mobil, Ruční ovládání, Mág, Teplotní extrém, Malá klávesnice, Padesátka, Odolné provedení, Nejčastější využití, Teplotní rozmezí, Ručička, Plný stav, Brnění, Nepříznivé počasí, MOBI, Test, Beeline, Všestrannost, Maximální podsvícení, Zbývající energie, Softwarové prostředí