Magellan MobileMapper 6: navigační PDA v brnění (test)

Terénní kapesní počítač Magellan MobileMapper 6 je univerzální jako PDA a zároveň odolný jako turistická navigace. Vyplatí se při praktickém použití jeho přednosti s ohledem na jeho cenu?

Po úplném vybití zdroje dojde samozřejmě k vypnutí přístroje, nikoli však ke ztrátě dat. Po výměně akumulátorů přístroj opět naběhne ve stavu jako po měkkém resetu systému. Pouze při větší prodlevě výměny vybitých baterií dochází ke ztrátě nastavení aktuálního data a času. Přístroj se ale ihned po naběhnutí systému hlásí o jejich aktualizaci – buď manuální, nebo prostřednictvím GPS signálu.

Magellan měl problémy s jednou konkrétní sadou baterií Nexcell, které ale jinak bez problémů používám v jiných přístrojích. Po jejich vybití nedošlo pouze k vypnutí přístroje. MobileMapper se neustále snažil opět zapnout, ale nedostatek energie to už neumožňoval a tak přístroj pouze opakovaně neustále blikal. Neumím si vysvětlit ani opakované samovolné zapnutí s těmito články a tím nechtěné vybití přístroje. Toto uvádím jako ojedinělou zkušenost, nikoliv jako poukázání na nějakou systematickou špatnou vlastnost přístroje.

Šroubovací kabel k počítači

Každý, kdo někdy používal PDA s Windows Mobile, ví, že bez softwaru ActiveSync se téměř nedá obejít – veškeré instalace a synchronizace kapesního zařízení se stolním počítačem probíhají přes něj. U instalace pod MS Windows XP jsem neočekával žádné problémy a žádné ani nenastaly. Vše proběhlo během chvilky a po následném připojení MobileMapperu USB kabelem došlo ihned ke spojení. Taktéž instalace softwaru do přístroje a synchronizace byla naprosto bez problémů.

MobileMapper disponuje slotem na paměťové karty typu SD. V dnešní době miniaturizace je sice otázkou, proč Magellan zvolil tento rozměr karet, za sebe to však hodnotím pozitivně. Použití menších verzí tohoto typu paměťového média velmi snadno řeší redukce, naopak je to nemožné. Co se týče objemu dat, tak ani karty o kapacitě nad 2 GB nedělají přístroji problém. Místa pro data je tedy dost.

Klepněte pro větší obrázek
Také paměťovou kartu chrání pryžová krytka

Kabel pro propojení s počítačem nepovažuji za zcela šťastný. Přestože se jedná o standardní USB propojení, Magellan na přístroji použil svůj vlastní, zcela atypický konektor. Dokonce je pouze dotykový, zajišťuje se šroubkem. Nevím, jaké důvody výrobce k tomuto řešení vedly, nicméně použití klasického konektoru miniUSB, byť s potřebou vodotěsné krytky, bych považoval za mnohem praktičtější. Připevnění kabelu k přístroji teď není úplně jednoduché a vyžaduje určitý cvik. Kdo je zvyklý pravidelně a často synchronizovat data, ten nebude z dodávaného kabelu nadšený. Po spojení přes USB je samozřejmě přístroj kabelem napájen.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kdo tohle vymyslel?

Z bezdrátových technologií využívá přístroj pouze možnosti Bluetooth. Toho lze využít jak pro bezdrátové propojení s PC, tak pro spojení s jinými bluetoothovými zařízeními. Nejčastější využití bude zejména pro spojení s mobilním telefonem kvůli možnosti připojení k internetu. Pokusné spárování se Sony Ericssonem K750i a PDA Acer n50p proběhlo naprosto bez problémů. Za určitý nedostatek považuji absenci Wi-Fi.

Pero? Kdepak. Pérečko...

Přístroj disponuje dotykovým displejem se standardním rozlišením 240 × 320 bodů, který je poměrně výrazně zapuštěn pod úroveň čelní strany přístroje. To je s ohledem na zvýšení bezpečnosti a k ochraně displeje samotného velice dobré, bohužel na úkor pohodlnosti ovládání prstem.

Plocha displeje je menší než u běžných kapesních počítačů. Obraz je velice hezký, graficky hladký, na první pohled nejsou patrné jednotlivé pixely. Vzhledem k ploše displeje je však obraz malý a na větší vzdálenost již nečitelný. Například při umístění v autě na stejnou vzdálenost, jako běžně používám PDA Acer n50, byl již obraz příliš titěrný a musel jsem se k přístroji naklánět.

Ovládání prvků na displeji pouze prstem je téměř nemožné. Opět je to dáno menším rozměrem plochy a tím i menšími jednotlivými prvky. K tomu se přidává i hloubka zapuštění. Prvky po okrajích plochy – posuvníky, křížek ukončení, start tlačítko – je téměř vyloučeno s jistotou ovládat bez použití stylusu.

Magellan naštěstí obsahuje ovládací pero. Jestli je ale stylus u PDA obecně náchylný na ztracení, tak u provedení tohoto Magellanu to platí dvojnásob. Výrobce s touto možností počítá a balení obsahuje dokonce čtyři náhradní kusy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stylus napoprvé vyvolá salvy smíchu

Na rozdíl od jiných zařízení působí dodávaný stylus při prvním použití svým provedením skoro až komicky. Jedná se o asi tři centimetry dlouhý plastový výlisek ze stejného materiálu jako tělo přístroje. Bez jeho častého používání se však nedá obejít. Kupodivu jsem si na něj poměrně brzo zvykl a začal si ho dokonce vážit jako nepostradatelné pomůcky. Základní ovládání displeje je i s touto verzí stylusu snadné, snad pouze s výjimkou softwarové klávesnice. Ta je vzhledem k velikosti displeje MobileMapperu opravdu velmi miniaturní.


Článek pokračuje v další kapitole: GPS funkce, fotoaparát, příslušenství, hodnocení

Témata článku: , , Všestrannost, Softwarové prostředí, Ručička, Test, Malá klávesnice, Teplotní rozmezí, Nejčastější využití, PDA, Ruční ovládání, Mobil, Maximální podsvícení, Nepříznivé počasí, Odolné provedení, Teplotní extrém, Brnění, Mág, Padesátka, Beeline, MOBI, Zbývající energie, Plný stav