Mapy Google zjistily, kdy zajít ven nebo do obchodu a vyhnout se davům lidí

Google využil big data získaná z aplikace Mapy Google a zpracoval infografiku, která ukazuje, ve které časy je nejlepší vypravit se na procházku nebo do obchodu, abyste se vyhnuli většímu počtu dalších lidí na daném místě. Mapy nezjistily nic až tak převratného – nejméně lidí se pohybuje v parcích i obchodech brzy ráno.

Google analyzoval data z období od března do října letošního roku. Získal tak cenné informace o změnách v pohybu lidí, nakupování i trávení času v období pandemie v České republice. Vyplývá z nich například, ve kterou dobu můžete očekávat největší návaly v obchodech s potravinami, lékárnách, parcích či restauracích, ale třeba také, jak se meziročně změnil zájem o různé způsoby přepravy.

Nákupy v pátek, procházky o víkendu

Nakupovat potraviny chodí Češi nejčastěji v pátek od 13 do 17 hodin, tou dobou je v obchodech v průměru nejvíce zákazníků. Pokud se chcete vyhnout davům, měli byste zvážit návštěvu prodejen kterýkoliv den mezi 7. a 8. hodinou ranní. Ve všední dny kolem osmé hodiny ranní je také nejlepší čas vydat se do lékárny. Ty jsou v průměru nejvíce vytížené od středy do pátku v čase 10 až 12 hodin.

O víkendu Češi častěji vyráží do přírody. Parky se nejvíce zaplní vždy v sobotu a neděli mezi 15. a 17. hodinou. Pokud byly zrovna otevřené restaurace, nejvíce je Češi navštěvovali v pátek a sobotu kolem 19. hodiny. Nejlepší čas jít se najíst bez davů je od pondělí do středy kolem 15. hodiny. K návštěvám kaváren Češi nejčastěji volí středy až neděle okolo třetí hodiny.

Informace o oblíbených časech a vytíženosti konkrétních míst v jednotlivých denních hodinách může každý uživatel zjistit v Mapách Google na záložce vybraného podniku nebo místa zájmu. Sloupcový graf ke každému dni v týdnu znázorňuje vytíženost místa spolu s textovým komentářem o intenzitě (nízké vytížení, nižší vytížení, trochu rušno, stálé vytížení) a časový údaj o délce průměrné návštěvy.

Podívejte se, jak se v průběhu let měnil design ikony aplikace Mapy Google:

Diskuze (2) Další článek: Samsung obalí do kůže skládací Galaxy Z Fold2 i sluchátka Galaxy Buds Live

Témata článku: , , , , , Obchod, Dav, Aplikace, Restaurace, Česká republika, Mapa, Dav lidí, Vytížení, Potraviny