Mapy Navteq a česká města: podívejte se na vlastní oči

Člověk věří až tomu, co sám vidí. S navigátorem Navigon, který používá mapy firmy Navteq, jsem připravil ukázky map čtyřiceti českých měst.

Pro připomenutí: navigační systémy používají mapy dvou hlavních dodavatelů, firmy Tele Atlas a Navteq. K tomu se ojediněle dostávají ještě lokální firmy pokrývající menší část území. Tele Atlas a Navteq jsou ale světoví obři s takovým náskokem, že na jiné společnosti lze bez rizika chyby zapomenout.

Navteq je u českých uživatelů známý tím, že na rozdíl od Tele Atlasu nepokrývá jednotlivé státy postupně (a pořádně), ale soustředí se na větší oblast. Například na celou východní Evropu. Důsledkem je potom lepší „globální“ pokrytí, jež je výborné pro západní řidiče, kteří se s mapami dostanou do měst daleko na východě. Ostrouhají však domorodci, kterým nestačí hlavní průjezdní trasy. Potřebují stoprocentní pokrytí, ideálně města se všemi ulicemi a čísly domů.

Test na čtyřiceti městech

O mapách Navtequ je někdy slyšet, že jsou až nepoužitelné; na druhé straně jsou ale slyšet i názory z opačného konce, že se s nimi dá běžně jezdit. Nebudu teď živit ani jednu stranu, ale nabídnu podklady pro vlastní rozhodnutí. Právě totiž testuji navigační přístroj Navigon 3110, který mapy Navtequ používá. Nasnímal jsem s ním obrázky téměř čtyřiceti českých měst, na kterých sami uvidíte, jak je v nich pokrytí kvalitní. Oficiální informace o úrovni zmapování jednotlivých zemí najdete na webu Navigonu, u České republiky uvádí pokrytí 20,9 % populace, 163 875 km a 19 861 bodů zájmů v 44 kategoriích.

Postupoval jsem podle počtu obyvatel. U deseti největších měst najdete čtyři obrázky, u další desítky dva, třetí desítka si vystačí s jedním obrázkem. Do čtyřicítky jsem potom náhodně vybral malá města. Část z nich je na západě republiky, kterou má Navteq viditelně lépe pokrytou, zbytek na Moravě.

V bílém horizontálním pruhu na obrázku jsou malým písmem zobrazeny souřadnice středu záměrného kříže. Stejné souřadnice zobrazené na internetových mapách Mapy.cz najdete pod číslovanými odkazy u každé řady obrázků. Můžete tak porovnat, jak se liší mapa navigačního přístroje od skutečnosti (resp. od velice dobrých map Mapy.cz).

Bohatý západ, chudý východ

U prvních ukázek nebude co kritizovat, mapy největších měst jsou velmi dobré.

Praha: 1, 2, 3, 4

Brno: 1, 2, 3, 4

Ostrava: 1, 2, 3, 4

Plzeň: 1, 2, 3, 4

U Olomouce se poprvé setkáváme pouze s hlavními tahy. Je to stále pozůstatek z dob, kdy měl Navteq kvalitně pokrytu jen část západní část republiky kolem Prahy a na východě byli lvi. Taková mapa je vhodná na průjezd, pro navigaci po městě ale nestačí. Stejně je na tom i Liberec

Olomouc: 1, 2, 3, 4

Liberec: 1, 2, 3, 4

České Budějovice jsou dobré, Hradec Králové špatný, Ústí nad Labem je opět kompletní, Pardubice poloprázdné.

České Budějovice: 1, 2, 3, 4

Hradec Králové: 1, 2, 3, 4

Ústí nad Labem: 1, 2, 3, 4

Pardubice: 1, 2, 3, 4

U menších měst téměř plně platí pravidlo levé a pravé strany. Na západě jsou mapy měst kvalitní, na východě obsahují pouze nejdůležitější ulice.

Havířov: 1, 2

Zlín: 1, 2

Kladno: 1, 2 

Most: 1, 2

Karviná: 1, 2

Frýdek-Místek: 1, 2

Opava: 1, 2

Děčín: 1, 2

Teplice: 1, 2

Karlovy Vary: 1, 2

Ve stejném duchu můžeme pokračovat i dál, tentokrát už jen s jedním obrázkem pro každé z měst.

Jihlava, Chomutov, Prostějov, Přerov: 1, 2, 3, 4

Jablonec nad Nisou, Mladá Boleslav, Třebíč, Česká Lípa: 1, 2, 3, 4

Třinec, Tábor: 1, 2

Velmi nesouměrné

U posledních ukázek jsem už vybíral náhodně. Zaměřil jsem se tentokrát na menší obce. I zde platí, že západní část republiky je zpracována velmi dobře, na východě jsou všechny obce alespoň připojeny k silnicím.

Milevsko (9 220 obyvatel), Bohutín (1 552 obyvatel): 1, 2

 

Bečov nad Teplou (984 obyvatel), Cvikov (4 439 obyvatel): 1, 2

 

Holešov (12 332 obyvatel), Strážnice (5 829 obyvatel): 1, 2

 

Boskovice (10 924 obyvatel), Bruntál (17 658 obyvatel): 1, 2

  

Spíš do ciziny než na doma

Současné mapy Navtequ nejsou tak dobré jako mapy Tele Atlasu. Nemusí to vadit, pokud jezdíte jen po Praze, na západ a na jih, východu se vyhýbáte. Stejně dobře je zpracováno i Brno, Ostrava. S mapami Navtequ se dostanete do každé české obce, při dohledání cílového místa ale už navigační přístroj často nepomůže.

Český distributor přístrojů značky Navigon ale v současné době nabízí akci s budoucím upgradem map zdarma. Akce je určena pro modely s pokrytím celé Evropy, aktualizace map Q2 2007 je plánovaná na září. Nevím ale, jak moc se v této příští verzi změní mapy České republiky. Podobný test potom mohu zopakovat.

Diskuze (26) Další článek: Amapy.cz mají mapy pro vodáky

Témata článku: , Boskovice, Meš, Podobný test, Stoprocentní pokrytí