Mapy.cz mají čerstvé snímky. Srovnali jsme je s Googlem

Mapy.cz mají aktuálně nejčerstvější letecké snímky Česka. Vznikly v posledních dvou letech a jsou skvělé. Google poněkud zaostává!

Pokud jste dnes navštívili Mapy.cz od Seznamu a podívali se na leteckou vrstvu, možná jste si všimli, že vypadá trošku jinak. Seznam 25. ledna aktualizoval kompletní pokrytí Česka i přilehlého pohraničí novými snímky z let 2014-2015, přičemž nad mnohými oblastmi fotografický letoun TopGisu přelétl skutečně před několika málo měsíci.

Klepněte pro větší obrázek
Mapy.cz před pár dny a dnes

Letouny v posledních dvou letech vyfotografovaly území o výměře 82 710 km2. Surová data později zpracovalo kartografické oddělení Seznamu a výsledkem bylo 2,1 terabajtů obrazových dat. Kompletní nová ortofotomapa Česka se skládá z 96 374 leteckých snímků.

Jak to, že nejsou na leteckém snímku žádné mraky?

Letecké mapování Česka je běh na delší trať, zdaleka totiž nestačí sednout do letadla a spustit snímkovací systém. Oproti mnoha starším satelitním snímkům se totiž letecká snímkování liší v tom, že v hotové mapě nevidíte mraky a krajina má víceméně shodné roční období, čili vše působí dostatečně spojitým dojmem.

Ačkoliv současná softwarová úprava fotografií dokáže divy, v tomto případě za vysokou kvalitou stojí jednoduše čas a čekání na vhodné meteorologické podmínky: „Nejprve se připraví plán letu. Určí se, jak vysoko letadla poletí, jak daleko od sebe budou letové řady, s jakou hustotou se pořídí snímky a území se rozdělí na bloky. Poté se jednoduše počká na příhodné počasí, což může trvat i několik týdnů,“ vysvětluje kartografický specialista Mapy.cz Petr Hofman.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Letový park TopGisu: Čmelák Z-37 a Cessna 404

U každého digitálního snímku je zaznamenaná aktuální poloha, ale i náklon kamery. To vše je potřeba pro skládání snímků dohromady, aby se nikde vzájemně nepřekrývaly.  Protože kamera nesnímá každý bod v mapě přesně pod sebou, součástí zpracování fotografií je i tzv. ortorektifikace, v rámci které se fotografie zdeformuje podle výškového modelu. „Jednoduše řečeno, pokud vysoký kopec vyfotíme zešikma, tak se jeho vrchol na fotce nachází jinde, než by měl být. Proto se pomocí digitálního modelu terénu celá fotka pokřiví tak, aby byla poloha přesná nehledě na nadmořskou výšku,“ doplňuje Hofman.

Klepněte pro větší obrázek
Snímek před finální publikací projde hromadou úprav

Následně se u jednotlivých spojů snímků, které již geometricky perfektně ladí k sobě, upraví barevný přechod a vše se pojí do jedné obří plochy. Tým Mapy.cz poté ještě provede transformaci z Křovákova zobrazení do Mercatorova a rozřeže snímky na malé dlaždice s různou mírou přiblížení, které již načítá samotný web a webový prohlížeč či mobilní aplikace.

Data dodal TopGis

Zatímco v minulosti poskytovala fotografické snímky Seznamu brněnská společnost Geodis, jejíž snímky naleznete i na Googlu, později převzal roli dvorního dodavatele TopGis, kterou založili bývalí zaměstnanci zmíněného Geodisu. Do TopGisu nakonec obchodně vstoupil i samotný Seznam a dnes mu patří 30% podíl společnosti. TopGis Seznamu dodává nejen letecké snímky, ale stejně tak mapuje tuzemské komunikace do služby Panorama.

Ostřejší a kontrastnější

Mapa je tedy hotová, ale její čerstvé datum nemá být jediným přínosem lednové aktualizace. Seznam zároveň slibuje, že jsou fotografie ostřejší a více kontrastní, aby vinkly některé detaily. Nutno ovšem podotknout, že v některých místech tím pádem působí světlé plochy – zejména bílé fasády a střechy budov o něco přeexponovanějším dojmem než třeba v případě map od Googlu.

A jelikož mapy Googlu jsou v tomto případě největším rivalem Seznamu, pojďme se podívat na několik srovnání, jak různá místa vidí obě mapové služby.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dejvický tunel (součást tunelového komplexu Blanka) na Seznamu a v mapách Googlu
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nad pražským Brusnickým tunelem je dnes třeba park Maxe van der Stoela. V Googlu je ještě patrná výstavba tunelového komplexu.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hotová stanice Motol pražského metra a její výstavba v Googlu
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jezero Most na Mapy.cz a na Google Maps
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Revitalizovaná krajina po těžbě uhlí u Duchcova na Mapy.cz a teprve počátek prací na Googlu
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dobrovolníky vyčištěný a ještě zarostlý legendární fotbalový stadion Za Lužánkami v Brně podle Seznamu a Googlu
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zatímco v mapách od Seznamu je nejvyšší český mrakodrap již hotový, v Googlu se teprve staví. Letecké snímky Googlu jsou zároveň i 3D modelem, stavby jsou tedy deformované.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kancelářská výstavba z posledního roku už na Mapy.cz stojí, zatímco Google ukazuje ještě nevyužitý brownfield
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obchodní centra v Česku stále rostou jako houby po dešti, čili i zde třeba jen dva roky starý letecký snímek Googlu působí nepatřičně
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vrchol Řípu podle Seznamu a Googlu. Mapy.cz umožňují větší úroveň přiblížení.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vrchol Sněžky podle Seznamu a podle Googlu
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Během posledních let vyrostla v Česku i hromada sjezdovek. Google je má sice v databázi, ale na leteckých snímcích mu chybí.

Letecké snímky na Mapy.cz jsou tedy nyní nejaktuálnější ze všech podobných veřejně dostupných služeb. Mapy.cz zároveň nabízejí vyšší přiblížení. Unikátní specialitou Google je naopak kompletní 3D model planety, který však při velkém přiblížení leteckého snímků působí obtíže, model totiž není úplně dokonalý a deformace tak zejména u leteckých snímků měst poškozují původní letecké snímky.

Mapy jsou nyní pro Seznam jednou z hlavních priorit. Společnost již v minulosti oznámila, že chce čerstvé letecké snímky celé republiky, která zároveň hodlá průběžně aktualizovat. To už Mapy.cz ve spolupráci s TopGisem plní. Zároveň by rád Seznam kompletně pokryl Česko i svými panoramatickými prohlídkami, vedle komunikací tedy nafotí i všemožné stezky. A pak je tu ještě třetí cíl – maximální servis pro turisty a ruku v ruce s tím i vývoj mobilní aplikace, která se nedávno dočkala třeba možnosti ukládat do paměti telefonu vedle Česka a Slovenska i další evropské země.

Diskuze (5) Další článek: Apple má rekordní zisk, ale také problém s prodejem iPhonů

Témata článku: Google, , , , , , , Kompletní pokrytí, Výstavba, Barevný přechod, Motol, Úprava fotografií, Specialista, Mrakodrap, Kopec, Google +, Houby, Krajina, Dvorní dodavatel, Letecký snímek, Digitální model, Jezero, Softwarová úprava, Brněnská společnost, Největší rival