Megarecenze Dynavix Mobile 2005: navigace Czech Made

Podrobně jsme otestovali český navigační systém Dynavix Mobile 2005. Je určen pro kapesní počítače Windows Mobile a funkčními i kvalitativními vlastnostmi je plně srovnatelný s konkurenčními světovými systémy. Píše česky, mluví česky a lepší mapy České republiky asi jinde nenajdete.

Hlasová navigace: musíte si zvyknout

Uživatelé v diskuzích často uváděli, že Dynavix má špičkovou hlasovou navigaci. Je třeba uznat, že je velmi srozumitelná, ženskému hlasu lze dobře rozumět. Chvíli jsem si hrál s hlasitostí, až jsem u Asusu MyPal A632 nakonec skončil na nejvyšší úrovni. Zvuk byl sice už místy zkreslený, ale nižší hlasitost nebyla v jedoucím automobilu slyšet.

Pokud jde o hodnocení algoritmu hlasové navigace, nebudu tak nadšený, jak jsem pod dojmem z diskuzí čekal. Dokážu odpustit, že navigátor z mapy občas špatně odhadne, co je důležitá odbočka a co přirozené pokračování cesty. Občas se ozve tam, kde by nemusel; a někdy naopak v případech, kdy bychom čekali instrukce, je zticha.

Víc mi ale vadí přehnaně včasné upozorňování. Když se z reproduktoru ozvalo „Připravte se na odbočení vpravo“, připravil jsem se a čekal, že za pár set metrů přijde odbočka. Kdepak, Dynavix varuje s obrovským předstihem: často třeba pět kilometrů, na dálnici jednou dokonce třicet kilometrů. To přece není nutné, pro uživatele je takové včasné hlášení spíše matoucí.

Podobně jsem se občas lekl, když Dynavix zahlásil „Nyní vpravo/vlevo“ a do odbočky zbývalo třeba i pár set metrů. Zde jsem ale nakonec program ocenil. Jakmile slyšíte slovo „nyní“, znamená to, že máte použít hned příští odbočku daným směrem.

Celkově lze ale myslím hlasovou navigaci chválit. Čím víc s Dynavixem jezdím, tím víc si zvykám. Ale na displej se stejně musím občas podívat.

Počítač nebo jednoúčelová navigace?

Na toto téma by se dal napsat dlouhý článek se sáhodlouhou navazující diskuzí zastánců obou dvou stran. Zkusím své dojmy shrnout stručně. Pokud používáte nebo využijete kapesní počítač a smíříte se s tím, že navigace je jen jednou z mnoha funkcí, které nabízí, bude tato cesta schůdná a více méně pohodlná. Jste-li ale hlavně řidič a nevíte, k čemu jinému byste PDA mohli použít, raději na počítač zapomeňte a sáhněte po jednoúčelovém navigátoru.

I když je Dynavix vcelku stabilní aplikace, při práci občas spadne nebo zatuhne. Na rozdíl od předchozích verzí není nutné trasu plánovat znovu, program po restartu pokračuje tam, kde skončil. Je to ale práce navíc. Občas budete muset sáhnout do systému, který není připraven na ovládání prsty. Takže musíte najít pero, natáhnout ruku ke stojánku a trefit se jím tam, kam potřebujete. Na otevření Dynavixu běžícího v pozadí je posléze nutné asi šest sekund počkat.

Jednoúčelový navigátor zase nelze použít pro organizaci času, přehrávání MP3 a filmů, nedá se s ním prohlížet web. Při navigaci je ale práce s ním jednodušší a efektivnější.

Skvělý a nyní už ani tak drahý

S Dynavixem jsem při testu najel přibližně patnáct set kilometrů. Pokud to šlo, schválně jsem se vyhýbal dálnicím, kde se navigace a řidič většinou dost nudí, a raději se nechal navádět menšími silničkami. S kapesním počítačem to bylo trochu jiné, než na co jsem byl doposud zvyklý. Po pravdě musel jsem si zvykat a zpočátku jsem kvůli tomu PDA s Dynavixem neměl moc rád. Nutil mě vykonávat činnosti, které po mě jednoúčelové navigátory nechtějí, vyžadoval trochu jiný přístup.

Po vzájemném sžití musím říct, že Dynavix Mobile 2005 je velmi dobrý navigační systém. Z pohledu úrovně mapových podkladů České republiky o něm lze dokonce říct, že je nejlepší. Dojem trochu zakalí horší úroveň některých skupin zájmových bodů, pár vlastností typických kapesním počítačům a občas další problémy navigačního systému. Ale celkově je Dynavix opravdu skvělý.

Ocenit je nutné také velmi rychlé reakce výrobce. Dynavix stále vychází v nových verzích a je vidět, že vývoj se ani s poslední verzí 1.5 nezastavil. Telematix Software reaguje na požadavky uživatelů, zástupci firmy se aktivně účastní diskuzí.

Potom je zde ale ještě cena. Nemůžeme říct, že 7 950 Kč je přehnaný požadavek. Za srovnatelné jednoúčelové navigační systémy zaplatíte mnohem víc. Jenže je tady už několikrát zmíněný TomTom Navigator 5, který v podstatě stejný výkon s mapami celé Evropy nabídne za pět tisíc. Pokud byste chtěli podrobnou Evropu i do Dynavixu, program přijde na 9 800 Kč. Cena je zkrátka do jisté míry sporná a výrobce by možná mohl zvážit, jestli by se po zlevnění nestal konkurenceschopnější.

Oživeno: Telematix Software v den zveřejnění tohoto článku snížil cenu Dynavixu. Základní verze s mapou ČR a průjezdní Evropou stojí 5 950 Kč s DPH, verze s kompletními mapami Evropy 7 600 Kč s DPH.


Kontakt

Výrobce: Telematix Software, a. s.
Webová stránka produktu: www.dynavix.com

Témata článku: , , , , Typická situace, MOBI, Kompletní mapa, Oblíbený cíl, Aktivní plocha, Hudební centrum, Centrum Prahy, Mad, Mobil, Tenisový kurt, Kongresové centrum, Jedoucí auto, Papírová mapa, Stavový lišt, Made, Mega, Největší databáze, Družicový systém, Jedoucí automobil, Snadná instalace, Mega +