Megarecenze navigace iGo 2006: mapy jako obrázek

Navigace iGo 2006 je vážný konkurent zavedeným navigačním systémům pro kapesní počítače Windows Mobile. Má skvěle zpracované mapy, velmi dobré pokrytí ČR a jako jedna z prvních je výborná na Slovensku. Přečtěte si detailní recenzi s mnoha obrázky. Bonus: 3 × video.

Podržte se: na mapě je i slunce

Mapa u iGo 2006 je vektorová, což je typický znak schématického zobrazení. Vypadá ale krásně. Každá čára i texty jsou vyhlazené, plochy mají textury (u pomalých PDA se dají vypnout), ikonky se animují, k dispozici je pár grafických schémat. Práce s mapami je ale přesto velice rychlá: posouvání, změna měřítka i nastavení 3D režimu. U něj lze zvolit úhel (výšku) pohledu, samozřejmě zoom a mapou lze navíc ještě natáčet.



Různé rozlišení půdorysné mapy

Prostorový pohled končí efektně „do ztracena“. Zrovna tady bych ale ocenil, kdyby se zamlžení dalo deaktivovat, abych viděl víc do dálky. Vývojáři si vyhráli i s detaily: pokud při východu nebo západu slunce jedete proti světlu, na displeji se nad obzorem objeví sluneční kotouč.


3D končí do ztracena; všimněte si legrácky v podobě slunečního kotouče v pozadí. Jeho poloha skutečně souhlasí se skutečností.

V 3D pohledu jsou vidět i názvy ulic – při hrubém měřítku jsou přes ně nalepené šikmo, u detailního zobrazení se objeví v nezdeformované podobě jako dopravní značky. Zobrazení názvů ulic lze vypnout.


Různé pohledy na 3D mapu: měřítko, naklopení; v pravé části jsou ovládací a indikační prvky, všimněte si také kruhu Zamknout

Každý z pohledů – mapa a navigace – může mít nastaven jiný styl map. Při navigaci se mi osvědčilo používat 3D zobrazení, pro pohled na mapu půdorys. V nastavení lze tyto pohledy pro jednotlivé typy pohledů nuceně zapnout, když ale budete chtít, zobrazení může být stejné. Ikonou na displeji se dají rychle přepínat tři orientace mapy: k severu, ve směru jízdy a rychlý letecký pohled. Ten ukáže mapu v půdorysu z dostatečně velké vzdálenosti, abyste viděli například celé město. Klepnutí do kruhu s nápisem Zamknout zobrazí na mapě vaši aktuální pozici.


Pohled z letadla

Jako tištěná automapa

Mapa při navigaci není tak plynulá jako třeba u TomTomu Navigator. Na druhou stranu se ale o jakousi plynulost snaží – občas bohužel se zpožděním. Během navigování se může hodit funkce Rychlý zoom, který mění měřítko asi tak, jak by to řidič potřeboval. Před křižovatkou zaostří na detail, navíc změní 3D pohled na zde více zřetelný půdorys, a potom zase vrátí zpět zobrazení v perspektivě. IGo k tomu všemu nabízí podrobné nastavení tohoto chování (možná ale až příliš podrobné a nepochopitelné).

Na následujícím videu si můžete prohlédnout práci s mapou: změnu měřítka, nastavení 3D pohledu. Ve skutečnosti je iGo rychlejší - někdy až příliš rychlé. Snažil jsem se, abyste při změně něco viděli a s výsledkem je možná zbytečně pomalá změna.

Přímo z mapy se dá vyvolat rychlá nabídka, kde se ve třech záložkách ukrývají často využívané funkce. Dostanete se rychle k bodům zájmu, k nastavení zobrazení mapy, k funkcím potřebným u naplánované trasy.

 
Tři záložky rychlé volby, které lze vyvolat přímo z mapy: první slouží pro hledání cíle, druhá pro zapnutí nebo vypnutí různých nastavení, třetí je určena pro správu trasy 

Zastavím se u nočního režimu, který změní barvy mapy a prostředí na tmavé a při cestování v noci více příjemné. Přepnutí může být také automatické v závislosti na čase cesty.


Noční režim: 3D mapa, půdorysný pohled a mapa s naplánovanou trasou 

Po klepnutí na jakékoli místo mapy se bod vyznačí animovanou tečkou a ze spodní strany displeje vyjede nová nabídka. Na zvolené místo se dá rovonu navigovat, můžete přidat průjezdní anebo koncový bod trasy, místo označit pro budoucí použití anebo ho rovnou uložit do databáze vlastních zájmových bodů.


Pohotovostní nabídka se vysune, když ukážete na mapu

Hezčí mapu než na iGo 2006 jsem u navigačních systémů zatím neviděl. Je radost s ní pracovat, téměř připomíná moderní tištěné automapy. Nemohu si ale stěžovat ani na ovládání programu. I když je do jisté míry jiné než u konkurence, snadno se na ně dá zvyknout. Důležité funkce jsou přiřazeny tlačítkům kapesního počítače, pro další stačí klepnout na patřičná místa na displeji. Pro všechno stačí prst, ovládací pero není nutné vytahovat z úkrytu.

Všechny možnosti zadávání cílů: i souřadnice

Cíl cesty lze volit několika způsoby. Napřed dokončím informace o bodech zájmu, které mezi ně také patří. Můžete hledat nejbližší body z požadovaných kategorií kolem aktuální pozice nebo kolem libovolného jiného místa. Toto místo můžete najít všemi možnými způsoby, které budou v této části článku zmíněny.


Hledání bodů zájmu v okolí kurzoru • a výsledek

Různé možnosti hledání cíle cesty a počítání ideální trasy si můžete prohlédnout v následujícím videu:

Jestli ve vybrané kategorii zájmových bodů hledáte konkrétnější cíl, pomůže Filtr. Stačí v něm napsat třeba „učiliště“ a mezi školami najdete jen položky, které obsahují tento řetězec. U vícestupňových kategorií lze vyhledávat v každém ze stupňů – klidně i mezi všemi body zájmu ve všech kategoriích. IGo bohužel nijak nezvýrazní nebo nevybere body, které se nacházejí kolem naplánované trasy.

 Filtr aplikovaný na body zájmu

Další možností hledání cíle je zadání adresy. IGo si pamatuje poslední město, ve kterém jste hledali, anebo to, ve kterém právě jste či ve kterém je umístěn kurzor. Rovnou potom stačí psát ulici. Jinak lze hledané město a zemi specifikovat i v samotném vyhledávacím dialogu. Myslím ale, že toto chování není moc pohodlné, výhodnější by bylo pokaždé začínat městem. Postupným psaním názvu ulice se zmenšuje výběr a také číslo, které označuje počet vyhovujících položek. Až jich je dostatečně málo, zobrazí se seznam ulic, z něhož si vyberete.

  
Výběr města • zadávání názvu ulice • výběr z možností 

V další fázi iGo očekává zadání popisného čísla. U měst, která tímto údajem ještě nedisponují, je v řádku „(n/a)“. Z toho poznáte, že stačí stisknout tlačítko Hotovo – a je po všem.

Už jsem psal o rychlých volbách Domov a Práce, které lze uživatelsky nastavit. Užitečná je i historie se všemi místy, která jste kdy hledali (dají se smazat). Jsou zde adresy, zájmové body, místa označená na mapě, zkrátka všechno. Označení místa klepnutím na mapu je další způsob, jak najít cíl cesty.


Historie; všimněte si zeměpisných souřadnich u mnoha míst. Menší fintou tak zjistíte souřadnice libovolného místa

Na poslední místo jsem si nechal možnost, která u autonavigátorů není moc obvyklá: přímé zadání zeměpisných souřadnic. V souřadnicích lze také nechat zobrazit vybrané body.

Zadání cíle v zeměpisných souřadnicích


Recenze pokračuje v další kapitole: počítání trasy, navigace, video

Témata článku: , , , Připojený mobil, Karavan, Navigační lišta, Podrobné hodnocení, Celkový výsledek, Lékárna, Západní svět, Mega, Veterinář, Prvotní nadšení, Jak, Přívoz, Typický znak, Celé město, Velká ikona, Bodový systém, Doplňková funkce, Obchodní dům, Zeměpisná poloha, Babylón, Informace potřebný, Železniční stanice