Megarecenze navigace iGo 2006: mapy jako obrázek

Navigace iGo 2006 je vážný konkurent zavedeným navigačním systémům pro kapesní počítače Windows Mobile. Má skvěle zpracované mapy, velmi dobré pokrytí ČR a jako jedna z prvních je výborná na Slovensku. Přečtěte si detailní recenzi s mnoha obrázky. Bonus: 3 × video.

Výpočet trasy: vyplatí se pár sekund počkat

Cíl je vybrán a zbývá navigátoru říci, aby se k němu vydal. Před tím je vhodné nastavit typ trasy a cest; tyto parametry se ale dají změnit i později výměnou za jedno přepočítání navíc. V iGo si můžete zvolit, jestli máte zájem o rychlé počítání trasy, anebo pomalejší a přesnější. Co to znamená v praxi? Vyzkoušel jsem to při hledání cesty z Budapešti do Aše:

Preference rychlosti výpočtu:

  • nejrychlejší trasa: 4 s (712 km, 8 h 7 min)
  • nejkratší trasa: 6 s (702 km, 10 h 20 min)
  • nejkratší trasa bez dálnic: 5 s (721 km, 10 h 42 min)

Preference správné optimalizace:

  • nejrychlejší trasa: 10 s (744 km, 6 h 55 min)
  • nejkratší trasa: 10 s (700 km, 7 h 26 min)
  • nejkratší trasa bez dálnic: 11 s (712 km, 10 h 54 min)

Je vidět, že rozdíl v rychlosti výpočtu není ani u takových dlouhých čas nijak extrémní. Počítání je i u preference kvality velmi krátké. Velké rozdíly jsou potom v parametrech vypočtené trasy. Za pár sekund výpočtu navíc bychom ušetřili více než hodinu (nejrychlejší trasa) anebo dokonce tři hodiny jízdy (nejkratší trasa). Doporučuji proto posuvník volby kvality výpočtu nechat pokaždé úplně vpravo. Můžete si jinak vybrat i kompromis, nastavení mezi oběma extrémy je plynulé.

Kromě nejrychlejší a nejkratší trasy iGo nabízí také ekonomický výpočet, který údajně bere ohled na spotřebu paliva. Nastavit můžete rovněž typy silnic, kterým se chcete vyhnout: nezpevněné, dálnice, placené komunikace, trajekty, speciální silnice, ale také obraty do protisměru. Manuál však upozorňuje, že vaše volba programu není svatá – když nejde jinak, doporučí třeba i silnici nebo operaci, kterou jste původně nechtěli.

Někdy až příliš komplikované nastavení

V nastavení programu jsou ještě další volby, které mají vliv na routování. Tak třeba citlivost na odbočení z trasy – nastavíte, jestli má iGo být tolerantnější na odchylky, nebo jestli má okamžitě spustit přepočítání. Nastavení je možné v deseti stupních. Parametr prodleva přepočtu bere ohled na možné chyby příjmu signálu GPS – nezačne trasu přepočítávat hned, ale až po nastavené době (několik sekund). Automatické přepočítávání lze také vypnout, případně po programu chtít, aby v takovém případě zobrazil dotaz, jestli přepočítat nebo ne.


Podrobné nastavení chování při navigaci

Navigátoru můžete říct, jak moc si může dovolovat posílat vás do protisměru (U-obraty), dá se mu zakázat, aby přejížděl hranice, i když by mu třeba při optimalizaci vyšla právě taková ideální trasa. Lze také vypnout, aby polohu vozidla „lepil“ vždy na nejbližší silnici. Trasy bohužel nelze připravit předem, uložit a za čas vyvolat, až budou potřeba.

Pro nalezenou trasu program připraví itinerář. Dá se prohlížet ve třech zobrazeních lišících se podrobností výpisu.


Tři formy itineráře; nejpodrobnější dokonce říká, které ulice je potřeba minout

IGo nabízí také možnost vyhnout se uzavírkám, které jsou před vámi na trase. Musíte je ale zjistit sami, navigátor nepodporuje příjem dopravních informací přes RDS nebo připojený mobilní telefon. Je nutné vybrat, jak daleko se místo, kterému se chcete vyhnout, nachází.

 Dialog pro manuální přepočítání trasy

Udělejte si časovou rezervu

Trasa může být jednoduchá – mezi dvěma body – anebo také lomená. Můžete nastavit nespočet průjezdních bodů. V přehledu, ke kterému se dostanete stisknutím jednoho tlačítka, jsou potom na ose jednotlivé segmenty trasy proporcionálně odlišeny. Ikonka na čáře ukazuje také aktuální polohu a vizuálně tak lze odhadnout, kde asi v celé trase zhruba jste.

Body na trase

Souhrnný pohled také říká, jak je cesta dlouhá, kolik času na ní strávíte. Užitečné jsou i ikonky, které se zobrazují: hned je vidět, jestli cesta vede po dálnici, placené silnici apod. Trasu lze zobrazit tak, aby se vešla na celý displej. Můžete také rychle upravit parametry výpočtu, například zakázat nebo povolit některé typy komunikací.


Obrazovka s přehledem cesty: na prvním obrázku je kompletní trasa, na druhém informace o vybrané sekci. Je zde vidět vzdálenost, čas, typ trasy, osa se segmenty a v ikonkách typy komunikací 

Časovému údaji, kdy dorazíte do cíle, se podle mých zkušeností nedá moc věřit. IGo je zbytečně optimistická navigace. I když jsem jel na hranicí povolené rychlosti, na displeji jsem viděl, jak se čas příjezdu postupně odsouvá. Na dvouhodinové trase to bylo třeba až dvacet minut. Horší to bylo na Slovensku než v ČR, ale ani u nás na vypočtenou dobu příjezdu nespoléhejte.

Navigace s iGo 2006

Při navigaci se ze zobrazení mapy přepněte do speciálního pohledu, kde je po straně (nebo na vršku, podle toho, jak je displej orientovaný) navíc lišta s užitečnými informacemi. Nejdůležitější je symbol, který naznačuje další manévr, a číslo udávající vzdálenost, která k němu zbývá. Jsou zde symboly odbočení, kruhového objezdu, najetí na dálnici, vyjetí z dálnice apod.


Takhle vypadá navigace s iGo

Na videu si můžete prohlédnout, jak skutečně probíhá navigace s iGo 2006. Video jsme nesnímali přímo na silnici, ale pouze v simulačním režimu, omluvte proto nápis na displeji. V druhé polovině snímku si můžete prohlédnout noční zobrazení.

Jakmile se místo příštího manévru přiblíží na vzdálenost 300 m, objeví se nový prvek: úzká čára (teploměr). Jak se blížíte k samotné křižovatce, čára se vybarvuje. Až tento efekt dorazí do konce, jste tam, kde po vás navigace očekává nějakou akci. Teploměr bohužel není příliš výrazný, při jízdě jsem se na něj nedokázal zaměřit.

 
Najdete na první mrknutí pruh ubíhající před křižovatkou

Při navigaci se zároveň v hlavní části displeje posouvá mapa, abyste věděli, kde právě jste. Nalezená trasa je vyznačena barevně, ve srovnání třeba s TomTomem Navigator je ale méně výrazná. Na displej je nutné více se soustředit. Krása uživatelského prostředí tady přestává být trochu praktická. Vyhlazení čar je při jízdě naprosto k ničemu.

Ve spodní části mapy se v liště zobrazuje název aktuální ulice nebo komunikace, v horní liště zase název silnice, kam máte odbočit. V malých kroužcích na pravé straně displeje jsou ovládací ikonky: nastavíte orientaci mapy, zjistíte stav příjmu signálu GPS, vidíte stav baterie, nastavení zvuku. Na kolečka lze klepnout a změnit nastavení.

Navigovat lze i s pohledem bez navigační lišty


Recenze pokračuje v další kapitole: hlasová navigace, specialitky, závěrečné hodnocení

Témata článku: , , , Informace potřebný, Obrázek, Prvotní nadšení, Celkový výsledek, Typický znak, Přívoz, Západní svět, Golfové hřiště, Veterinář, Bard, Kasino, Mega, Navigační lišta, Veterina, Podrobné hodnocení, Bodový systém, Záchranná služba, Rychlé občerstvení, Noční klub, Babylón, Špatný výsledek, Mega +