Megarecenze navigace iGo 2006: mapy jako obrázek

Navigace iGo 2006 je vážný konkurent zavedeným navigačním systémům pro kapesní počítače Windows Mobile. Má skvěle zpracované mapy, velmi dobré pokrytí ČR a jako jedna z prvních je výborná na Slovensku. Přečtěte si detailní recenzi s mnoha obrázky. Bonus: 3 × video.

POI: ještě máme co dohánět

Aritmetický průměr hodnocení všech sekcí první úrovně dává dohromady známku 1,8. Není to žádná sláva. Na druhou stranu je ale hodně databází připraveno jen pro domácí Maďarsko, případně pro jiné země. Kdybychom brali v úvahu jen sekce, ve kterých je Česká republika zastoupena, bude výsledek lepší. Nic to ale nemění na tom, že ačkoli v mapách pomalu doháníme západní svět, databáze bodů zájmu jsou stále hodně nekompletní.

K úplně jiným výsledkům bychom došli při porovnávání bodů zájmů na Slovensku. Pobavily mě třeba restaurace v okolí turistického centra Jasná v Nízkých Tatrách, kde jsou samozřejmě na každém rohu. Kdybych se však řídil podle iGo 2006, musel bych vyrazit až za hranice, do 39 km vzdáleného Polska. Výborně zpracované byly zase například jeskyně, použitelné bylo ubytování.

Pro dva speciální body zájmu jsou v iGo připraveny stálé pozice. Jmenují se Domov a Práce, můžete na ně uložit souřadnice těchto dvou míst, anebo také jakýchkoli jiných, kam se často vracíte. Názvy lze i přejmenovat.

Body zájmu se mohou zobrazit na mapě. Přesně si vyberete, o jaké skupiny máte zájem a které na mapě nechcete. V hrubém měřítku uvidíte pouze malou tečku, po přiblížení se objeví větší symbol v kruhu.


Modrá ikonka značí, že zájmové body pod ní se zobrazují na mapě. Pokud je modrá jen půlka symbolu, znamená to, že pod ikonou je nabídka druhé úrovně a pro zobrazení na mapě jsou z ní vybrány jen některé položky

Velkou výhodou některých konkurenčních navigátorů je možnost importu nových bodů zájmu, které někdo připravil a zveřejnil, případně nabídnul ke koupi. Pro tuto užitečnou kratochvíli však iGo není standardně připraveno. Už se ale objevily postupy a nástroje, jak do navigátoru dostat POI určené pro TomTom.

Prostředí a ovládání: zkrátka jsem se kochal

Kdybych měl najít jednu vlastnost, kterou se iGo nejvíc odlišuje od svých konkurentů, bude to uživatelské prostředí. Zatímco u většiny navigací je důležitá funkčnost a vzhled někdy spíš odbývají, u iGo prodává i obal. Ještě než jsem s navigátorem vyrazil, strávil jsem díky tomu hodiny v offline režimu prací s mapou, zájmovými body, nabídkami. Vzhled iGo hodnotím ještě lépe než Dynavix, který si na něm jinak dal také záležet. TomTom Navigator zůstává vzadu mezi poraženými.


Hlavní nabídka pro nastavení • základní nastavení • k iGo se nedodává manuál, často ale pomůže vestavěná nápověda

Slovo offline v předchozím odstavci neberte doslova. Jakmile iGo zapnete, u PDA s vestaveným přijímačem GPS se automaticky začnou vyhledávat satelity. Nijak je nepřinutíte, aby s touto činností přestaly, když se chcete jen dívat. Na displeji můžete nechat zobrazit půdorysný pohled na předpokládanou konstelaci satelitů, proužky po straně potom ukazují stav signálu. Je-li uloven, ukáže se i zeměpisná poloha, nadmořská výška, přesnost a družicový čas. S ním se mohou synchronizovat hodiny kapesního počítače. Nastavení připojení k GPS přijímači může být automatické, anebo lze parametry zvolit ručně – protokol, port a komunikační rychlost.


Displej s pohledem na satelity (teď zrovna žádné nejsou vidět) • nastavení komunikace s GPS přijímačem

Kapesní počítač může být při navigaci situován na výšku nebo na šířku, v nastavení programu lze zvolit orientaci displeje. Používal jsem displej na šířku. Hlavní rozcestník iGo 2006 je stejně jako většina ostatních prvků přizpůsoben ovládání prsty. Je zde pět obrovských tlačítek a také menší dotykové prvky mají kolem sebe dostatečně velkou aktivní plochu, aby se na ně dalo sáhnout prstem.


Ukázka displejů na výšku: hlavní rozcestník • mapa • navigační pohled • volba cíle

Program lze minimalizovat a v nastavení si můžete vybrat, jestli se tím deaktivuje, anebo bude pokračovat v navigaci, také jestli bude funkční hlasové navádění. Každá z těchto možností má něco do sebe.

 
Hlavní displej: velká ikona na obrazovce Today, vpravo dole ikonka pro opětovné spuštění (je vidět jen v případě, když je program iGo spuštěn)

Grafika vůbec nepřipomíná prostředí systému Windows Mobile. Tlačítka a další ovladače jsou prokreslené a stínované, objevuje se animace; radost pohledět. Při lokalizaci se výrobce bohužel nevyhnul mnoha nejasným termínům, kdy jsem program pro zjištění významu musel někdy dokonce přepnout do angličtiny. Jindy se zase text popisku nechtěl vejít do připraveného prostoru a bylo nutné pomoci si nepěkným zmenšením písma.


Nyní už displeje na šířku: startovací obrazovka • hlavní nabídka • volba cíle

Mapy ve dvou pohledech

IGo má dva základní pohledy: mapu a navigaci. V prvním případě je celý displej vyhrazen mapě. V druhém se na okraji objeví masivní lišta s informacemi potřebnými pro navigaci: schématickou šipkou příštího manévru a třemi políčky, do nichž lze zvolit z parametrů, které vás zajímají (tohle byl zrovna případ velmi nevhodné lokalizace, kdy z českých popisků nepochopíte, co iGo zamýšlí):

  • vzdálenost do cíle
  • čas příjezdu do cíle
  • čas k nejbližšímu bodu trasy
  • vzdálenost k nejbližšímu bodu trasy
  • čas příjezdu do nejbližšího bodu trasy
  • čas do příští změny směru jízdy
  • rychlost
  • omezení rychlosti

 
Pohled na mapu • navigační lišta (oba dva pohledy mohou být půdorys nebo 3D, záleží na uživateli)

Na okrajích displeje jsou v obou dvou zobrazeních ještě odkazy pro vstup do různých nabídek. Mezi mapou a navigací se dá přepínat tisknutím tlačítka. I další důležité funkce jsou přiřazeny hardwarovým klávesám: pohledy na mapu, souhrnné informace o trase, zopakování posledního hlasového příkazu a vycentrování aktuální pozice na mapě.


Recenze pokračuje v další kapitole: mapa na displeji, volba cíle cesty, videoukázky práce s mapou a hledání cíle

Témata článku: , , , Záchranná služba, Informace potřebný, Typický znak, Golfové hřiště, Celkový výsledek, Jak, Půjčovna aut, Mega +, Zeměpisná poloha, Přívoz, Západní svět, Navigační lišta, Celé město, Mega, Podrobné hodnocení, Doplňková funkce, Nejasný termín, Špatný výsledek, Rychlé občerstvení, Velká ikona, Připojený mobil, Lékárna