Megarecenze Route 66: opravdová navigace s mobilem

Route 66 je program pro chytré telefony se Symbianem Series 60. Ve spojení s bluetoothovým přijímačem GPS, který je součástí prodejního balíku, se z mobilu stane navigační systém. Nejde přitom o žádnou náhražku – Route 66 je navigátor se vším všudy a nabídne třeba i hlasový výstup. Připravili jsme velmi podrobnou recenzi.

K čemu je perspektiva?

Standardně se na mapu díváte v půdorysu – kolmo dolů. U perspektivního pohledu, mezi kterým se přepíná nejlépe tlačítkem 6, ale vidíte aktuální situaci ve spodní části displeje ve velkém měřítku a směrem dozadu se ztrácejí detaily. To však nijak nevadí, důležité je, že na displej se v takovém případě vejde mnohem větší plocha než u půdorysu – a bez ztráty důležitých informací. Čára až do dálky ukazuje, kudy máte jet a kde odbočit, mapa se při jízdě neustále překresluje a ukazuje aktuální situaci.

   
Pohled na mapu v půdorysu a perspektivě. Zejména na první dvojici je
dobře vidět, o kolik víc plochy se u perspektivního pohledu vejde na displej.
Nejbližší okolí je přitom navíc detailnější

Zobrazení v půdorysu jsem v podstatě používal jen u hrubého měřítka, kde se zase perspektiva příliš nehodí, a navigace probíhala už v perspektivě. V nastavení lze dokonce zvolit i úhel pohledu na mapu.

 
Pro hrubá měřítka je výhodnější zobrazení v půdorysu

Mobil jen na pár hodin

Překreslování není plynulé, šipka a s ní mapa se pohybují skokově; tak se ale chovají všechny navigační systémy. Program není vzhledem k rychlosti symbianových telefonů zrovna nejsvižnější, na některé operace je potřeba chvíli počkat. Netýká se to ale vlastní navigace a navíc je třeba přiznat, že ani jednoúčelové navigátory nepatří mezi nejrychlejší elektronická zařízení (výjimkou bývají systémy integrované v automobilech).

     
    
Ukázky displejů při aktivní navigaci

Pro změnu měřítka mapy je nejrychlejší použít klávesové zkratky s hvězdičkou a křížkem, tlačítko pět přepne zobrazení do mnohem použitelnějšího zobrazení přes celý displej (bez stavových řádků). Při cestování v noci také oceníte tmavý mód, který tolik neoslňuje.

   
Běžné zobrazení • pohled na celý displej (u perspektivy bohužel zůstává
horní pruh) • mapa ve dne • mapa v noci

Podsvětlení displeje je ale nutné mít neustále aktivní, jinak na displeji telefonu nic neuvidíte. A to, spolu s neustálou komunikací přes Bluetooth, má samozřejmě velký vliv na výdrž telefonu. Odhaduji, že spotřeba energie se velmi blíží tomu, jako byste celou dobu telefonovali. Nokia 7610, se kterou jsem testoval, vydržela asi jen osm hodin, z toho čtyři strávila navigací. Stejně jako GPS je proto vhodné telefon v automobilu nabíjet. Anebo alespoň ztlumte osvětlení na minimum.

Nepostradatelné routování

Vlastnost, která z Route 66 dělá „opravdový navigátor“ a kterou se liší od některých jiných programů, se nazývá routování. Jedná se o nalezení optimální trasy mezi dvěma a více zadanými místy. Napíšete adresu, vyberete zájmový bod nebo ukážete kurzorem do mapy a program spočítá, jak se na toto místo dostanete. Navíc si můžete vybrat, jestli to má být nejrychlejší nebo nejkratší trasa, jestli pojedete osobním autem nebo kamionem, případně že jdete pěšky. V posledním případě se potom nebere ohled na jednosměrky nebo oblasti, kam se autem nedá vjet.

    
Volba typu trasy • cesta spočítaná pro auto • stejná cesta pro procházku pěšky •
na posledních dvou obrázcích je to ještě výraznější – kvůli jednosměrce bych místo
70 metrů musel jet půl kilometru. Cukrárna Demel je navíc v pěší zóně, kam se auto
nedostane (šedá část silnice)

V nastavení také navigátoru můžete říct, aby se vyhnul dálnicím, placeným silnicím nebo trajektům. Pro jednotlivé typy silnic se také dají vybrat průměrné rychlosti, podle kterých Route 66 počítá čas příjezdu. Tato hodnota, případně zbývající čas cesty (podle volby) se při navigaci zobrazuje na displeji.

Poznámka: Při testování GPS často vypínám standardně nastavenou nejrychlejší trasu a aktivuji nejkratší. Kromě toho, že taková cesta je „víc akční“ než rychlý průjezd po okruzích a výpadovkách, objevíte při ní i úžasné zkratky, které třeba později budete využívat.

Počítání optimální trasy je přijatelně rychlé, doba ale závisí na složitosti zadání a na komplexnosti míst, kudy se bude projíždět. Trvá to od několika do pár desítek sekund. Velmi rychle proběhne přepočítání v případě, kdy omylem nebo záměrně uhnete z naplánované trasy. Route 66 zde zřejmě nepočítá celou trasu znovu, ale jen malou část.

 
Plánování trasy, můžete zadat jeden cíl i více průjezdních míst • počítání optimální trasy

Připravenou cestu lze uložit do paměti a později otevřít. Route 66 také ukáže stručný itinerář se všemi odbočkami a výjezdy, každý manévr si můžete prohlédnout v mapě. Zde se ale projeví jedna z nesrovnalostí týkajících se ovládání – z mapy se v takovém případě už jednoduše nevrátíte do itineráře, musíte se do něj dostat standardním způsobem a od začátku znovu listovat.

Skřehotavý hlásek

Po výpočtu se nalezená trasa na mapě zvýrazní tlustou viditelnou čarou, zvlášť se ještě vždy odliší následující manévr; například odbočení na křižovatce. Zároveň se ozve lidský hlas, který oznámí, co máte dělat. I když v testech navigačních systémů většinou tvrdím, že na pár anglických příkazů si zvykne i člověk, který tento jazyk neovládá, tentokrát se čeština, kterou distributor chystá, určitě bude hodit. Malý reproduktor mobilu totiž příšerně skřehotá, není příliš hlasitý a v hluku dopravního provozu jsem si někdy jen domýšlel, co to ta paní po mě chce. V nastavení telefonu lze regulovat hlasitost a hlasovou navigaci případně také úplně vypnout.

 
Ikona v pravém horním rohu ukazuje, že hlasová navigace je vypnutá

Tip: Poslechněte si soubor WAV s ukázkami hlasové navigace (667 kB)


V další kapitole zjistíte, že pro navigaci vlastně mapu vůbec nepotřebujete. Dozvíte se o zájmových bodech a také o možnosti, jak se pomocí Route 66 chránit proti radarům

Témata článku: , , , Nokia 3650, Nokia 6630, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Nokia 7650, Stejná cesta, Velký okruh, Spojení bluetooth, Mobil, Přesná rychlost, Malý reproduktor, Švédština, Mega +, Původní funkce, Běžné zobrazení, Rout, MOBI, Mega, Dánština, Pravý pruh, Nožka