Meteostanice Netatmo: počasí se smartphonem [test]

Meteostanice Netatmo ukládá data do cloudu. Dostanete se k nim přes mobilní aplikaci nebo na webu. Přečtěte si podrobné zkušenosti.

Už půl roku používám netradiční meteostanici Netatmo. Téměř stejnou dobu se připravuji na to, že k ní připravím recenzi, až z toho nakonec vznikl článek s delšími zkušenostmi.

Nejvýstižnější krátká charakteristika Netatma je internetová meteostanice. Všechno, co změří, totiž každých pět minut přenáší na vzdálený server. Teprve z něj si data zobrazím tam, kde potřebuji, a způsobem, který se mi zrovna hodí: především v mobilních aplikacích, případně na webu. K charakteristice ještě přidám komunitní meteostanice a zanedlouho vysvětlím proč.

Klepněte pro větší obrázek 
Internetová meteostanice: snímací čidla a terminál v podobě mobilního telefonu nebo tabletu

Netatmo – www.netatmo.com – je francouzská firma, která se specializuje na chytrou elektroniku. Kromě meteostanice vyrábí ještě inteligentní termostat pro regulaci kotlů na vytápění a náramek June, který hlídá, aby to člověk nepřehnal s pobytem na slunci.

Po půl roce používání jsem s Netatmem velice spokojený. Měří, co chci, a prezentuje to způsobem, který mi vyhovuje. Můžete to vyzkoušet sami: v závěru článku najdete návod, jak se připojit k cizí nasdílené meteostanici, i když ji sami nemáte.

Kdyby Apple sledoval počasí

Netatmo mi připomnělo dobu, kdy mezi smartphony skočil Apple a zkusil je dělat jinak. Začne to už balením, kdy vytáhnete atraktivní, designově čisté zařízení: stříbrné válce vnitřních a venkovních čidel, průhledný trychtýř dešťového senzoru.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Obal základního setu s hlavním a venkovním modulem • Dokoupitelný vnitřní modul • Dešťové čidlo
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
A totéž po vybalení na oficiálních obrázcích

Ani instalace nemůže být snadnější: Stačí nastavit připojení k wi-fi, rozmístit a pojmenovat moduly. Od tohoto okamžiku je Netatmo připravené k používání, zbytek si zařídí samo. Takhle by to tedy mělo fungovat, já jsem se setkal s menšími problémy s párováním. Modulu se po vložení baterií nějakou dobu nechtělo spojit s centrální interiérovou jednotkou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Hlavní vnitřní modul se napájí adaptérem ze zásuvky • Další bateriemi

Nejdůležitější je ale prezentace naměřených informací. Přestože zjištěných dat je velké množství, Netatmo je dokáže střídmě a současně atraktivně podat. Webová stránka i mobilní aplikace jsou přehledné; ale kdo chce, rychle si v nich najde i podrobná data.

Kde má displej?

Meteostanice nemá displej. Skutečně nemá. Na vnitřní základně mohu jen dotykem zjistit přibližnou úroveň CO2 v místnosti. Rozsvítí se zelené, oranžové nebo červené světlo. Už jsem to několik měsíců neudělal. Všechno ostatní je buď na webové stránce, nebo v mobilních aplikacích. Každý musí zvážit, jak moc mu tohle vadí.

Klepněte pro větší obrázek 
Váleček bez displeje, jen se štěrbinou, která u hlavního modulu barevně ukazuje úroveň CO2 v místnosti (na obrázku je ale přídavný interiérový modul)

Alespoň malý displej by se Netatmu hodil. Jenže co na něm zobrazit? Konkrétně moje sestava dokáže pro daný okamžik ukázat dvacet parametrů. Při zapojení dalších modulů jich může být ještě víc. Přidejte k tomu podrobnou historii měření a časové grafy. Pak by to možná dopadlo jako u některých meteostanic s velkým displejem, který je nepřehledně posetý mnoha údaji. A jednoduchost by byla pryč.

Takže asi rozumím, proč je to takhle. Ani po pořízení Netatma jsem ale nevyhodil levný bezdrátový teploměr, na který můžu v pokoji rychle mrknout a hned vidět, jak je venku i uvnitř.

Je to drahé, není to drahé

Netatmo nepatří mezi levné meteostanice, posuďte sami. Uvádím čísla z obchodu shop.netatmo.com a vedle nich aktuálně nejběžnější české ceny.

  • Vnitřní základna a venkovní modul: 169 eur (od 4 500 Kč)
  • Další vnitřní modul: 69 eur (od 1 900 Kč), k jedné základně se dají připojit až tři
  • Dešťový senzor Rain Gauge: 69 eur (od 1 900 Kč)
  • Náhradní venkovní modul: 59 eur

Občas se může objevit výhodnější set. Mě stála kombinace základny, venkovního čidla a druhého vnitřního modulu v českém internetovém obchodě kolem 5 400 korun. A to se tenkrát ceny základní sestavy pohybovaly kolem 4 900 Kč.

Je to drahé? Pět tisíc skutečně není málo. Když ale porovnáte, co všechno Netatmo umí a s jakým pohodlím všechny informace poskytne, možná to přestane být tak jednoznačné. Funkčně srovnatelné meteostanice nejsou levnější.

V další kapitole se budu mimo jiné věnovat tomu, co Netatmo dokáže změřit.

Témata článku: , , , , , , , , , , Celé česko, Túra, Přerov, Test, Křivka, Obývací pokoj, Nástěnka, Váleček, Vnitřní prostředí, Rychlý nárust, CSV, IFTTT, Nízká teplota, Tura, Webová stránka,