Mio A501: telefonující navigace

Malé Mio A501 se nezdá – spojuje kvalitní komunikátor s povedenou navigací. Zastane i funkci fotoaparátu.
Kapitoly článku

Držíme v rukou nejnovější přístroj značky Mio a jsme na vážkách: jedná se o komunikátor s navigací, nebo navigátor, který se naučil komunikovat? Každopádně je to malý přístroj s překvapivě bohatou výbavou.

Mio_04.jpg Mio_01.jpg Mio_02.jpg Mio_14.jpg
Nové Mio A501

Klíčové vlastnosti

  • operační systém Windows Mobile 5
  • komunikační GSM/GPRS/EDGE modul
  • integrovaný GPS přijímač SiRF Star III
  • kompletní příslušenství do automobilu
  • excelentní výdrž
  • 2Mpix fotoaparát s automatickým ostřením
  • 1 GB integrované paměti
  • softwarová výbava v základu a rozšiřitelnost
  • univerzální mini USB konektor

Hlavní nedostatky

  • nutnost další investice do navigační aplikace
  • slabší procesor TI OMAP 200 MHz
  • větší tloušťka tloušťka
  • chybějící Wi-Fi

Mio A501 ve zkratce

  • rozměry a hmotnost: 96 × 60 × 21 mm, 135 g
  • sítě a datové přenosy: GSM (850/900/1800/1900 MHz) / GPRS / EDGE
  • konektivita: Bluetooth, miniUSB, SDIO
  • navigace: vestavěný GPS čip Sirf Star III
  • displej: aktivní TFT, dotykový, rozlišení 240 × 320 bodů
  • procesor: TI OMAP 850, 200 MHz
  • paměť: 64 MB RAM, 1 GB ROM, slot pro paměťové karty SD/MMC (SDIO)
  • fotoaparát: rozlišení 2MPx, autofocus
  • operační systém: Windows Mobile 5 Pocket PC Phone Edition AKU 3.3
  • příslušenství v balení: nabíječka, USB kabel, headset, pouzdro na opasek, CD se softwarem, nabíječka do auta, držák do auta

Kingston_partner_small.jpg

Mio patří mezi přední výrobce přístrojů využívajících satelitní navigaci GPS. A to ve většině kategorií: kapesní počítače a komunikátory s integrovanou GPS i automobilové navigace. Po zkušenostech s kapesními počítači Mio P350 a P550, komunikátorem A701 a navigátory C520 a C710 mohu říct, že si výrobce dává opravdu záležet. Své přístroje vyrábí s rozmyslem a soustředí se na důležité detaily. Někdo by mohl namítnout, že nechrlí jednu novinku za druhou, jako konkurenční výrobci. Nicméně aktuální, i ty starší přístroje bohatě postačují a pro své účely vystačí. Příkladem za všechny může být například komunikátor A701, kterému i přes střední věk po technické stránce může konkurovat málokdo. A hned z počátku prozradím, že jej v tomto směru nepřekoná ani zbrusu nový model A501. Nabízí však jiné přednosti a rozhodně stojí za vaši pozornost.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mio A701 - tvůrci si dali záležet i na designu

Mio A501 patří mezi komunikátory na platformě Windows Mobile. Disponuje komunikačním modulem pro hovory v síti GSM a mobilní datové přenosy prostřednictvím technologií GPRS i EDGE. Navíc nepostrádá integrovaný GPS přijímač a v balení najdete kompletní příslušenství do automobilu. Mio A501 tak může sloužit jako každodenní společník pro komunikaci a v případě potřeby se proměnit v automobilový navigátor. Díky otevřenému operačnímu systému rozhodnete vy, jakou navigační aplikaci využijete.

Mio_A501_01.jpg Mio_A501_02.jpg Mio_A501_14.jpg 
Mio A501

Malý, ale při těle

Mio A501 potěší při čelním pohledu příjemnými rozměry. Po uchopení do rukou ale pochopíte, kam výrobce vměstnal všechny potřebnosti. Zatímco půdorysné rozměry činí příjemných 100 × 60 mm, tloušťka se vyšplhala na nemoderní dva centimetry. Jsem zvyklý nosit veškeré přístroje v kapsách u kalhot, v případě Mia jsem si musel zvyknout na malou bouli. Tloušťka má ale i své nepopiratelné přednosti. Mio pohodlně vklouzne do dlaně, komfortnímu držení přispívají i zaoblené hrany.

Mio_A501_03.jpg Mio_A501_04.jpg
Srovnání rozměrů s běžným cédéčkem

Nad ani pod displejem zbytečně nepřečnívají nevyužité plochy. Pokud pod displejem postrádáte jakýkoli náznak směrového ovladače, vězte, že jej výrobce umístil na levou boční hranu. Tělo přístroje tvoří plast s trojicí různých povrchových úprav. Okolo displeje je lesklý, tmavě šedý povrch, boky a spodní část čelní strany pak obepíná matně šedá. Kryt baterie tvoří celou zadní stranu a zaobluje se v hranu dolní. Sundat kryt není zcela jednoduché, vyžaduje trošku hrubší síly. Materiál i povrchová úprava dává tušit, že si nové Mio zaslouží opatrné jednání, poškrábat jej není obtížné.

Mio_A501_16.jpg
Součástí výbavy jsou i sluchátka

Máte dobré oči?

Příjemné půdorysné rozměry se podepsaly na velikosti displeje. Úhlopříčka 2,7 palce, tedy 69 mm, se příliš neslučuje s automobilovou navigací. Přístroj bývá umístěn poměrně daleko od oči řidiče, který se pak musí na přečtení drobného písma příliš soustředit. Zájemcům bych doporučil, aby si v případě možnosti vyzkoušeli Mio v praxi. Pro řidiče s horším zrakem by malý displej mohl představovat závažný problém.

Mio_A501_05.jpg 
Displej je dobrý, ale trochu malý

Po technické stránce nepřináší Mio žádné překvapení. Nízké rozlišení 240 × 320 obrazových bodů se díky malé úhlopříčce neprojeví tolik, jako u některých jiných přístrojů. Výrobce zvolil klasický lesklý povrch displeje a nikoli matný, jež se využívá zejména u navigačních přístrojů z důvodu lepší eliminace odlesků okolí. Maximální intenzitu podsvícení bych si dokázal představit ještě o málo vyšší, zejména za slunečních dnů byl v automobilu displej hůře čitelný.

Mio_A501_displej_01.jpg Mio_A501_displej_02.jpg Mio_A501_displej_03.jpg Mio_A501_displej_04.jpg Mio_A501_displej_05.jpg
Možnosti nastavení displeje a volba intenzity podsvícení

Joystick se přestěhoval

Výrobce se rozhodl pro zcela originální řešení, čtyřsměrný joystick s potvrzením umístil na levou hranu přístroje. Při přirozeném držení v levé ruce tak na ovladač pohodlně dosedá palec. Směry nahoru a dolů zůstávají přirozené, zvyknout si však musíte na horizontální posuv. Klepnutí směrem k displeji znamená posun doprava, od uživatele pak doleva. Osvojení ovládání si vyžádá pár dnů trpělivosti. S největšími potížemi se asi setkají vášniví hráči her. Na chod ovladače nemohu vznést námitek, vychýlení do stran i stisk jde přesně a s jasnou odezvou. Nad ovladačem se nachází rozměrné tlačítko s piktogramem fotoaparátu. Pod ovladačem pak má své místo konektor pro připojení lehké hands-free sady či sluchátek, a to o velikosti 2,5 mm jack. Pro připojení vlastních sluchátek musíte využít redukci.

Mio_03.jpg Mio_10.jpg Mio_07.jpg
Že vám chybí joystick? • ten najdete na boku

Čelní strana hostí nad displejem otvor sluchátka a dvě informační diody. Jedna signalizuje události, nabíjení a blikáním dostupnost signálu mobilní sítě, druhá pak aktivní technologii Bluetooth. Pod displejem se nabízí čtveřice obligátních tlačítek, dvě s piktogramy sluchátek a dvě softwarová, žádaná operačním systémem Windows Mobile 5. Zbývají tři nastavitelná tlačítka. Podlouhlé, s nápisem Mio, směřuje do speciální nabídky výrobce, o které si povíme dále. Zbylou dvojici tlačítek si může uživatel nakonfigurovat.

Mio_11.jpg Mio_09.jpg  Mio_12.jpg
MiniUSB konektor a slot pro MMC/SD karty • vypínací tlačítko a krytka konektoru antény • poutko nechybí

Pravá hrana ukrývá pod gumovou záslepkou slot pro paměťové karty SD/MMC. Slot kontrastuje se zcela odkrytým synchronizačním konektorem typu mini USB. Univerzální konektor vítám s nadšením, náhradní kabel pořídíte za pár desítek korun a dobíjet tak můžete z jakéhokoli počítače, respektive USB konektoru. Ještě níže má své místo otvor soft-resetu. V horní části lze nahmatat kolébkové tlačítko pro úpravu hlasitosti.

Mio_A501_13.jpg Mio_A501_06.jpg Mio_A501_07.jpg Mio_A501_08.jpg
Detaily pravé strany

Na horní hraně se nachází tlačítko pro zapnutí přístroje a pod gumovou zátkou standardní konektor pro připojení externí GPS antény. Ovládací pero má své místo v pravém horním, zadním rohu. Pero se skládá ze čtyř částí, špičky, teleskopické části a šroubovacího konce. Šroubovací konec s hrotem pro stisk soft-resetu považuji za přežitek, reset lze provést i běžným hrotem na druhém konci. Díky výsuvné části má pero dostatečnou délku, patří však mezi ty tenčí.

Mio_A501_10.jpg Mio_A501_11.jpg Mio_A501_12.jpgMio_A501_09.jpg
Slot pro paměťové karty • pero budete potřebovat • spodní hrana je zaoblená

Zadní část tvoří jeden plastový výlisek, který se zakulacuje a tvoří tak i spodní hranu přístroje. Pod ním se ukrývá akumulátor, slot pro kartu SIM, reproduktor, snímač digitálního fotoaparátu s prosvěcovací diodou a sklíčkem pro pořizování autoportrétů. Reproduktor na zadní straně při navigaci nevadí, hlasitost plně dostačuje pro srozumitelnost pokynů navigátora.

Škoda, že výrobce ještě trošku nepopřemýšlel nad ovládáním. K dokonalosti mi chybí dvojice tlačítek nad a pod ovladačem na levé hraně. Aby se dal přístroj alespoň z části ovládat bez vytažení pera, je třeba dvěma tlačítkům navolit funkce otevření nabídky start a potvrzení OK/close. Mohu sice zvolit dvojici tlačítek pod displejem, ty jsou však z ruky a z ovládacího prvku na hraně je třeba přehmatávat.

Témata článku: , Mitac Mio A501, Mitac Mio A701, Automatické vypínání, Jediný kompromis, Bunda, Přednastavené číslo, Telefon, Bluetooth mini, Pár kliknutí, Jednoduchá utilitka, Oblíbený způsob, Slušný mobil