Mio A702: pište pomalu (test)

Nové Mio je dobře vybavený komunikátor s Windows Mobile, který nabídne vše v jednom. Psaní SMS mu ale dělá problémy.

Mio A702 spadá do kategorie navigujících komunikátorů a nahrazuje velmi oblíbený model A701. Vedle Wi-Fi, lepšího fotoaparátu a větší paměti se připravte na hardwarovou klávesnici.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klíčové vlastnosti

  • Windows Mobile 6
  • komunikační modul GSM/GPRS/EDGE
  • Wi-Fi, Bluetooth
  • hardwarová klávesnice
  • slušné dílenské zpracování
  • integrovaný GPS přijímač Sirf Star III
  • veškeré příslušenství do automobilu
  • u některých prodejních verzí navigační aplikace MioMap
  • 3,2 Mpix fotoaparát s autofocusem
  • 1 GB paměti
  • univerzální mini USB konektor

Hlavní nedostatky

  • překlepy při rychlejším psaní na klávesnici
  • nedoladěnost operačního systému a klávesnice
  • chybí směrový ovladač
  • standardně aktivovaná statická navigace u GPS
  • 2,5 mm audio jack
  • chybí rozhraní pro spouštění javových aplikací

Už se ani nepamatuji, kdy se na trhu objevil komunikátor Mio A701. Dva roky utekly určitě. Poslední dobou se prodával za cenu na hranici sedmi tisíc korun, což z něj činilo nejlevnější komunikátor na platformě Windows Mobile s integrovanou GPS a veškerým příslušenstvím do automobilu. Kdo nepostrádal Wi-Fi, získal za své peníze skvělého pomocníka na cesty i do přírody. A701 se stále častěji objevoval v rukou začínajících geocacherů, kteří chtěli za malý peníz co nejuniverzálnější navigaci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

V červenci minulého roku jste si pak mohli přečíst recenzi na model Mio A501. Ocenili jsme příjemné rozměry, integrovanou GPS s kompletním příslušenstvím do automobilu a skvělou výdrž. Posílení paměti na 1GB a megapixelů fotoaparátu však nemohlo vyrovnat výměnu 520 MHz procesoru za pomalejší TI OMAP s frekvencí více než poloviční. Kdyby výrobce přidal alespoň Wi-Fi.

Již v době počátku prodeje modelu A501 prosákly první informace o chystaném nástupci sedmi-stovkové řady s označením A702. Do rukou a na pulty obchodů se však dostává až nyní. A jako nástupce velmi oblíbeného modelu ve své kategorii to nemá vůbec lehké.

Vyberte tu správnou verzi

Mio A702 spadá do kategorie komunikátorů na platformě Windows Mobile, kterých je současný trh doslova přesycen. Zatímco dříve byly tyto přístroje spíše raritou, dnes již nikoho nepřekvapí a i proto se v recenzi vyhnu popisu operačního systému a zaměřím se na samotný přístroj. Výrobce samozřejmě zvolil nejnovější verzi operačního systému Windows Mobile 6 Professional.

Při koupi, zvláště prostřednictvím internetového obchodu, doporučuji maximální ostražitost. V nabídkách najdete Mio A702 v několika cenových verzích a modelových označeních. Ty se navíc odlišují obchod od obchodu. Obecně můžete koupit samotný přístroj (obvykle jednoduché označení A702). Modely s označením F, F+, FT+ a podobné pak obsahují předinstalovanou navigační aplikaci MioMap v3.3, a to v různými úrovněmi mapového pokrytí. Dokonce se objevují i modely, které mají místo standardní aplikace MioMap konkurenční TomTom. Cena základní verze se pohybuje okolo jedenácti tisíc korun, za MioMap s kompletními mapami Evropy připlatíte zhruba 2300 Kč. Stejné navýšení ceny vás čeká i pokud zvolíte TomTom, v tomto případě však pouze s mapami východní Evropy.

Zmenšení ve všech směrech

Mio A702 dokázalo nevídané: oproti předchůdci snížil rozměry ve všech směrech, přitom přidal o desetinu palce větší displej a dokonce i hardwarovou klávesnici pod displejem. Hmotnost 148 gramů zůstala zachována a v této třídě patří k běžnému průměru. Mio opticky zvětšuje rozměrný displej, nicméně pokud si jej srovnáte s kterýmkoli chytrým telefonem, rozdíly nebudou dramatické. Běžné mobily samozřejmě nabízí lepší proporce i hmotnost, nicméně Mio mohu označit za přístroj pro každý den a každou chvíli.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej se na pohled jeví jako rozměrný

Líbí se mi barevné sladění přístroje, rozhodně z něj nečiší laciné plasty a z celkového pohledu působí hodnotně.

Klávesnice: hardware dobrý

Podívejme se hned zkraje na to nejzajímavější, hardwarovou klávesnici pod displejem. Výrobci mají na výběr mezi výsuvnou sendvičovou konstrukcí s plnohodnotnou qwerty klávesnicí, jmenujme třeba MDA Vario I-III, nebo právě „mobilní“ klávesnicí pod displejem. Právě tu volí výrobci stále častěji, nicméně mé zkušenosti nebyly vždy pozitivní. Zejména z pohledu provázání funkcí klávesnice s operačním systémem a vzájemné vyladění. K tomu se dostanu později, podívejme se na hardwarovou stránku věci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka klávesnice vystupují nad povrch

Klávesnici tvoří dvanáct klasických tlačítek, které známe z mobilního telefonu. Pouze spodní řádek s hvězdičkou, nulou a křížkem ukročil do strany. Osobně jsem si na tuto změnu zvykl velmi rychle a věřím, že si zvyknete i vy. Tlačítka se ve své poloze velmi mírně viklají, nabízí však jistý stisk s dobrou citovou odezvou. Výrobce si opravdu vyhrál a plochy tlačítek zkosil tak, aby na ně prst při běžném držení lépe dosedal. Tím vznikly výrazné hmatové hranice mezi jednotlivými řadami, ve vertikálním směru však tlačítka nic neodděluje a větší prsty mohou mačkat více tlačítek současně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Poslední řada s nulou, hvězdičkou a křížkem netradičně tvoří pravý sloupec

Horní polovinu klávesnice obkružují tlačítka pro ovládání. Společné dvoupolohové tlačítko doslova preferuje zelené sluchátko na úkor spuštění nabídky start. Díky výraznému profilu je však lehce dosažitelné. Horní linka čítá dvojici softwarových tlačítek, uprostřed má své místo již výrazně viklající se tlačítko OK/Close. Vpravo se pak zrcadlově opakuje situace s dvojitým tlačítkem, tentokrát je diskriminována zpětná šipka pro mazání znaků – backspace. Při nízkém osvětlení můžete využít rovnoměrného, mírně nažloutlého prosvícení popisků tlačítek.

Témata článku: , , HTC P3470, Mitac Mio A501, Mitac Mio A701, Mitac Mio A702, T-Mobile MDA Vario, Bluetooth či wi-fi, Drahý přístroj, Kompletní výbava, Současný trh, Levá hrana, Poma, Kompletní mapa, Poslední řada, Pouhý milimetr, Test, Bezdrátová wi-fi, Samec, Zadní díl, Vestavěný přijímač