Mio C520: vstupenka mezi elitu (velký test)

Nové Mio C520 patří do nejvyšší třídy přenosných autonavigací. K řadě funkcí přidává i výhodnou cenu. Přečtěte si velmi podrobný test s mnoha obrázky a videem.

Zaznamenávání trasy: Moje oblíbená funkce dokáže na pozadí ukládat trasu, kterou projíždíte. Z přístroje ji lze posléze vyextrahovat, pomocí programu iGo POI Explorer ji uložit do počítače a různými způsoby využívat. Nastavení této funkce v Miu je velmi bohaté. Dá se zvolit interval ukládání, omezit velikost souborů, a pokud by nestačil záznam ve formátu GPX, lze ukládat i surová data NMEA. Neukládá se však nadmořská výška, přestože ji Mio zná a umí zobrazit. Zaznamenané trasy je potom možné přímo v navigačním přístroji přehrát.

 
Zaznamenané trasy • Mio zná i nadmořskou výšku

Další funkce vedle navigace

Použitelnost řady funkcí, které Mio C520 nabízí mimo navigační aplikaci, je poznamenána tím, že se z navigace nedá jen tak odskočit třeba k MP3 přehrávači nebo prohlížeči obrázků, a potom se vrátit zpět. Velmi mě to překvapilo, ale ze spuštěné navigační aplikace se nelze bez jejího ukončení dostat zpět do hlavní nabídky. Systém Windows CE přitom zvládá multitasking a neměl by být problém přepnout se do nastavení a potom vrátit zpět.

Doplněno: Ve fóru jsem si těsně před vydáním článku přečetl, že navigační aplikaci by mělo být možné minimalizovat při použití neoriginální grafické šablony. Nezkoušel jsem to.

Jednotlivé programy v základní nabídce Mia krátce popíšu:

Zvuk: Jde o celkem pokročilý MP3 přehrávač. Soubory MP3 stačí z počítače nahrát do paměti Mia prostřednictvím libovolného správce souborů, případně pomocí programu MioTransfer. Konektor pro připojení sluchátek bohužel není standardní jack 3,5 mm, ale jeho menší verze, takže bude potřeba redukce. Nemám ji k dispozici, proto kvalitu zvuku nehodnotím. Obecně ale navigace nemají se sluchátkovým výstupem problém, v tomto ohledu plně nahradí MP3 přehrávače.

S malým vestavěným reproduktorkem to je horší, zvuk je příšerný. Příliš mu nepomůže ani vložení přístroje do držáku, který je vybaven vlastním reproduktorem.


MP3 přehrávač • nastavení ekvalizéru • playlist

Obrázky: Program pro prohlížení fotografií mi připadal velmi praktický. Na velké ploše je obrázek vidět lépe než na displeji fotoaparátu, stačí přitom do Mia vložit paměťovou kartu SD a prohlížet. To by se ale každý náhled nesměl načítat kolem dvou sekund, a navíc pokaždé, když aplikaci Obrázky spustíte – Mio si náhledy generuje vždy znovu. Ještě pomalejší je potom zobrazení celé fotky. Takže program je vhodný jen na velmi malé snímky, nikoli pro prohlížení surových fotek z digitálu. Škoda.


Prohlížeč obrázků: náhledy a detail fotky

Kontakty: Mio lze používat i jako adresář. Kontakty lze do této databáze přidat ručně, nebo využít synchronizaci s Microsoft Outlookem. Hned jsem do přístroje nahrál svých šest set padesát kontaktů a zjistil, že každé spuštění aplikace Kontakty je neuvěřitelně pomalé. Databáze je ale provázána i s navigací, kde je kupodivu rychlejší. Na mapě se ukazují ikony na místech, kde někdo z adresáře bydlí, na adresy se dá i přímo navigovat.

Mobilní telefon: Mio C520 podporuje Bluetooth, dokáže se spojit s mobilním telefonem a nahradit v autě sadu handsfree. Spárování s mobilem je jednoduché a bezproblémové, stejně tak i funkčnost. Pro telefonní hovor malé reproduktory navigátoru a držáku stačí, problém je ale s mikrofonem, který není tak kvalitní. Přesto si ale myslím, že handsfree v podání Mia je použitelná funkce, navíc se s ní dá pracovat i přímo z navigační aplikace, kde je na mapě zobrazena ikona Bluetooth.


Připojení mobilu • základní nabídka • vytáčení čísla

Stereo: Díky podpoře profilu pro kvalitní přenos zvuku přes Bluetooth (A2DP) lze Mio používat i s bezdrátovými sluchátky. Tuto možnost jsem nezkoušel.

Kalkulačka: Vedle běžné kalkulačky nabízí tato funkce i převodník jednotek a měn. Peněžní kurzy je potřeba zadat manuálně.

Správce souborů: Je to velmi jednoduchá aplikace pro kopírování hudby a obrázků mezi pamětí přístroje a paměťovou kartou. K systémovým souborům se s tímto správcem nedá dostat.

Co bych si dnes koupil

Mio C520 je výborný navigační přístroj. Mám k němu sice řadu výtek, stejně jako vůči kterékoli jiné navigaci, celkově to je ale skvělý kousek – a navíc za skvělou cenu. Je to navigace nejvyšší třídy, patří na stejnou úroveň jako TomTom Go 910 nebo Garmin Nüvi 660.

Přestože Mio používá cizí navigační software, dostatečně si jej upravuje na míru (nechává upravit) a přidává další funkce, například sdílenou databázi radarů. Není to proto značka, která od jedné strany koupí krabičky s Windows CE, od druhé software, který nainstaluje, a výsledek prodává pod vlastními nálepkami. Mio je plnohodnotný výrobce.

Tradičně jsem to přehnal s délkou textu, takže se už nebudu dlouze rozepisovat a porovnávat s konkurencí. Garmin Nüvi 660 ani TomTom Go 910 stejně nemám zrovna k dispozici, takže bych musel vzpomínat. Podívejte se proto rovnou do katalogu autonavigací a porovnejte technické specifikace.

Kdybych vybíral sám pro sebe, nejdříve vyřadím TomTom Go 910. Koncepce velkého a těžkého přístroje je už rok stará, dnes už letí jiné tvary. Funkčně jde ale o srovnatelné přístroje. Osobně mám nejblíže ke Garminu Nüvi 660, vyhovuje mi jeho navigace, styl práce, jeho cena je ale příliš vysoká. I v levných internetových obchodech stojí 16 500 Kč. Navíc Garmin ani TomTom nemají tak kvalitní mapy východní Evropy. Ano, osobně bych si koupil Mio C520 – v nejvyšší verzi s kompletní Evropou a držákem RDS-TMC.

Standardní balení

  • navigační přístroj
  • držák do automobilu
  • nabíječka do auta

    Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
    Zástrčka autonabíječky je příliš dlouhá
  • nabíječka do elektrické sítě
  • kabel USB
  • pouzdro 

    Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
    Pouzdro je určeno pro bezpečný transport přístroje
  • CD a dokumentace

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Originální balení

Mio C520 a držák RDS-TMC k testu zapůjčila společnost GSMobil


V poslední kapitole najdete fotogalerii: včetně nepublikovaných snímků

Témata článku: , , , Velký, Odolný přístroj, Dobrá cena, Předchozí odstavec, Skvělý kousek, Použitelná funkce, Kvalitní přenos, Dobrá konstrukce, Slovensko Polsko, Velký test, Zástrčka, Velká data, Test, Povolená rychlost, Vozovka, Stejný prostor, Stejný displej, Oblíbená funkce, Eli, VST, Rychlý pohled, Radiožurnál