Mio Combo 5107: navigace a autokamera v jednom

Normálně to jsou dvě zařízení, jejichž kabeláž se line od čelního skla auta. Mio Combo 5107 vše integruje do jednoho těla s jediným kabelem.

Společnost Mio přináší na český trh zajímavou kombinaci autonavigace a kamery za jízdy zachycující dění před vozem. Za normálních okolností jsou to dvě zařízení, která se tísní na čelním skle vozidla a vedou k nim dva kabely. Jejich sloučení se tedy jeví jako chytrý nápad.

Mio Combo 5107 Lifetime je zařízení vybavené 5" displejem (rozlišení 800 × 480), objektiv pro natáčení je na zádech a míří tak ven z auta, přídomek Lifetime upozorňuje na doživotní aktualizaci předinstalovaných map 44 evropských zemí. Procesor je blíže neurčený dvoujádrový ARM s frekvencí 500 MHz. Video vstup poslouží na připojení parkovací kamery či DVD přehrávače, audiovýstup (běžný 3,5 mm konektor) pak na připojení sluchátek nebo externích reproduktorů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Z jedné strany nehodová kamera...
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
...zepředu klasicky vyhlížející navigace s 5" displejem.

Kamera nahrává 720p video s frekvencí 30 snímků za sekundu. Optika je tvořena soustavou skleněných čoček se světelnosti f/2,4 a úhel záběru činí 118 diagonálně a 101 horizontálně. Za horších světelných podmínek si kamera dokáže přisvítit čtveřicí integrovaných IR diod. Tříosý akcelerometr k videu přidává informace o přetížení, což usnadňuje identifikovat okamžik nehody. Ukládají se také GPS souřadnice, v dodávané aplikaci je pak nahrané video automaticky synchonizováno s polohou vozidla na Google Maps.

Vnitřní paměť přístroje má 4 GB a slouží na mapové podklady. Video se ukládá na přiloženou 8 GB microSD kartu. Combo má ještě jeden microSD slot, ten slouží pro aktualizaci firmwaru. Pro rychlé zabezpečení záznamu videa proti smazání je na těle navigace samostatné tlačítko Lock Key. K přepsání normálně dochází při zaplnění karty.

Mio Combo 5107 Lifetime včetně 8 GB microSD karty a map 44 evropských zemí přijde na 4 999 Kč.


Komentář: Zařízení jsme v redakci ještě netestovali, mám jen pár postřehů na základě dostupného popisu a fotografií. 1) Rozlišení kamery je pár let pozadu, dnes už se nosí 1080p a někteří výrobci nakukují ještě výše. 2) Proč má přístroj miniUSB, když už je dlouhé roky nevyvratitelným standardem microUSB? 3) Displej navigace by měl mířit na řidiče, kamera naopak přímo dopředu. Mysleli na to i konstruktéři a umístili optiku pod úhlem?

I přes těchto několik pochybností se mi koncept líbí. Elektronický mumraj na čelním skle způsobený dvojicí samostatných zařízení dovede být nepříjemný a nelíbí se ani policistům. Možná namítnete, že jak navigaci, tak autokameru zastoupí smartphone. V tomto případě bych se však přiklonil na stranu jednoúčelového (v tomto případě dvou-) zařízení, které je připravené nahrávat s každým nastartováním, zatímco telefon je pokaždé nutné upevnit do držáku, namířit správným směrem, zapnout příslušnou aplikaci… Jak dlouho vydržíte být důslední a budete tento postup absolvovat před každou jízdou?

Diskuze (10) Další článek: Aktualizace Samsungu Galaxy Note 3 přináší několik SW přídavků

Témata článku: , , , , Life Up, Tříosý akcelerometr, Přepsání, Nahrané video, Externí reproduktor, Normální okolnost, Samostatné tlačítko, Auto