Mio: nová aplikace, nové modely a půjčování map

Zbrusu nová modelová řada navigací Mio přináší inovovanou navigační aplikací, několik zajímavých funkcí a možnost zapůjčení map

Mio představilo již začátkem dubna celou řadu nových navigací, téměř všechny jsme měli možnost krátce vyzkoušet. Kompletní výčet čítá osm modelů Spirit: 380, 480, 485, 487, 670, 680, 685 a konečně 687. Co je nejdůležitější, Mio konečně vybralo jednoho dodavatele mapové aplikace a sjednotilo tak nejen prostředí navigací, ale i ovládání. Aplikace se nazývá Phoenix, nicméně toto označení v oficiálních propagačních materiálech nenajdete.

Nová aplikace Phoenix

Modelové portfolio lze v základu rozdělit na dvě skupiny, Mio totiž využívá dvě verze své navigační aplikace označené jako Phoenix Entry a Phoenix Premium. V praxi je rozeznáte jednoduše, modely s vyšším mají hardwarové tlačítko na čelní straně pro rychlý přístup do hlavní nabídky. V současné době leží dělítko mezi modely Spirit 485 a 487, toto se však může do budoucna změnit. Nejdůležitějším rozdílem mezi verzemi tkví v možnostech plánování trasy, Entry nenabízí průjezdní body, skutečně jde o jednoduchou navigaci s možností zadání cíle.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zpracování náhledu jednotlivých profilů vypočtené trasy se povedlo

Předností nového systému ale zůstává výrazně vyšší rychlost, právě ta byla jedním z nejvýraznějších nedostatků předchozích modelů. Mezi klíčové novinky patří výpočet hned čtyř profilů cesty do zadaného cíle i s porovnáním časové/kilometrové vzdálenosti. Konkrétně jde o režimy nejrychlejší, nejkratší, nejjednodušší a nejekonomičtější. Jde o velmi praktickou funkci představenou jako první v navigacích Navigon. Protože Mio pracuje s mapovými podklady TeleAtlasu, mohou navigace nově využít funkci Smart Routes – v podstatě překlopené IQ Routes TomTomu. Pomalu ale jistě je nasazují všichni tvůrci navigačních aplikací s podklady tohoto dodavatele.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
QuickSpell klávesnice a navigační režim

Mio se dále naučilo funkci Text-to-Speech, tedy předčítání názvů ulic, a to dokonce i u nejlevnějších modelů. Do navigací lze nově velmi snadno doinstalovat vlastní body zájmu, například z webu POI.cz. Všechny modely také disponují inteligentní klávesnicí (zde nazvaná QuickSpell) skrývající znaky, jenž nemohou následovat vzhledem k údajům v databázi. Konkurenční výhodou může být i bezplatná mapová aktualizace po dobu dvou let.

Mapy k zapůjčení

Pokud vyrážíte autem do zahraničí jednou do roka, možná vás zaujme nová služba – zapůjčení mapových podkladů místo jejich dokoupení. Například zapůjčení mapy Itálie stojí na týden 10,08 Eur, tedy zhruba 250 Kč. Potřebujete-li delší interval, musíte zvolit měsíční zápůjčku za cenu 15,13 Eur (asi 380 Kč). V případě okolních Evropských zemí nemá podle mého názoru služba příliš smysl, ostatně z nové modelové řady má lokální mapy pouze nejnižší Spirit 380. Zápůjčka ale může být zajímavá především pro použití navigace v zemích, kam se opravdu dostanete jednou za několik let: Austrálie, Nový Zéland, USA a podobně. V takovém případě je opravdu zbytečné mapu kupovat. Ceny a mapy najdete na stránce Mia.

V tuto chvíli máme na cestě pro účely testu nové Mio Spirit 685. Budete-li mít konkrétní otázky k tomuto modelu, napište do diskuse, rádi vyzkoušíme a odpovíme v recenzi.

Diskuze (23) Další článek: Vodafone v červnu: přehlídka androidí elity

Témata článku: , , , Kompletní výčet, Nová aplikace, Aplikace, Půjčování, Model, Mode, Routes, Nov, Zápůjčka