Mio P550: ideální navigační PDA (test)

Mio P550 je výborný kapesní počítač pro navigaci. Má integrovaný GPS přijímač, výkonný procesor a nadstandardní kapacitu integrované paměti. Zbývá pouze investice do navigačních aplikací.

Ovládací pero se ukrývá v pravém horním rohu. Jedná se o teleskopický stylus, dostatečně dlouhý pro pohodlnou práci. Na svém místě ale urputně drží, bez nehtů se při vytažení neobejdete. A co víc, pero se při vytažení nevysune; zde však může jít o vadu konkrétního kusu. Také trošku nechápu, proč se výrobce zaobírá šroubovací horní částí pera s hrotem pro provedení soft-resetu. Tento přežitek z doby starých Palmů postrádá význam, reset lze samozřejmě úspěšně provést i hrotem pera. Navíc se tato část samovolně uvolňuje a musíte ji neustále dotahovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stylus v různých podobách

Na zadní straně se pod plastovou skořepinou ukrývá akumulátor o kapacitě 1 200 mAh. V horní části má své místo hlasitý reproduktor. Jeho umístění na zadní straně nevadí, vysoká úroveň hlasitosti zajišťuje srozumitelnost i v držáku na palubní desce automobilu. Na těle nechybí konektor pro připojení externí antény.

Klepněte pro větší obrázek
Reproduktor na zadní straně lze použít také při telefonování prostřednictvím VoIP

Hardware stvořen k navigaci

Výrobce vsadil na procesor Samsung 2440 s taktovací frekvencí 400 MHz, a udělal dobře. Výkon bohatě postačuje i pro náročnější navigační aplikace. Mio P550 jsem testoval s navigacemi iGo, TomTom i Be-on-road 2, nikdy jsme se nesetkali s problémy nebo zbytečnými prostoji.

Procesor doplňuje operační paměť RAM o papírové kapacitě 64 MB. Ta skutečná se od papírové liší zhruba o 10 MB, ale co je nejdůležitější, po soft-resetu zbývá pro všechny aplikace přes 40 MB. Ano, neměli jsme nainstalované nejrůznější rezidentní doplňky operačního systému, ovšem ani ty by s touto hodnotou výrazně nepohnuly. I když mnozí nad 64 MB RAM spílají, myslím, že pro běžnou práci dostačuje. Příklad za všechny: aplikace Be-on-road si po startu a s vyhledanou trasou po celé republice ukousla jen 8 MB.

S pamětí ROM se pojí malá záhada. Výrobce v technologické specifikaci píše o 128 MB paměti ROM. V ruce držím zařízení, které však nabízí čtyřikrát víc, necelých 480 MB. V českých internetových obchodech jsem našel Mio P550 s údajem 128 MB i 512 MB, některé obchody ale tuto informaci vůbec neuvádí. Z označení přístroje přitom není patrné, který disponuje větší pamětí, a kde je pouze základ. Před případnou koupí se tedy informujte na kapacitu paměti ROM u konkrétního prodejce. Neradi bychom následně odpovídali na rozhořčené emaily o nepravdivých informacích.

Takřka půl gigabajtu představuje velmi slušný prostor do začátku. Nevměstnáte sem sice celou Evropu, několik států se ale vejde. Otázka kapacity paměti ale začíná postrádat smysl, protože paměťovou kartu SD nebo MMC s kapacitou 2 GB koupíte za méně než tisíc korun.

Bezdrátová komunikace a operační systém

Mio P550 prodělalo ve srovnání se svým předchůdcem ohromný skok kupředu v oblasti bezdrátových komunikačních technologií. Přibyl Bluetooth ve verzi 1,2 i Wi-Fi 802,11b/g. Podporované Bluetooth protokoly si můžete projít na obrázku z počítače. Vyzkoušel jsem přenos souborů s rychlostí do 100 kB/s a bezproblémovou synchronizaci.

 
Propojení přes Bluetooth

Wi-Fi karta svým dosahem kopíruje přístroje stejné kategorie. Z obecného pohledu lze dosah označit za nižší, než mají například notebooky s integrovaným Wi-Fi. V praxi však lze využívat Wi-Fi hotspot v rozlehlejším bytě, rodinném domku nebo kanceláři.

Vyzkoušel jsem například komunikaci prostřednictvím Wi-Fi a oblíbeného VoIP klienta Skype. Výkonný procesor rozhodně nelapal po dechu. Reproduktor je umístěn na zadní straně, mikrofon v dolní části pravé hrany. Mio tak můžete držet jako každý jiný komunikátor, pouze s displejem ven.

O operačním systému se nehodlám dlouze rozepisovat, P550 recenzuji od volantu. Windows Mobile 5 je v přístroji v té nejklasičtější podobě, takřka bez další softwarové výbavy navíc. Díky otevřenému operačnímu systému můžete využívat libovolné navigační aplikace, ostatně jen v průběhu našeho testu se jich v Miu P550 vystřídalo snad deset: iGo 2006, Be-on-road 2, TomTom Navigator 6, navigační aplikace pro geocaching a další.

 
   
Operační systém: jako jiné kapesní počítače s Windows Mobile

V tomto směru mají kapesní počítače ohromnou výhodu před specializovanou GPS navigací. Nemluvě o doplňkových funkcích typu kalendář, internetový prohlížeč, aplikace pro prohlížení a editaci kancelářských dokumentů atd. Operační systém nevykazoval během testů nestabilitu a případný soft-reset způsobovaly výjimečně pouze neustálé experimenty s navigačními aplikacemi.


Článek pokračuje v další kapitole: GPS, statická navigace a její vypnutí, hodnocení

Témata článku: , , , , T-Mobile MDA Compact, Vysoká úroveň, Integrovaný wi-fi, Chytání, Idea, Náročný proces, Test, Modré světlo, Malý otvor, Spodní menu, PDA, Jediná položka