Mobilní Big Brother: nechte se sledovat – vědecky!

Bezpečnostní laboratoř BUSLab brněnské Masarykovy univerzity a Vysokého učení technického se chystá uspořádat průzkum, který do jisté míry připomíná reality show typu Big Brother. V rámci třicetidenního průzkumu se prostřednictvím mobilního telefonu bude pravidelně zjišťovat poloha přihlášených účastníků.

Dostal se k nám text oběžníku, který koluje po vysokých školách:

Potrebujeme ke spolupraci jednotlivce, kteri budou timto zpusobem monitorovani pro ucely sociologicko-technologicke studie o mobilite lidi.

Hlavni motivaci je pak vhodnost existujicich struktur siti mobilnich telefonu s ohledem na potreby uzivatelu mobilnich telefonu. Upozornujeme, ze v prubehu experimentu by ucastnici nemeli vypinat sve mobilni telefony.

Nasbirana data o poloze budou uchovana a mohou byt v budoucnu vyuzita pro dalsi akademicky vyzkum. Poloha mobilniho telefonu bude zjistovana kazdych 5 minut, a to 24 hodin denne, 7 dni v týdnu ve spolupraci s mobilnim operatorem. Tato cinnost bude provadena po celou dobu experimentu, tj. 30 dni. Presnost zjistovani polohy zavisi na tom, ke kolika "bunkam"  (vysilace mobilnich operatoru) je telefon v danou dobu prihlasen - zhruba 800 metru ve slabe osidlenych mistech (venkov) a 100-200 metru v huste osidlenych mistech (velka mesta).

Zjistovani polohy mobilniho telefonu nema zadny negativni vliv na ostatni funkce pristroje.

Kazdy ucastnik pruzkumu obdrzi financni kompenzaci. Vyber subjektu, ktere se zucastni vlastniho experimentu, bude proveden formou aukce. Duvodem je omezeny rozpocet a potreba ziskat co nejvetsi mnozstvi ucastniku.

Proces aukce je nasledujici: potencialni ucastniky budou pozadani o navrh castky, za kterou by byli ochotni se pruzkumu/experimentu zucastnit. Vzhledem k vysi rozpoctu pro tento experiment je nutne zminit, ze cim nizsi castka bude navrzena, tim vyssi je sance pro ucastnika, ze bude vybran pro vlastni experiment. Vyplacena castka pak nebude ta, kterou ucastnik pozadoval, ale bude to nejnizsi z nabidek, kterou pozadoval prvni jiz neprijaty ucastnik.

Tento experiment není pouze lokální. V zemích celé Evropy ho pořádá konsorcium FIDIS – Future of Identity in the Information Society. Pokud se ho chcete zúčastnit, přihlaste se na této stránce.

Diskuze (5) Další článek: TomTom Mobile: navigace pro mobilní telefony (recenze)

Témata článku: Vysoké učení, MOBI, Vědec, Sledovat, NEC, Mobil