MyGuide 3060: Evropa za dobrou cenu (test)

MyGuide 3060 patří mezi nejlevnější přenosné navigační přístroje. Na rozdíl od většiny ostatních z této kategorie ale nabízí mapy kompletní západní Evropy, Česka, Slovenska a pokouší se jít ještě dál na východ.

Jak to je s TMC

Chtěl jsem zjistit, jestli MyGuide 3060 podporuje příjem dopravních událostí pomocí RDS. Navigátor je sám o sobě vybaven konektorem pro připojení antény RDS-TMC, anténa ale není standardní součástí sady. Na druhou stranu se mi zdálo, že v použité verzi navigačního programu chybí modul pro zpracování těchto zpráv.

Klepněte pro větší obrázek
Zdířka pro anténu RDS-TMC zřejmě není aktivní

Jistotu jsem nezískal ani po přečtení webových stran výrobce a tak jsem připravil pokusný test. Půjčil jsem si anténu a doufal, že po jejím připojení se aktivuje „skrytý“ modul RDS-TMC a stroj začne stahovat aktuální dění na silnicích. Očekávané překvapení se bohužel nekonalo. MyGuide 3060 se i po instalaci antény choval tak, jako by se nic nestalo a proto soudím, že nainstalovaná verze navigačního programu MyGuide RDS-TMC nepodporuje.


V pravém spodním rohu chybí ikona pro práci RDS-TMC

Automatický reset

Při testování MyGuide 3060 jsem nejvíce pozornosti věnoval testování navigace. Po několika dnech jsem si ale nemohl nevšimnout jedné docela zásadní nepříjemnosti. Při zapnutí stroje se objeví obrazovka menu, z níž vybíráte aplikace pro další práci. Jednou z možností je také celkové nastavení navigátoru, týkající se hlavně času a data. Až sem je všechno v pořádku.

Pravidelně se mi ale stávalo, že jsem provedl nastavení a potom s navigátorem pracoval. Stiskem bočního tlačítka jsem nakonec stroj vypnul, přesně tak, jak je uvedeno v návodu. Po opětovném zapnutí stejným tlačítkem jsem na úvodní obrazovce zjistil, že není prosinec 2006, ale už poněkolikáté 1. leden 2003 – tedy zřejmě datum narození operačního systému. Na důvod, proč si stroj nedokáže zapamatovat nastavené údaje, jsem bohužel nepřišel.

Stejná situace nastala i po otevření navigace. V paměti by měla zůstávat poslední naplánovaná trasa, kterou si můžete připravit i doma. Náš model byl bohužel zapomnětlivý i tady. Po několika zkouškách jsem se nedokázal ubránit pocitu, že má navigátor ve fráčku také své „mouchy“ anebo že jsme měli smůlu na nějaký ne zcela funkční vzorek. Protože se ale stejně chová i nejvyšší model MyGuide 4300, který právě testujeme, obáváme se nejhoršího – že jde o vlastnost, nikoli chybu kusu.


Po zapnutí stroje byla předchozí nastavení vymazána

Chce to trénink

Kromě navigátoru skrývá kartónový obal CD s plnými návody v několika jazycích, držák na sklo a dobíjecí kabel do auta. Prodejce uvádí, že součástí sady je také síťová nabíječka.

Klepněte pro větší obrázek
Dodávaná nabíječka do automobilu

Držák na sklo automobilu se skládá z přísavky, „husího krku“ a speciálního úchytu pro navigátor, který přesně zapadne do zadní části stroje poté, co se odklopí GPS modul. Pro vkládání nebo vysouvání navigace z držáku budete potřebovat obě ruce a v začátcích také vizuální kontrolu. Jednou rukou je totiž třeba přidržet fixační jazýčky, které po nasunutí přístroje na místo zamezí jeho uvolnění. Druhou rukou musíte navigátor nasadit do úchytů, přitlačit na místo a jazýčky uvolnit. Pro nezkušené uživatele nebo při manipulaci za tmy je práce s držákem vysloveně adrenalinová záležitost.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Držák a MyGuide 3060 v držáku

Když právě nejedete

Ani po ukončení cesty nemusíte navigátor odložit do šuplíku. Stejně jako dříve testovaný MyGuide SilverGuide, nabízí také MyGuide 3060 přehrávač MP3, prohlížeč fotografií, čtyři nainstalované hry a navíc přehrávač video souborů. Osamocení cestovatelé se tím pádem nebudou s MyGuide 3060 nudit ani po dojezdu do cíle.


 
Aplikace pro zpříjemnění volného času

Smíšené pocity

I když MyGuide 3060 pracoval coby navigátor bezchybně, jsou věci, které je těžké přehlédnout. Na jedné straně jsem byl nadšen jak z designu stroje, tak z možnosti jednoduchého nastavení zvuku a vypnutí obrazovky. Krásný dojem mi naopak kazilo neodůvodněné resetování zařízení po každém vypnutí a těžkopádné upevňování do držáku na sklo. Také jsem trochu vystřízlivěl pokud jde o euforii z nabízeného mapového pokrytí. V balení jsem oproti vyššímu modelu postrádal sluchátka a ochranné pouzdro pro přenášení.

Cena testované sady začíná v internetových obchodech na 7 850 Kč včetně DPH. MyGuide 3060 tak patří k nejlevnějším navigacím na trhu. I když pokrytí není na východě Evropy ideální, konkurenti v této cenové kategorii mají většinou pouze regionální mapy České republiky a několika okolních zemí. MyGuide 3060 s kompletní Evropou plus bonusem v podobě východních zemí, proto patří z pohledu ceny a výkonu k nejzajímavějším přenosným navigacím.

Zdroj: CPS Europe
Web: ishop.cps-europe.cz
Tel.: +739 067 527

Příslušenství

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Krabice k MyGuide 3060

  • autonabíječka
  • CD s podrobným manuálem,
  • rychlý manuál
  • držák navigátoru do automobilu

Témata článku: , , Mona Lis, Kladný bod, Dobíjecí kabel, Obchodní název, Kyjev, Celkové nastavení, Lisabon, Monaco, Světlý odstín, Nový člen, Mona Lisa, Kvalitní pokrytí, Sofia, Pohled ceny, Speciální úchyt, Evropa, Bukurešť, Nezodpovězená otázka, Pobaltský stát, Buk, Test, Počáteční nadšení, Nejdůležitější součást