MyGuide 4300: iGo na širokoúhlém displeji (test)

MyGuide 4300 je první přenosná navigace používající aplikaci iGo 2006 na velkém a širokoúhlém displeji. Pochvalu si zaslouží skvělé konstrukční zpracování.
Kapitoly článku

Klíčové vlastnosti

  • dobrý první dojem
  • kvalitní konstrukce
  • velký širokoúhlý displej
  • zdířka pro nabíječku na pravé straně
  • citlivý GPS přijímač
  • používá iGo 2006, tj. kvalitní navigace a pokrytí map
  • multimediální funkce
  • vestavěná kniha jízd

Hlavní nedostatky

  • vypínač přístroj vždy kompletně vypne
  • obyčejný univerzální držák
  • správce programů je pouze v angličtině nebo němčině
  • polofunkční správce souborů
  • málo propracovaná kniha jízd
  • chybí anténa RDS-TMC
MyGuide 4300: ve zkratce
cena 12 700 Kč
typ navigace přenosná navigace
rozměry 132 × 73 × 20 mm
hmotnost 220 g
GPS přijímač Sirf Star III, 20 kanálů
displej 95 × 54 mm, 480 × 272 bodů, 16 milionů barev,
aktivní, TFT, dotykový
paměť paměťová karta (SD)
mapy České republiky Tele Atlas
mapy Slovenska Conan
3D zobrazení mapy ano
česká nabídka ano
česká hlasová navigace ano
doprava RDS-TMC po dokoupení příslušenství
Podrobné parametry najdete v katalogu autonavigací

MyGuide koncem roku 2006 uvedl na trh svoji třetí přenosnou navigaci. První SilverGuide 5000 Nav (recenze) byla trochu neohrabaná plastová krabička. Následoval levnější MyGuide 3060 (recenze) s kvalitní konstrukcí a hezčím designem. V tomto testu nás bude zajímat po všech stránkách nejvyšší model MyGuide 4300: přenosný navigační přístroj s velkým širokoúhlým displejem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
MyGuide 4300

Tento článek bude kratší než běžné testy, které na Navigovat.cz vydáváme. MyGuide totiž vsadil na oblíbenou navigační aplikaci iGo 2006, o které jsme už napsali desetitisíce znaků. Budu se proto věnovat hlavně hardwaru a přídavným softwarovým funkcím. Na iGo ale také ještě narazím, poprvé se totiž prezentuje na širokoúhlém displeji, a výsledek opravdu stojí za to.

Na první dotek kvalitka

Na obrázcích mě MyGuide 4300 nijak zvlášť nezaujal. Jistě, každý navigační přístroj s velkým displejem si dnes zaslouží pozornost, ale už jich je na trhu moc a nadšení z každé novinky se ztrácí. Stačil ale první osobní kontakt. Tento MyGuide totiž patří k nejlépe zpracovaným přenosným navigátorům na trhu. Nejenže je pevný; to Garmin, TomTom, Mio a ostatní také. Výrobce ale použil na pohled i dotek velmi kvalitní plast. Sáhnete na něj, vezmete přístroj do ruky a máte z toho dobrý pocit. Svým dílem k tomuto pocitu přispívají i zaoblené hrany.

Klepněte pro větší obrázek
Pro porovnání velikosti

Povrch MyGuide je černý a matný, jen kolem displeje je tenký lesklý rámeček. Rozměry 132 × 73 × 20 mm jsou přijatelné. Na čelní straně je takřka z rohu do rohu displej a tloušťku můžeme nazvat zanedbatelnou. Vzhledem k těmto rozměrům je ale MyGuide 4300 těžší, než jsem čekal. Váží 220 g.

Širokoúhlý displej pro iGo

Funkční část displeje testovaného přístroje má rozměry 95 × 54 mm a zobrazí rozlišení 480 × 272 bodů. To je stejné rozlišení jako u Garminu Nüvi 660 a TomTomu Go 910. S Garminem má MyGuide společné i rozměry displeje, u TomTomu je displej trošku menší.

Displej je dotykový, ovládá se prstem nebo dodávaným perem. To nelze nijak zasunout do těla přístroje, je pro něj ale připravena kapsa v koženkovém pouzdru. Matná vrstva na povrchu displeje brání odrazům, a i když přímé slunce v souboji s navigátorem asi vyhraje, tato povrchová úprava má významný praktický efekt. Displej je také velmi jasný.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ovládací pero a jeho místo v pouzdru

MyGuide 4300 podle výrobce zobrazí šestnáct milionů barev. Nevylučuji to, ale vestavěné aplikace jsou zjevně připravené na menší barevnou hloubku. Zejména u navigačního softwaru jsou na displeji místo plynulých přechodů vidět barevné mapy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázky displejů

Nechci úplně vypnout

I když je při ovládání nutné využívat dotykový displej, několik často používaných voleb je vyvedeno do hardwarových ovládacích prvků. Stisknutím tlačítka lze ztlumit zvuk, dalším se dá přepínat mezi navigačním pohledem a mapou, dvě tlačítka jsou určena pro změnu měřítka mapy.

Klepněte pro větší obrázek
Rychlá tlačítka, tato konkrétně slouží pro ovládání měřítka mapy

Na pravém boku je kolébkové kolečko, kterým se nastavuje hlasitost navigace. Kolečko se dá stisknout, ale nevím, k čemu je to dobré. Přístroj na jeho stisknutí nijak nereagoval. Ani reakce na nastavování hlasitosti nebyly okamžité a ladění správné úrovně zabralo určitý čas.

Posledním hardwarovým ovládacím prvkem je vypínač v levém horním rohu. S ním se pojí největší výtka, kterou k MyGuide 4300 mám. Stisknutím se totiž přístroj neuvede to stavu stand-by jako všechny ostatní navigační přístroje postavené na Windows CE (ještě s jednou výjimkou MyGuide 3060). Navigátor se stisknutím tlačítka totálně vypne a při zapnutí bootuje úplně od začátku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vypínač • a je konec

Což o to, samotný systém naskočí za osm sekund. Jenže to nestačí, ještě je nutné spustit navigační aplikaci a v součtu tak lze začít pracovat až za třicet pět sekund po stisknutí vypínače. I to by se dalo přežít, kdyby si aspoň MyGuide pamatoval poslední trasu. Tu je však potřeba naplánovat znovu, a pokud šlo o cestu mezi několika průjezdními body, určitě z toho budete mít velkou radost.

MyGuide sice toto chování prezentuje jako vlastnost, ale po našem to není nic jiného než pěkně hloupá chyba. Takhle se přenosný navigační systém nemůže chovat.

Při resetu se také vynuluje nastavení interních hodin přístroje. MyGuide ale v tomto případě slibuje opravu a hodiny se navíc po spuštění navigační aplikace a zjištění polohy zesynchronizují s přesným družicovým časem.


Článek pokračuje v další kapitole: ovládání, správce souborů, MP3, video, fotky

Témata článku: , , Typický představitel, Přímé slunce, Praktický efekt, Náhodné stisknutí, Snadné přenášení, Displej, Elektronická kniha, Zapnutý gps, ? Displej, Test