Na projížďce s navigací v mobilu: videorecenze Navicore

Sedněte s námi do auta. Zapojíme nabíječku, mobil přichytíme na palubní desku a GPS přijímač posadíme za okno. Zapneme Navicore a necháme se vést. Komentované video
Kapitoly článku

3D už je standard

Mezi režimy zobrazení navigačních informací přepíná také mřížka, nejprve se zobrazí dvourozměrná mapa, poté třírozměrná, následuje kompas a jako poslední možnost tu je zobrazení bezpečnost, které neukazuje mapu, ale jen základní navigační informace – typ následující odbočky, vzdálenost do místa akce či aktuální silnici. Nula přepíná mezi autorotací mapy a její fixací na sever a konečně hvězdička popisuje objekty na mapě. Pokud ji mačkáte cyklicky, v bublinkách se ukazují názvy bodů zájmu, oblíbených míst apod. na aktuálním výřezu mapy. Céčko pak vymaže aktuální trasu, pokud jste v režimu navigace. Celkově lze ovládání hodnotit jako relativně intuitivní, bohužel N72 má tak malá tlačítka, že si musíte zastavit, abyste se mohli v aplikaci „vrtat“.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při 3D pohledu vidíte dál • 2D pohled při navigaci

Při jízdě na displeji vidíte základní údaje, jako silnici, po které jedete, silnici, na kterou máte odbočit, symbol následující odbočky, vzdálenost do cíle a vzdálenost do následující odbočky a také aktuální rychlost. Vpravo dole se pak ukazuje sever pomocí střelky kompasu. Pokud si necháte zobrazovat stav GPS, máte k dispozici tři záložky. Na první je zobrazen kompas, rychlost a směr ve stupních (azimut), na další poloha pomocí souřadnic a konečně na poslední stav signálu GPS, počet viditelných satelitů a jejich rozmístění na obloze. Už zmíněné zobrazení „bezpečnost“ pak neukazuje mapu, ale jen základní navigační údaje. Hodí se to tehdy, pokud se nechcete nechat rozptylovat pohledem na pohybující se mapu.

 
Nabídka funkcí při navigaci

Objeďte to

Pokud se již spočítala trasa a vám se zdá, že není úplně optimální, můžete zkusit spočítání jiné trasy pomocí volby Kratší trasa; pokud se spočítá kratší cesta, můžete následně zase nechat spočítat rychlejší trasu a takto cyklicky dokola. Můžete také nechat trasu přesměrovat, nicméně oproti prvotně spočítané trase jsme zpravidla nenašel žádné odlišnosti. Význam této volby neuvádí ani manuál. Mimochodem, navigace se umí vyhnout trajektům a zpoplatněným silnicím, i když tato volba nefunguje příliš optimálně; v menu jsme nastavili, aby se při pokusu vypočítat trasu přes dálnici program zeptal, zda skutečně chceme dálnici použít. A ačkoliv cesta evidentně přes dálnici vedla, Navicore dotaz neuskutečnil a „drze“ nás po dálnici poslal.

    
Možnosti nastavení programu 

Velice užitečná je volba objížďky – tato možnost automaticky najde alternativní trasu s tím, že se odbočí ze současné trasy a do cíle dojedete jinudy. Zkusil jsem to na známé trase, kterou jezdím takřka každý den. Základní trasa vedla nejrychlejší cestou do cíle. Když jsem zadal objížďku, navigace mne z této cesty svedla a do cíle jsem dojel bokem po v podstatě souběžné silnici. Objížďka se může hodit třeba na dálnici – pokud víte, že je před vámi nehoda, která dálnici zneprůjezdnila, zvolíte objížďku a navigace vás pošle po okresních silnicích – a po čase se zase na dálnici napojíte. V navigaci bohužel chybí volba ručního zvolení objížďky.

 
Hledání cíle 

Mapové podklady České republiky, jejichž autorem je TeleAtlas, zaručují pohodovou navigaci po celém území naší vlasti. Krajská města jsou zmapována do úrovně popisných čísel domů, v menších městech si pak vybíráte jen jméno ulice. U menších městeček a vesnic, kde mapa nezná názvy ulic, se můžete nechat navigovat např. do spojnice příjezdové silnice s jinou silnicí, případně do středu vesnice.

Je tu žena!

Hlasová navigace má oproti TomTomu k dispozici hned dva české hlasy, mužský a ženský – Jaroslav a Gabriela. Gabriela zní jednoznačně příjemněji, nicméně kvalita samplování není právě nejlepší, na pozadí hlasu je slyšet šum. Pokud jde o kvalitu výstupu, tedy o navigační pokyny, jsou povedené. Na kruhovém objezdu Gabriela říká, kterým výjezd zvolit, před sjezdem z dálnice hezky řekne, že se blíží sjezd apod.

 
I bez mapy je užitečný: kompas s doprovodnými informacemi • stav signálu od satelitů

Současné navigační programy už zkrátka nemají ten starý „strojový“ výstup, který zněl jako špatně naprogramovaný robot. Na jedno si ale přece jen stěžovat musím – některé navigační pokyny přichází pozdě. Např. 200 m před odbočkou řekne Gabriela, že za chvíli budete muset odbočit. Další pokyn „nyní odbočte“ ale řekne pozdě, zpravidla v křižovatce nebo až za ní. Pokud se nebudete dívat na displej, můžete ve městě odbočku minout. To je poněkud nemilé.

Témata článku: , , Nokia 3230, Nokia 6681, Nokia N-Gage, Nokia N-Gage QD, Mobil, Pro +, Videorecenze, Bublinka, MOBI, Starý stroj, NAVIC