Navigace Acer d155: Knight Rider (recenze)

Acer d155 je přenosná navigace, která jako navigační software používá výborné iGo 2006. Jen design je trošku zastaralý a velké zařízení brání ve výhledu. Co na Acer říká David Hasselhoff?

Sláva, iGo

Ještě než jsem Acer dostal k testu, ve specifikacích jsem vyčetl, že vestavěný software Destinator používá mapy Navteq. Takže jsem si rovnou naplánoval testovací cestu do Rakouska, protože na Moravě se s Navteqem zatím moc jezdit nedá.

České zastoupení Aceru to ale zřejmě ví také, po zapnutí na mě proto z displeje zasvítilo tlačítko iGo 2006 a jeho stisknutí se nechovalo nijak nepředvídatelně. V Aceru d155 je opravdu nainstalovaná tato výborná navigace s mapami od Tele Atlasu, která jako jedna z mála nezapomněla na to, že existují i státy za od ČR na východ.

Vlastnosti iGo 2006 si můžete prohlédnout v katalogu autonavigací, připravili jsme i velmi podrobnou recenzi. Tomuto programu se proto v tomto článku nebudu věnovat znovu. Video ukazuje práci v prostředí Aceru d155.

S navigací iGo 2006 jsem v poslední době hodně jezdil, nejen v Aceru d155. Tento program se mi líbil už během přípravy recenze a jsem s ním čím dál spokojenější.

A přece se do něj dá sahat

Acer d155 není jen navigace a jednotlivá tlačítka nabídky vedou i k dalším funkcím. Na displeji jsou čtyři položky nabídky, lze ale i stránkovat. Vidět je také aktuální čas a úroveň energie ve vestavěném akumulátoru (Li-Ion, 2 200 mAh). V nastavení lze zvolit datum a čas, nakalibrovat displej, nastavit jeho jas (v překladu „jasnost“) a vybrat jazyk.

Čtyři hry v nabídce jsou jen dědictví po nainstalovaném iGo. Prstem jsou nehratelné, vyžadují ovládací pero, které Acer nepoužívá. Je to škoda, protože málokterá aplikace pro kapesní Windows je kompletně připravena pro ovládání prstem, iGo nevyjímaje. Jednoduchý MP3 přehrávač dovolí poslouchat hudbu uloženou na paměťové kartě, aplikace Photo Album prohlíží obrázky.

Po připojení Aceru d155 k počítači USB kabelem se aktivuje program Active Sync. Navigátor pozná jako zařízení s Windows Mobile a nabídne dokonce synchronizaci dat. V zahraničních verzích navigace lze takhle synchronizovat kontakty, v testovaném kusu ale tato aplikace chyběla. Z počítače se také dostanete do paměti zařízení.

I když uživatel nemá žádná práva, jak například pracovat s nabídkou, stačí prozkoumat některé soubory uložené v kořenové složce paměťové karty a hned uvidíte, jak na to. Stačí editovat textový soubor addons.txt. Vypadá třeba takto:

[modules]
Games = "icons/games.bmp", "", 0
iGO 2006 = "",  "%SDCARD%\\igo\\igopna.exe"

[Games]
Solitaire= "",  "%SDCARD%\\games\\solitaire\\solitaire.exe"
Flux= "",  "%SDCARD%\\games\\flux\\flux.exe"
Asia = "",  "%SDCARD%\\games\\asia\\asia.exe"
Arvale = "",  "%SDCARD%\\games\\arvale\\arvale.exe"

Když na to přijde, můžete strukturu nabídky sami upravit. Je to ale možná zbytečné. Do Aceru totiž nenahrajete žádnou aplikaci určenou pro kapesní počítače s Windows Mobile. Programy musí být speciálně určené pro Windows CE .NET.

V balení s navigátorem bylo také CD Destinator s mapami Velké Británie/Irska a průjezdními trasami Evropou. Mapy se z něj dají nainstalovat do Aceru d155, případně také vybrat jen určitý výřez. Počítá se ale s tím, že v navigátoru je už předinstalovaný potřebný software. V testovaném kusu nebyl, takže jsem se nemohl podívat, jak Destinator funguje. Zahraniční recenzenti ho ale příliš nechválí, je údajně pouze průměrný.

Při navigaci: skvělé iGo

Ze vzhledu Aceru d155 jsem si trochu dělal legraci. Ta mě ale v autě přešla. Velmi jsem ocenil možnost vypnutí a opětovného zapnutí ve stejném stavu. Není nutné žádné párování s Bluetooth přijímačem jako u PDA, program v podstatě nikdy nemusíte ukončit, nejsou tady problémy s komunikací, se zatuhnutím programu. Tohle mám rád a přesně kvůli tomuto bezproblémovému používání doporučuji samostatné navigace místo řešení v podobě kapesních počítačů.

Během jízdy mě ještě překvapila mírně zahuhlaná hlasová navigace a nemohu moc pochválit displej. Na slunci se zobrazení i při nejvyšším nastaveném jasu ztrácí. Všechno ostatní ale už potom bylo stejné jako s kapesním počítačem a iGo – výborné. Ovládání tlačítky je skvělé. I když iGo dokáže stejné funkce namapovat na tlačítka kapesních počítačů, tady jsou klávesy velké a dají se jednoznačně nahmatat. Také na velikost jsem si nakonec zvykl.

Ein Auto, ein Computer, ein Mann

Pokud je Acer d155 postaven jako konkurence navigátorům TomTom nebo Garmin Nüvi, bude to mít hodně těžké. Ve srovnání s touto první třídou asi nenajdeme důvody, proč sáhnout po Aceru.

Důležitá je ale cena. Verze D155 s mapami východní Evropy a průjezdní západní Evropou, kterou jsme testovali, by měla stát pod dvanáct tisíc korun, verze D156 s celou Evropou něco přes patnáct tisíc. A to je hodně. Na trhu jsou totiž dva velmi silní konkurenti. Za prvé to je Blaupunkt Lucca: levnější, elegantnější, s citlivým GPS čipem a určitou podporou RDS-TMC. A potom také špičkové Mio C710, které k této výbavě přidá ještě pevný disk a kde varianta s podrobnými mapami celé Evropy stojí pod čtrnáct tisíc korun. Není co řešit.

Klepněte pro větší obrázek
K cíli dovede

Acer d155 ve spojení s programem iGo 2006 dokáže řidiče spolehlivě navést do cíle. Je to ale průměrné a po stránce designu a konstrukce spíš zastaralé zařízení. Na český trh se dostane během srpna.


Podrobné parametry Aceru d155 si můžete prohlédnout v katalogu autonavigací

Témata článku: Acer, , , Zastaralé zařízení, Podobný stav, Knight Rider, Vystouplé tlačítko, Policista, Knight, Ace