Navigace Acer d155: Knight Rider (recenze)

Acer d155 je přenosná navigace, která jako navigační software používá výborné iGo 2006. Jen design je trošku zastaralý a velké zařízení brání ve výhledu. Co na Acer říká David Hasselhoff?
Kapitoly článku

Klíčové vlastnosti

  • kapesní počítač s vlastnostmi jednoúčelové navigace
  • stabilnější systém než u kapesních počítačů
  • kvalitní navigační software iGo 2006
  • hardwarová tlačítka

Hlavní nedostatky

  • velmi velké rozměry a hmotnost, masivní držák
  • zastaralý design
  • zapuštěný displej (méně snadné ovládání prstem, občas by se hodilo ovládací pero)
  • starší a méně citlivý typ GPS přijímače
  • nepodporuje dopravní zprávy RDS-TMC
  • zahuhlaná hlasová navigace
  • vyšší cena vzhledem k možnostem a situaci na trhu
Acer d155 (iGo 2006): ve zkratce
cena 12 000 Kč (v prodeji od srpna 2006)
typ navigace přenosná navigace
rozměry 113 × 98 × 50 mm
hmotnost 300 g
GPS přijímač Sirf Star II LP, 12 kanálů, WAAS/EGNOS
displej 70 × 53 mm, 320 × 240 bodů, 64 tisíc barev,
aktivní, TFT, dotykový
paměť flash, paměťová karta (SD)
mapy České republiky Tele Atlas
mapy Slovenska Conan
3D zobrazení mapy ano
česká nabídka ano
česká hlasová navigace ano
doprava RDS-TMC ne
Podrobné parametry najdete v katalogu autonavigací

Nepřipadá vám zvláštní, že se mezi výrobci přenosných navigačních systémů objevují v podstatě jen evropské, americké a japonské značky? Úplně chybí Čína, Tchajwan, Korea. Podobný stav nenajdeme snad v žádném oboru spotřební elektroniky. I když TomTom, Garmin, Blaupunkt a další své produkty samozřejmě vyrábějí v levných asijských továrnách, všechno řídí ze svých mateřských zemí.

Stejně jako dnes u navigací vypadal před šesti až osmi lety trh s mobilními telefony. Byla zde finská Nokia, švédský Ericsson, německý Siemens, francouzský Alcatel, americká Motorola. Všichni víme, jaká je situace dnes. V Evropě zbyli Finové, drží se Motorola, také o Sony Ericssonu lze stále do jisté míry mluvit jako o evropské značce. Velmi silně ale nastoupila Asie: Samsung a LG drtí tradiční výrobce, z nichž mnozí byli nuceni ukončit činnost a prodat se právě firmám přicházejícím z východu (Alcatel, Siemens).

Proč tohle tahám do recenze navigace? Acer je totiž tchajwanská firma. I když díky dlouhé historii na evropských trzích nepatří mezi tradiční asijské výrobce, může to být jedna z prvních známek putování národů i v navigační branži. Jakmile totiž Asie uzná, že tímto směrem vede správná cesta, zaplaví svými výrobky trh a kromě lepšího výběru se navigační přístroje dostanou blíž k uživatelům. Tradiční výrobci zapláčou, ale byznys je byznys.

Šest verzí, každá stejná

Acer d155 je do jisté míry zvláštní navigace. Je na poloviční cestě mezi jednoúčelovým přístroji typu TomTom Go nebo Garmin Nüvi a kapesním počítačem se softwarovou navigací. Vzhledem patří k samostatným navigátorům: je to krabička, která ke svému životu vůbec nepotřebuje počítač, stačí ji zapnout a jet.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

K softwarovým navigacím má Acer blízko kvůli použitému operačnímu systému: Windows CE .NET. Tento systém je určen pro různá zařízení, používá se například u automobilů nebo domácích spotřebičů. Nepleťte si ho s kapesními Windows Mobile, která patří do PDA a chytrých telefonů. U Windows CE se většinou počítá s tím, že uživatel vůbec nemůže programové vybavení ovlivňovat, čeká se od něj jen používání toho, co nachystal výrobce.

Ale právě u Aceru d155 je to trochu jiného. Když máte k dispozici programy pro tuto verzi operačního systému, můžete je s trochou snahy nainstalovat a použít. Lze také přidávat nové mapy a do jisté míry i provádět synchronizaci. Skutečně, polovina cesty mezi jednoúčelovou navigací a softwarovými produkty Acer d155 přesně vystihuje.

Acer má v této řadě hned čtyři produkty: d100, d140, d150, d155, d156 a d160. Funkčně se vůbec neliší, rozdíly jsou jen v nainstalovaných mapách.

I když nemáme k dispozici finální verzi Aceru d155, v praxi se to nijak neprojevovalo. Ale protože se zařízení ještě neprodává a nelze vyloučit, že něco nakonec ještě bude trochu jinak, berte to stejně jako já v úvahu.

Na videu si můžete prohlédnout, jak Acer d155 vypadá.


Článek pokračuje v další kapitole: hardware, ovládání, držák a instalace v automobilu
Kapitoly článku

Témata článku: Acer, , , Zastaralé zařízení, Podobný stav, Vystouplé tlačítko, Policista, Knight, Knight Rider, Ace