Navigace GPS při turistice a na kole

K čemu může být navigační přístroj GPS při turistice? Možná si říkáte, že oproti papírovým mapám vám nic nemůže nabídnout. Zkusíme vás přesvědčit, že GPS má smysl i s batohem na zádech nebo nad řídítky.

Inu který?

Pro převážně turistické účely je vhodnou volbou přenosný přístroj, nejlépe mapový, jakým je například Garmin GPSmap60CS. Má barevný displej, vestavěný barometrický výškoměr a elektronický kompas, je vodotěsný až do jednoho metru pod vodou, kde může zůstat až po třicet minut. Lze k němu pořídit jak držák na kolo, tak i do auta.

Klepněte pro větší obrázek
Garmin GPSmap60CS

Nové provedení označené GPSmap 60CSx má podstatně zvýšenou citlivost a zachytí tak i velmi slabé signály, je proto schopen pracovat i tam, kde méně citlivé přístroje ztrácejí signál. Další výhodou nového modelu jsou výměnné paměťové karty, což umožňuje mít v přístroji až 1 GB paměti. Je tak možné souběžně nahrát více mapových podkladů. Levnější verse GPSmap60Cx postrádá elektronický kompas a barometrický výškoměr. GPSmap60CSx i GPSmap60Cx mají navigační funkci, neposkytují ale hlasové vedení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Garmin GPSmap60Cx

Velmi oblíbené jsou kompaktní přístroje řady nesoucí společný název Garmin eTrex. Ta zahrnuje přístroje od nejjednoduššího nesoucího název pouze prostě eTrex, až po eTrex Vista Cx s barevným displejem a možností používání datových karet, podstatně rozšiřujících rozsah současně uložených map. Veškeré přístroje řady eTrex umožňují přenos dat s počítačem, handicapem většiny z nich je ale komunikace přes rozhraní RS 232, které již na většině nových notebooků není k dispozici. Z této řady pouze nejnovější modely komunikují přes rozhraní USB. K rozšíření GPS přístrojů přispěla akce firmy Mountfield, v jejímž rámci byl eTrex Legend přidáván zdarma k některým modelům jízdních kol.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Malý navigátor eTrex

Pro univerzální použití – jak pro turistické účely, tak pro navigaci v autě – se výborně hodí Garmin Quest. Poskytuje dokonce i hlasové vedení v češtině. Jeho omezení spočívá ve vestavěném akumulátoru, nehodí se proto pro delší pobyt mimo civilizaci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Garmin Quest: oficiální fotografie a naživo

Pro navigaci v relativně nenáročných klimatických podmínkách a pro použití v autě je vhodný některý typ založený na PDA. Lze jej použít i pro pěší turistiku, je ale třeba se k němu chovat velmi šetrně. Je také třeba při výběru ověřit, zda je na displeji počítače něco vidět, je-li osvětlen přímým sluncem.

Monochromatický nebo barevný displej?

Při výběru není dobré šetřit. Rozhodně se vyplatí připlatit si za mapový přístroj. Úspora při nákupu by se mohla snadno proměnit v prodražení v okamžiku, kdy vás absence map přiměje ke koupi vyšší kategorie přístroje, a nemapového se budete zbavovat se ztrátou.

Je dobré vybrat navigátor umožňující spojení s počítačem. Je to vhodné i v případě nemapových přístrojů. Lze z nich přenášet záznam prošlé nebo projeté trasy a zobrazit jej v mapě; a lze také v mapě na počítači vytvořené navigační trasy nahrát do přístroje a použít je pro navigaci v terénu.

Tabulka na konci článku poskytuje přehled některých přístrojů na trhu a jejich funkcí, jde ovšem pouze o malou část nabídky sloužící především k orientaci o poměru ceny k vybavenosti funkcemi.

Pro vodní sporty lze doporučit přístroje s barevným displejem Garmin GPSMAP 76C, 76 CS a 76 CSx, případně monochromatické modely GPSMAP 76, 76S. Tyto přístroje totiž kromě odolnosti proti vniknutí vody plavou.

Klepněte pro větší obrázek Garmin GPSmap76csx

Přístroje s monchromatickým (černobílým) displejem jsou levnější. Je ale třeba si uvědomit, že nové mapové produkty využívají barev k rozlišení vodstev, lesů, významnější komunikace jsou červené, vrstevnice v topomapách hnědé. Do budoucna lze předpokládat další rozšíření barevné škály v mapových produktech a význam barevného displeje bude vzrůstat. Již nyní umožňují některé přístroje v mapách na displeji zobrazovat barevné značení turistických cest.

Snadno přenosné přístroje

Pro pěší turistiku se výborně hodí náramkový Garmin Foretrex 201. Je to nemapový přístroj velmi malých rozměrů. Umožňuje z vhodného mapového softwaru nahrát navigační trasu a podle této trasy postupovat. Umožňuje také zaznamenat prošlou trasu a přenést ji do počítače. K napájení slouží vestavěný lithium-iontový akumulátor, který lze dobíjet dodávaným síťovým zdrojem. Kapacita stačí pro patnáct hodin provozu.

Pro delší pobyt mimo civilizaci se lépe hodí Foretrex 101, napájený dvěma články velikosti AAA. S jednou sadou alkalických článků vydrží rovněž přibližně 15 hodin.

Další využití navigátorů GPS

Ačkoli je systém GPS primárně určen pro navigační účely, umožňuje i další způsoby využití. Jedním z příkladů je náramkový Garmin Forerunner. Je to tréninkový náramkový počítač, u něhož je přijímač GPS využíván ke sledování prošlé nebo proběhlé vzdálenosti, tempa na okruhu, délky okruhu, času okruhu, nejlepšího a průměrného tempa, nadmořské výšky. Jako sporttester pak vyhodnocuje také spotřebované kalorie. Umožňuje uchovat v paměti až pět tisíc okruhů a tréninková data za dva roky. Tréninková data je možné prostřednictvím USB kabelu přenést do PC. Samozřejmostí jsou hodiny reálného času a stopky. Sportovec má například možnost průběžně porovnávat, zda je proti zadání napřed nebo pozadu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Garmin Forerunner

Jiným příkladem jsou přístroje určené pro cyklistiku: Garmin Edge 205 a Edge 305. Oba typy jsou vybaveny novým mimořádně citlivým přijímačem, což zaručuje prakticky nepřerušovaný příjem i v obtížných příjmových podmínkách. Signál GPS je u nich primárně použit pro záznam ujeté vzdálenosti a tréninkových aktivit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Kromě měření ujeté vzdálenosti samozřejmě měří i rychlost a řadu dalších údajů, má i jednoduché navigační funkce. Není sice mapový, přesto je možné z mapového softwaru (například z Touratechu) nahrát v mapě vytvořenou navigační trasu a po skončení jízdy nahrát zaznamenanou trasu do počítače a zobrazit ji v mapě. Přístroj je určen zejména pro tréninkové účely závodů na okruzích, má proto funkce porovnávání času na jedno kolo, možnost průběžného sledování aktuálního stavu proti zaznamenanému. Určitým omezením je kapacita vestavěného akumulátoru, která stačí pro přibližně dvanáct hodin, je tedy třeba jej před každým použitím nabít.

Na rozdíl od běžných cyklopočítačů není naměřená rychlost ani ujetá dráha odvozena od průměru kola. Lze jej proto používat na několika kolech různé velikosti (silniční, MTB, trekking), aniž by bylo nutné cokoli nastavovat nebo přepínat. U typu Edge 305 je navíc jako příslušenství dodáván kombinovaný snímač rychlosti šlapání a otáček zadního kola. Díky tomuto snímači se ujetá vzdálenost měří i v případě výpadku GPS signálu. Ani u tohoto typu není nutné předem nastavovat průměr kola, přístroj si jej prostřednictvím GPS nastaví sám. Dalším příslušenstvím modelu Edge 305 je snímač tepové frekvence.

Veškerá data zaznamenaná v přístroji (včetně spotřebovaných kalorií) je možné prostřednictvím USB kabelu přenést data do PC a dále s nimi pracovat. K vyhodnocování slouží software dodávaný s přístrojem.

Digitální turistika

Navigační přístroje na bázi GPS jsou velkým přínosem pro turistiku. Významným způsobem usnadňují orientaci v terénu. Jejich možnosti daleko překračují dosavadní způsoby určování polohy a poskytují řadu informací, které by bez nich byly jen obtížně získatelné, případně které by nebylo možné získat vůbec.

Mohlo by se zdát, že v článku propagujeme přístroje jediného výrobce. Důvod je prostý. Na rozdíl od navigačních přístrojů do auta je nabídka turistických přístrojů velmi omezená. Vedle přístrojů firmy Garmin jsou to prakticky jen výrobky firmy Magellan, které však z trhu vymizely. Prostřednictvím několika internetových obchodů lze od tohoto výrobce pořídit pouze některý z přístrojů řady eXplorist, zahrnující celkem osm modelů, od eXplorist 100 po eXplorist XL. Jejich handicapem je omezený výběr mapového softwaru, na trhu pro ně nenajdete podrobné turistické mapy České republiky.

Tímto článkem jsme zdaleka nevyčerpali vše, co GPS přístroje umožňují. Kromě přístrojů určených pro běžnou turistiku existuje například řada přístrojů určených pro námořní nebo leteckou navigaci. Kompletní přehled by ale přesáhl rámec tohoto článku.

Témata článku: , , Obvyklá výdrž, Pasivní sledování, Vestavěný li-ion, Na kole, Ujetá vzdálenost, Univerzální použití, Vestavěný barometr, Pražská firma, Běžný cyklopočítač, Specifický problém, Kompletní sortiment, Určité místo, Nové provedení, Případ výpadku, Okamžitá rychlost