Navigace s kapesními počítači

Kapesní počítače mohou s příslušným softwarovým vybavením plně nahradit jednoúčelové navigátory. Dají se použit na silnici, při turistice, lze s nimi hledat poklady při hře geocaching. Jaké jsou výhody a nevýhody navice s PDA?
Kapitoly článku

Není to tak dlouho, co jsem stál před rozhodnutím, jak nejlépe vyřešit nákup navigačního zařízení. Hlavou se mi honily nejrůznější možnosti: „Koupit navigaci k chytrému telefonu? Nebo si pořídit jednoúčelový stroj? A jak to udělat, abych za co nejméně peněz získal co možná nejvíc?“ Že jsem se nakonec rozhodl právě pro kapesní počítač (PDA), je zčásti dílem náhody a zčásti velkého štěstí. Nyní, zhruba po dvou letech používání mám pocit, že jsem své peníze investoval dobře a nanejvýš smysluplně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kapesní počítač při navigaci

Zároveň bych měl ale podotknout, že úhel pohledu na to, jaký stroj koupit, nemusí být pro různé uživatele stejný. Někdo hledá navigaci do auta, jiný potřebuje mít kontrolu nad svou pozicí na kole nebo v horách. Mnohdy záleží i na tom, jestli jste ochotni dělat určité kompromisy u víceúčelové mašinky, kterou PDA zcela jistě je, anebo zda půjdete za prioritou získání jednoúčelového, ale odolnějšího přístroje například do tvrdých cyklokrosových podmínek. Obě varianty budou mít své příznivce i odpůrce a při rozhodování o koupi vždy záleží na poctivé odpovědi na otázku „K čemu budu stroj používat ?“

V tomto článku zmiňujeme navigaci pomocí kapesních počítačů Windows Mobile. Navigační software existuje i pro jiné platformy.

Na cestu nebo do lesa?

Potřeboval jsem stroj, který by mě byl schopen provést záludnou spletí silnic a dálnic cizích velkoměst, nejlépe až na zadanou adresu. Mojí prvotní potřebou tedy byla autonavigace.

   
Různé navigační programy na obrazovce PDA

Určitě znáte rčení, že s jídlem roste chuť. Jakmile jsem si totiž splnil autonavigační přání, už jsem se začal poohlížet po dalším vylepšování. Protože jezdím rád na kole, časem mi chyběl stroj podobný tomu, jaký využívám v autě, jen s tím rozdílem, aby uměl navigovat nebo alespoň ukázat, kudy se dát na křižovatce tří neznačených lesních stezek.

Ani tady mě kapesní počítač nenechal na holičkách a nainstalovaná aplikace, o níž se zmíním později, slouží k plné spokojenosti. A když jsem PDA s výše zmíněným programem ukázal přátelům, velkým turistům, měla rodina uživatelů kapesních počítačů rázem o několik členů navíc.

   
Ozi Explorer je jedním z nejlepších programů pro PDA do volného terénu

Pokud jde o další využití GPS, rád bych alespoň v krátkosti zmínil hru, která dokáže stmelit partu kamarádů nebo rodinu a zaměstná je hledáním „pokladů“ na krásných místech nejen v přírodě. Jedná se o geocaching a můžeme jen doporučit, abyste navštívili domácí stránky www.geocaching.com nebo www.geocaching.cz, které se pravidly této prima hry zabývají. Vzhledem k tématu článku je nutno dodat, že i zde používám při vyhledávání schránek s poklady své PDA.

Další využití PDA

Když s odstupem času hodnotím rozhodnutí o koupi kapesního počítače a jeho využití pro navigaci, jsem rád, že jsem si nepořídil jednoúčelový navigátor. Časem totiž opadne prvotní nadšení z GPSky, kdy se člověk zbytečně nechává navigovat do práce, přes město do obchodu nebo ke známým, jen aby si potvrdil, že „to opravdu funguje“. Nakonec třeba zjistí, že by jednoúčelový navigátor ležel často nepoužitý ve skříni – tedy pokud denně nejezdíte do ciziny nebo jinam, kam potřebujete „ukázat cestu“.

O nevyužití kapesního počítače ale nemůže být řeči. Kromě synchronizace schůzek a kontaktů s velkým počítačem máte možnost číst knížky, mít u sebe jízdní řády, znát aktuální zprávy a novinky a mnoho dalších a dalších potřebných věcí, které jednorázové mašinky prostě nabídnout nemohou.

 
   
Ukázky mimonavigačního využití kapesního počítače

Shrnutí použití PDA pro navigaci – pro a proti

Pozitiva

Navigační software a mapy pro kapesní počítače mají dnes stejnou kvalitu jako jednoúčelové „profesionální“ navigátory.

Pokud nejste spokojeni s jedním programem, máte možnost jednoduše ho nahradit jiným. Je to levnější než při pořízení hardwarového navigátoru, některé programy jsou dokonce zdarma.

I když zrovna nepoužíváte navigaci, PDA nezahálí. Určitě pro něj najdete využití.

Negativa

Všeobecně se dá říct, že kapesní počítače jsou náchylnější na poškození než přístroje určené do terénu.

Při nákupu PDA doporučujeme vybírat takové stroje, které mají buď možnost výměny baterie, nebo je jejich výdrž pro vaše výlety dostatečná. V autě kapacitu baterie řešit nemusíte, ale v neznámém terénu může nedostatek energie přinést velké nepříjemnosti.

Na zařízeních bez aktivního nebo reflexního displeje se za jasného počasí projevuje horší čitelnost údajů na obrazovce.

Co bude potřeba

Pokud budeme chtít kapesní počítače využít k navigaci, budeme potřebovat:

GPS modul: Dnes je na trhu široká nabídka, od bluetoothových GPS modulů, přes moduly propojené kabelem anebo moduly zásuvné do slotu PDA. V nabídce jsou i kapesní počítače s integrovaným přijímačem GPS.

Navigační software: Jedná se o program, s jehož pomocí bude PDA komunikovat s GPS modulem, zpracovávat data o poloze a promítat je na mapový podklad. Program bývá, zejména u autonavigace, doplněn o hlasové i vizuální pokyny, které dopředu upozorňují na změny nebo manévry vaší trasy.

Paměťovou kartu: Mapové podklady a data většinou zabírají mnohem víc místa, než kolik je ho k dispozici v paměti kapesního počítače. Tento nedostatek se běžně řeší nákupem paměťové karty, která prostor k odkládání dat znásobí. Mnohé navigační programy se dodávají přímo na paměťových kartách.

Držák počítače: Ať už kapesní počítač budeme používat v autě nebo na kole, budeme potřebovat držák na přední sklo nebo na řidítka. Nabídka na trhu je rovněž dostatečná.


Článek pokračuje v další kapitole

Témata článku: , , , Objevitel, Počítač, Oblíbený cíl, Newman, Automatický přepočet, Kapesní počítač, Mapová data, Rychlé občerstvení, Mimoň, Prvotní nadšení