Navigátor Garmin StreetPilot c320: zrozen pro řidiče (megarecenze)

Garmin StreetPilot c320 je mobilní navigační systém. Pro ovládání stačí barevný dotykový displej, data se ukládají na paměťové kartě. Je jednoduchý, funkční a cenově poměrně přijatelný. Přečtěte si, jaké byly naše zkušenosti na cestě dlouhé téměř sedm tisíc kilometrů.

Na navigaci se dá celkem spolehnout, ale přesto nesmíte polevit v pozornosti. StreetPilot se mě párkrát snažil dostat do jednosměrné ulice a před kruhovými objezdy ve Francii jsem si nakonec už raději dával pozor na číslo výjezdu, které několikrát neodpovídalo skutečnosti.

Hodně mi vadilo, jak navigátor ignoruje města. Na mapě jejich názvy až na výjimečné případy vůbec nezobrazí. Podobně se v navigačním itineráři, který lze zobrazit na displeji, píše jen o číslech silnic a ulicích. Města jsou ale přece přirozené navigační prvky, a když je Garmin obchází, uživatel je trochu nejistý.

Raději si nebuďte příliš jistí při výběru cíle cesty. V jedné zemi může být několik měst se stejným názvem, a proto vždy překontrolujte, jestli jste vybrali to správné. Nebylo by příjemné zjistit špatný směr až po mnoha kilometrech cesty. Podobně se občas vyplatí překontrolovat nastavení parametrů optimalizátoru trasy. Zapomenuté zakázání dálnic dokáže cestu pěkně prodloužit.

Promluví lidským hláskem

Navigátory do automobilu odlišuje od jinak zaměřených přístrojů hlavně hlasová navigace. Její hlavní výhodou je bezpečnost. Nemusíte neustále sledovat displej, v podstatě se na něj vůbec nemusíte dívat.


Když se při navigaci na displej přesto podíváte, v horním řádku
pár set metrů před odbočkou uvidíte, co vás čeká

StreetPilot nabídne navigaci v mnoha jazycích, čeština mezi nimi chybí. Angličtina je ale snadno srozumitelná, můžete si vybrat mezi britskou a americkou výslovností. Používal jsem americkou, důvodem však nebyl přízvuk, ale rozdíly v terminologii. Je to jen detail, ale u britské navigace jsem ani po tisíci kilometrech nezvykl, že výjezdy na kruhových objezdech označuje jako „right“ a nikoli „exit“. Připravuje se i česká hlasová navigace.

 
Nastavení jazyka: zvlášť pro menu, zvlášť pro navigaci

Povely k odbočení se ozvou vždy několikrát. Ve srovnání s mobilními navigacemi, které jsem v poslední době dost používal, mi u Garminu chyběl povel „odbočit teď“. Ocenil jsem ale pravidelné hlášení hned za křižovatkou, kdy jsem se vždy dozvěděl, za kolik kilometrů nebo metrů mě čeká další operace.

Nový model StreetPilot c340, který se ale u nás ještě neprodává, nabídne funkci text-to-speech. Díky ní bude moci při hlasové navigaci oznámit i název ulice, po které se pojede. V současné době je navigace trochu méně osobní, probíhá stylem „Po dvou stech metrech zabočte doleva“. Na druhou stranu ale potom GPS možná bude příliš „ukecaná“, nedokážu si to představit.

Postěžuji si na regulaci hlasitosti. Přestože ji lze volit z devíti stupňů, v autě jsou použitelné jen poslední dva; zbytek je příliš tichý. Ale zatímco předposlední stupeň bylo v některých případech už také málo slyšet, maximální úroveň byla zase až nepříjemně hlasitá.

Zrozen pro řidiče

Garmin StreetPilot c320 není nejvybavenější ani funkcemi nejnabitější navigační systém. Je to zařízení, které se orientuje na řidiče, nikoli na technoidy. Umí navigovat, má jednoduché a díky dotykovému displeji i rychlé a pohodlné ovládání. Spolupráce s počítačem je naprosto bezproblémová, v ceně je kompletní mapa Evropy i dostatečně velká paměťová karta.

StreetPilot c320 je navigátor připravený pro řidiče, který se nechce zdržovat nesmyslnými a složitými postupy. Přestože jde stále o drahé zařízení, cena, která se v současné době pohybuje kolem dvaadvaceti tisíc korun, je velmi přijatelná.

V článku jsem zmínil mnoho menších i trochu větších nectností a nedostatků. Z celkového pohledu je ale Garmin StreetPilot c320 velice dobrý navigační systém a v určitých ohledech nemá na trhu konkurenci.

Zapůjčil: Xcomputer.cz
Web: www.xcomputer.cz
Cena: kolem 22 000 Kč


Obsah balení

Navigátor, paměťová karta 512 MB, CD s mapami CitySelect, držák do automobilu s adaptérem do autozapalovače, nabíječka do elektrické sítě, USB kabel

Klepněte pro větší obrázek
Krabice

Základní parametry

Rozměry 113 × 82 × 72 mm • hmotnost 269 g • displej 71 × 54 mm • rozlišení 320 × 240 bodů • podpora map: MapSource CitySelect nebo Atlas 10R • routování a optimalizace trasy • rozhraní USB • uživatelsky nevyměnitelný akumulátor Li-Iion • paměťové karty SD (v základu 512 MB) • interní anténa s možností připojení externí • dvanáctikanálový GPS přijímač • přesnost 7–10 m • přesnost rychlosti 0,2 km/h

Témata článku: , , , Správné rozhodnutí, Řidič, Str, Street, Přijímací část, Interní anténa, Místní název, Fulltextové vyhledávání, Ujetý kilometr, První neúspěch, Drahé zařízení, Původní rychlost, Pekař, Ignorování, Mega, Garmin StreetPilot, Odlišný odstín, Pro +, Mega +, Sanitka