Navigátor TomTom Go 500: je nejlepší (megarecenze)

TomTom Go 500 je mobilní navigační systém. Píše česky, mluví česky a má mapy České republiky. Ovládá se přes dotykový displej a uvnitř se skrývá – světe div se – operační systém Linux. Jinak je to nejlepší mobilní navigační systém, jaký jsme kdy testovali. Srovnání s Garminem c320

Klíčové vlastnosti

  • výborný zvuk
  • kvalitní počeštění a česká hlasová navigace
  • nevyžaduje osobní počítač
  • citlivý GPS přijímač
  • aktivní TFT displej
  • podrobné možnosti nastavení

Hlavní nedostatky

  • optimalizace trasy trvá dlouho
  • v některých případech málo citlivý displej
  • nenajde řadu měst v ČR (východní část)
  • chybí nadmořská výška
  • nelze vypnout GPS přijímač (např. při plánování doma)
Recenze je velmi podrobná. Bez rozdělení do kapitol si ji můžete přečíst v textové verzi

Čo vy si predstavujete pod takým slovom navigátor?

TomTom Go 500 je mobilní navigační systém. Pod tímto termínem se skrývají samostatná navigační zařízení, která lze používat tam, kde se vám zrovna bude chtít. Nejsou pevně spojena s automobilem, nevyžadují žádnou složitou instalaci, a když na to přijde, můžete si je vzít klidně i na motocykl nebo jízdní kolo. Kam mobilní navigační systém posadíte, tam sedí a naviguje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
TomTom Go 500

TomTom Go 500 řidičům nabídne funkce pevného navigátoru za výrazně nižší cenu než pevně instalované systémy. Kvůli tomu, že není spojen s elektronikou automobilu a nemůže pro navigaci využívat jiné informace než signál z družic GPS, stejně jako jiná zařízení podobného typu se trochu ztrácí v delších tunelech a na skrytých místech. I když nabízí zajímavou funkci ASN, která by tomu měla zabránit, v praxi není stoprocentně úspěšná.

Druhá obvyklá nevýhoda – možnost propojení s rádiem a příjem dopravních informací – v tomto případě neplatí. Navigátor se spojí s mobilním telefonem a přes internet zjistí, kde jsou aktuální uzavírky a zácpy. Díky podpoře Bluetooth lze pak TomTom používat i jako handsfree. Navigátor obsahuje mapy České republiky a ovládání je plně v češtině. Česká je i hlasová navigace.


TomTom při navigaci

Kdo to je TomTom

TomTom (www.tomtom.com) je nizozemská firma, která vznikla v roce 1991, tehdy pod názvem Palmtop. Celé desetiletí se věnovala vývoji softwaru pro kapesní počítače, zejména pro Psiony. V roce 2001 se společnost přejmenovala na TomTom a představila svůj první navigační systém. Jmenoval se TomTom Navigator a byl určen opět pro kapesní počítače. První samostatný mobilní navigátor TomTom Go byl uveden loni na jaře.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Logo TomTom • pod bílým kruhem je reproduktor

TomTomu se v oboru mobilní navigace daří. V Evropě, kde konkurenční Garmin nemá tak silnou pozici jako ve Spojených státech amerických, je nizozemská firma jedničkou s podílem 36 % (Q2 2005).

V modelové řadě TomTom Go existují dnes tři navigátory: 300, 500 a 700. Střední verze 500, kterou testujeme, se od nejnižší liší hlavně mapami, které pokrývají větší území, a možností spolupracovat s mobilním telefonem. Nejvyšší TomTom Go 700 místo paměťových karet používá vestavěný pevný disk a standardně se k němu dodává i dálkové ovládání.

V České republice začal navigátory TomTom letos v září prodávat Sunnysoft.

TomTom vs. Garmin

Přibližně před měsícem jsme na MobilManii vydali velkou recenzi navigátoru Garmin c320. Ten je v našich podmínkách největším konkurentem TomTomu Go. Kvůli tomu také budu v tomto článku oba dva produkty často srovnávat. A bude lepší, když hlavní rozdíly zmíním hned na začátku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Garmin c320

Garmin c320 je velice jednoduchý navigátor. Výrobce se všechny postupy snažil zjednodušit, jen co to šlo. Nepodstatné funkce odstranil a u těch důležitých zkoumal, jak se k nim postavit, aby ovládání vůbec nevyžadovalo otevřít manuál. Pro řidiče je to skvělý přístup, všechno zbytečné, co by v autě rozptylovalo a komplikovalo ovládání, je pryč. Garmin ale možná někdy zašel ve zjednodušování až příliš daleko, což někomu nemusí vyhovovat.

TomTom Go 500 je trochu složitější. Za chvíli se sice ovládání až na některé drobnosti dostane pod kůži, napřed ale musíte trochu zkoumat, abyste zjistili, co dělá která ikonka a funkce. Zbytečně mnoho funkcí sice opět nemusí každému vyhovovat, jiní uživatelé ale zase ocení podrobné možnosti nastavení a do detailu propracované funkce.

Jeden příklad za všechny: u TomTomu si můžete přesně vybrat, jaké údaje se mají zobrazovat na hlavním displeji: rychlost, vzdálenost a doba do cíle, čas, kdy budete v cíli apod. U Garminu je všechno v rámci zjednodušení nastaveno „natvrdo“.

Nelze říct, že by jen jeden z těchto přístupů byl správný. Každý navigátor je ale určen pro trochu jiné uživatele. Osobně jsem hračička, a i když jsem s Garminy spokojeně projel několik desítek tisíc kilometrů, při srovnání těchto dvou produktů bych sáhl po TomTomu.


V příští kapitole si povíme víc o hardwaru navigátoru TomTom Go: o konstrukci, ovládacích prvcích, displej. A začneme tím, co vlastně najdete v krabici

Témata článku: , , , Úplný konec, Zbývající doba, Libovolná část, Mega, Softwarová část, Délka cesty, Americký produkt, Tom, Kompletní mapa, Vaše auto, Mega +, Celé desetiletí