Navigon 3110: pusťte vlka do stáda oveček (test)

Navigace Navigon se dostaly do České republiky. Vyzkoušeli jsme nejnižší model 3110 a zjistili, že zavedené značky mají velkou konkurenci. Navigon ale napřed musí spravit mapy. (4× video)

Výborný hlas, široko a daleko

Chválím a ještě jednou chválím vynikající hlasovou navigaci Navigonu. Velmi příjemný ženský hlas hlásí přesně to, co jako řidič očekávám. Včas, jednoznačně a přesně. Lahůdkou jsou třeba povely při sjíždění z dálnic, kdy přístroj hlasově naviguje, v jakém pruhu se držet, a věty při tom spojuje do souvětí. Hlasové navigaci dokážu odpustit i několik povelů, kdy se nepodařilo přesně dodržet skloňování českých výrazů.

Navigon 3110 je připraven i pro dopravní zprávy RDS-TMC. Nedodává se k němu však přijímač RDS, je pouze v dokoupitelném příslušenství. Při testu jsem ho neměl k dispozici a nedokázal jsem ověřit zvěsti, že mapy České republiky neobsahují lokalizační tabulky. To je nezbytný požadavek pro fungování RDS-TMC, bez lokalizačních tabulek je tato funkce v dané zemi nepoužitelná. Hlasů proti Navigonu je ale v tomto případě příliš mnoho na to, aby se tato informace dala ignorovat.

Do navigace nesmysly nepatří

Na Navigonu se mi líbí, že se soustředí hlavně na navigační funkce a dokázal odolat současné módě, která do navigace cpe MP3 a videopřehrávače, prohlížeče obrázků a další podobné funkce. Uznávám, je to osobní názor, ale tyto ryze navigační přístroje mi dělají radost. Navigon startuje rovnou do navigace, a přesně to po něm jako řidič chci.

Neznamená to přitom, že by se výrobce nesnažil. Navigon obsahuje mnoho různých vychytávek. Ať už třeba zmiňované jízdní pruhy před křižovatkou, návěstidla. Anebo informace, které se zobrazí po přejezdu hranic. Přímo z displeje navigace zjistím povolené rychlosti na různých typech komunikací, dozvím se o specialitách, například povinně rozsvícených světlech. Tohle ocením mnohem víc než další MP3 přehrávač.


Informace o České republice

Kniha jízd přímo v navigaci

S knihou jízd Navigon nepřišel jako první, je však mnohem použitelnější než u přístroje MyGuide 4300, v němž jsem ji popsal poprvé. Před jízdou stačí zadat název, stav tachometru a typ cesty – služební, soukromá, do práce, z práce. Navigátor potom sleduje, kde jste, a zastávky zapisuje do souboru XLS. Ten lze na počítači otevřít v Microsoft Excelu.

Ani kniha jízd Navigonu ale není ideální. Oceňuji pohodlný export, hůře však hodnotím poškozené znaky s českými háčky a trochu zmatené zápisky. Navigon při zastávce někdy uložil bod, jindy ne, na délce zastavení jakoby nezáleželo.

 
Kniha jízd

U přenosného navigačního přístroje je ale kniha jízd snad i zbytečná. Aby se dala využít, musel by řidič s navigátorem jezdit neustále. Přístroj by musel být zapnutý a zaznamenávat na každé cestě, i při nudném cestování do práce a z práce. Netvrdím, že to je nereálné, tento typ aplikace by ale měl větší smysl ve velkých navigacích pevně vestavěných do automobilu. Když jede, jedou také.

Tip: podívejte se na výslednou knihu jízd. Pro přehlednost jsem tabulku trochu zformátoval, jinak vypadá úplně stejně jako po stáhnutí z Navigonu.

Škoda map, škoda

Všechny hlavní výtky k Navigonu 3110 bych mohl shrnout do jediného slovy: mapy. I když jsou mapové podklady České republiky od Navtequ mnohem lepší než dřív, pro pohodlné cestování to stále není ono. Kdyby na trhu nebyl Tele Atlas se svými mapami Česka, byla by to jiná situace. Při dnešním bohatém výběru navigačních přístrojů, kde jsou obce v ČR zpracované do poslední uličky, ale není třeba sahat k horšímu řešení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Je to ale opravdu škoda, protože coby navigační přístroj je Navigon vynikající. Řidiči nabídne to, co potřebuje vidět a co potřebuje slyšet. Nezdrží ho složitým nastavováním a ovládáním, nijak mu nekomplikuje život.

Pro navigaci po západní Evropě patří Navigon 3110 (a jiné modely) mezi nejlepší přenosné navigátory, které lze dnes koupit. Věřím, že se situace s mapami České republiky zlepší, už na září je plánována aktualizace, ale zatím neznám podrobnosti, co všechno se v ní změní.

Doporučené ceny 8 500 Kč a 9 500 Kč (s poukázkou na bezplatnou aktualizaci map) včetně DPH jsou odpovídající. Stejně tak i u modelu s mapou východní Evropy za 6 500 Kč.

Navigon 3110 k testu zapůjčila společnost Agora Plus

Obsah balení

  • navigační přístroj
  • autonabíječka
  • držák na čelní sklo
  • podložka pro držák pro nalepení na palubní desku
  • USB kabel
  • paměťová karta 2 GB
  • CD a dokumentace
  • kupon pro bezplatnou aktualizaci map Q2 2007


V poslední kapitole najdete fotogalerii
. Jsou v ní i obrázky, které jsem nakonec v článku nepoužil

Témata článku: , , , Německý výrobce, Krátké stisknutí, Podívání, Hraniční přechod, Zástrčka, Půst, Mapová data, Test, Vlk, Sjíždění, Hardwarový ovladač