Navilock GPS: zkušenosti s levnou turistickou navigací

Navilock GPS NL-101H Outdoor je velmi levný turistický navigační přístroj. Nemá mapu, zato je vybaven citlivým přijímačem Sirf Star III a dá se připnout na zápěstí. Hodí se například pro geocaching.
Kapitoly článku

Klíčové vlastnosti

  • dobrá cena
  • konstrukce umožňuje mít obě ruce volné
  • citlivý GPS čip
  • možnost podsvítit displej
  • možnost aktualizace firmwaru

Hlavní nedostatky

  • nemapová GPS
  • někdy pomalejší odezva tlačítek (zřejmě vyřešil poslední firmware)
  • způsob zadávání souřadnic

Ve zkratce

  • cena: 3 151 Kč včetně DPH
  • typ navigace: outdoorová nemapová
  • rozměry: 46 × 83 × 19 mm
  • hmotnost: 96 g
  • GPS přijímač: Sirf Star III, 20 kanálů
  • displej: 25 × 40 mm, 80 × 120 bodů, monochromatický LCD
  • odolnost proti vodě: ano, IPX7
  • paměť na místa: 100 položek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Navilock na oficiálních obrázcích

Proč Navilock?

Když jsem propadl kouzlu geocachingu, začal jsem se rozhlížet po levné outdoorové GPS navigaci. Byl jsem limitovaný především cenou, a když jsem procházel širokou nabídku přístrojů GPS, padla mi do oka asi nejlevnější nemapová GPS na trhu, Navilock NL-101H.

Od firmy Navilock možná znáte především bluetoothové GPS přijímače. V tomto případě jde ale o čistokrevnou outdoorovou navigaci. Svojí konstrukcí se podobá přístroji Garmin Forerunner, který je však zaměřený spíš na fitness a trénink. Jeho cena, přestože funkce jsou obdobné jako u Navilocku, je vyšší. Po získání základních informací jsem si Navilock koupil a po čtvrt roce používání se mohu podělit o své zkušenosti s tímto přístrojem.

Pevné tělo

Navilock 101 je malý dvacetikanálový GPS přístroj s čipem Sirf Star III, konstruovaný jako větší hodinky. Působí dostatečně odolně a kompaktně. Málokdy ovšem bude hrozit, že upadne. Pomocí pásku na suchý zip jej totiž můžete připnout na zápěstí a mít tak při svých aktivitách obě ruce volné. Pásek umožňuje bezpečné připnutí na zápěstí o obvodu již od patnácti centimetrů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přístroj upevněný na zápěstí, detaily upínacího pásku

V levé boční straně přístroje najdete gumovou krytku, která chrání miniUSB konektor pro propojení GPS s počítačem. Kabel je součástí balení. Většinu čelní části přístroje pokrývá černobílý displej s rozlišením 80 × 120 pixelů. Pokud se budete pohybovat i za šera nebo naprosté tmy, jistě oceníte možnost podsvícení a také nastavení kontrastu displeje. Pod ním je v řadě šest malých pryžových tlačítek.

Klepněte pro větší obrázek
Podsvícený displej

Tělo přístroje má být odolné proti vodě podle standartu IPX7. Mělo by tedy odolat ponoření do hloubky jednoho metru na třicet minut. Raději jsem to nezkoušel, ale v dešti GPS pracovala bez problémů a obal působí skutečně nepropustně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pryžová tlačítka na boku přístroje

Pokud byste hledali krytku pro výměnu baterií, budete hledat marně. Navilock NL-101H je vybaven integrovanou baterií typu Li-ion, která by při plném nabití měla zaručit provoz až šestnáct hodin. Neměřil jsem to, ale pravdou je, že se mi zatím nikdy nepodařilo GPS zcela vybít. Je to dáno i možnostmi dobíjení. V balení k přístroji dostanete totiž adaptér do elektrické sítě a adaptér do zapalovače vozidla. Samozřejmostí je nabíjení přes USB, když GPS připojíte k počítači.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konektor pro připojení kabelu a detail „pípátka“

V jednoduchosti je síla

Po zapnutí přístroje se krátce objeví uvítací obrazovka a potom již můžete pracovat. Nečekejte grafické zázraky ani vypracované uživatelské prostředí. Vše je uspořádáno jednoduše, ale přehledně. S Navilockem pracujete ve čtyřech módech: Menu, Poloha, Rychloměr a Mapa. Mezi nimi se dá pohybovat cyklicky pomocí jednoho tlačítka.

V sekci Menu je základní rozcestník, ve kterém lze načítat a mazat uložené záznamy prošlých tratí, nastavovat a sledovat GPS vlastnosti (zvukové upozornění, počet satelitů) a ukládat nebo načítat zaznamenané trasy. Zajímavá je možnost zvukových alarmů, kde lze nastavit upozornění při překročení maximální nebo minimální rychlosti pohybu, při překročení časového limitu nebo vzdálenosti. GPS vás může třeba každou půlhodinu upozornit na dodržování pitného režimu v parných dnech.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Základní nabídka • kontextové menu

V hlavní nabídce lze Navilock aktivovat jako tzv. gps mouse, a po připojení k počítači s navigačním softwarem toho náležitě využít. Poslední položkou je nastavení. Zde konfigurujete časové pásmo, jednotky (metry, stopy, míle za hodinu, kilometry za hodinu), kontrast LCD, vypínáte zvukovou odezvu při mačkání tlačítek, aktivujete připojení k PC a v neposlední řadě můžete zapnout funkci WAAS/EGNOS pro zpřesnění signálu.


Článek pokračuje v další kapitole: export, rychloměr, mapa, hodnocení

Témata článku: , , Určité místo, Pevné tělo, Časové pásmo, Zkušenost, Dobrá cena, Zvukový alarm