Návod: s navigací proti policejním radarům

Navigační systémy mohou řidiče upozornit na místa, kde bývají radary. Včas lze zkontrolovat rychlost a přizpůsobit se. To vše je k dispozici zdarma a navíc plně legální. Přečtěte, jak se s navigátory vyhnout policejním radarům. (Video)
Kapitoly článku

TomTom včas varuje před radary

Při jízdě se určitě nestihnete dívat na displej navigace a sledovat, jestli se někde neobjeví ikonka policisty s radarem. Raději využijte užitečnou funkci TomTomu, která v předstihu dokáže zvukem upozornit, že se blíží takové místo.

Nastavení této funkce najdete v nabídce Změnit předvolby, Správa BZ, Upozornit na blízký BZ. Zde si vyberete příslušnou kategorii, tedy například CZ-Radary mobilni. Nastavíte vzdálenost varování v metrech, u nejnovějších modelů také způsob upozornění, vyberete si zvuk. U radarů někdy bývá lepší zaškrtnout políčko Upozornit pouze na BZ na trase. Upozornění se ale potom neozve v případě, kdy navigace není aktivní, kdy pouze ukazuje polohu na mapě.

  
Nastavení bodů zájmu, vyberte Upozornit na blízký BZ • výběr kategorie • nastavení vzdálenosti


Volba typu upozornění (u TomTomu x10) • nastavení zvuku • zadání hlasového upozornění (u TomTomu x10)


Volba pro upozornění na body zájmu pouze na naplánované trase

Postup při nastavení upozornění si můžete prohlédnout i na videu.

Jak to vypadá při jízdě? Jakmile se k místu, kde je nebo bývá radar, přiblížíte na nastavenou vzdálenost, TomTom vás na to upozorní. V rohu displeje navíc začne blikat příslušná ikonka s ubývající vzdáleností. Řidič stihne zkontrolovat, jestli rychlost jeho vozu nepřekračuje maximální povolenou hodnotu.


V dálce je už vidět ikonka, ale vzdálenost je stále delší než nastavená • Teď! Vlevo nahoře
se ukázal blikající symbol a ozval se zvuk • Číslo u symbolu vyjadřuje vzdálenost

Ještě jednodušší návod pro TomTom

Jestli se vám při aktualizaci nechce stahovat všechny čtyři kategorie radarů, využijte možnosti stáhnout všechny najednou. Na stránce online.poi.cz klepněte nahoře na odkaz Slučování kategorií. Hned na prvním místě je připravená kategorie CZ-Radary vsechny. Stisknutím tlačítka Vytvořit stáhnete soubor CZ-Radary_vsechny.ov2, kde jsou všechny radary pohromadě.

Nezapomeňte ale potom vytvořit nebo přejmenovat příslušnou ikonku. Musí mít název CZ-Radary_vsechny.bmp. Anebo si ji rovnou stáhněte z Navigovat.cz.

Radary pro jiné navigace

Návody pro jiné navigační systémy už nebudou tak jednoznačné. POI.cz je opravdu primárně připraven pro navigace TomTom, a i když nabízí databáze bodů zájmu v mnoha různých formátech, možná se nevyhnete různým experimentům.

V prvé řadě je nutné, aby váš navigační systém uměl importovat nové body zájmu. Tím je ze hry většina navigací vestavěných přímo v automobilech. Ale bohužel i některé přenosné přístroje a softwarové navigátory.

Při stahování databází POI v jiných formátech klepněte na stránce online.poi.cz v příslušném řádku na ikonu Vybrat. Na stránce, která se otevře, jsou dole tlačítka, kde si můžete vybrat, jaký formát chcete. Je zde přímý odkaz na CSV pro navigace Dynavix, lze generovat také obecný soubor CSV, standardní formát GPX, soubor KML pro program Google Earth atd. Pro další úpravy a konverze bodů zájmů můžeme doporučit sharewarový program PoiEdit: www.poiedit.com. Rady pro import POI hledejte třeba ve fóru forum.poi.cz.

Uživatelé autonavigací značky Garmin najdou užitečnou aplikaci pro konverzi bodů zájmů na adrese radary.opevneni.cz. Zde si mohou navíc rovnou stáhnout aktuální databáze radarů.


Internetová aplikace pro Garminy

Jak přidat radar

Databáze radarů se stejně jako další kategorie bodů zájmu rozrůstají jen díky dobrovolníkům, kteří přidávají nové položky a aktualizují ty stávající. Můžete se mezi ně zapojit a pomoci tak ostatním uživatelům.

Jak na to? Na online.poi.cz najděte požadovanou kategorii a klepněte na ikonku Vybrat. V hnědé hlavičce najdete kromě názvu kategorie, počtu položek také ikonu zvonku. Klepněte na ni a napište zprávu správci dané kategorie: název nového bodu a jeho přesné souřadnice.

Jak ale souřadnice zjistit? Pro tento účel můžeme doporučit internetové Mapy.cz. Stiskněte tlačítko GPS, aby se zobrazilo okénko se souřadnicemi, najděte na mapě místo, kde bývá radar, klepněte na něj kurzorem a zkopírujte souřadnice. Pokud chcete být přesní, použijte pro nalezení místa raději Leteckou mapu a nikoli Základní, protože ta někdy „ujede“.


Odečítání souřadnic na Mapy.cz

Místo s radarem si můžete rychle poznamenat i na cestě, přímo do navigace. Raději před tím ale zastavte. Například u TomTomu je nejrychlejší použít oblíbené položky: klepnout na displej, Přidat oblíbené, další stránka, Pozice GPS. Buď něco napište, anebo stiskněte Enter. U počítače potom projdete oblíbené položky, přes Mapy.cz se najdete místo, vzpomenete si, kde přesně radar stál a odečtete souřadnice. (U jiných navigací je postup samozřejmě trochu odlišný.)

Úplně zdarma, zatím…

Aktivita lidí kolem POI.cz je velmi chvályhodná. Zdarma tvoří službu, za kterou je v zahraničí většinou nutné platit. Protože to ale všichni dělají ve svém volném čase, aktualizace někdy vázne. Konkrétně u nejčastěji doplňovaných mobilních radarů teď byl čtrnáct dnů úplný klid. Kolem 8. července jsem přitom jedno místo zkušebně nahlásil, v databázi ale stále není (snad jsem neudělal někde chybu). Ostatní tři kategorie radarů jsou už měsíc bez aktualizace.

Jsou databáze míst s radary na POI.cz v praxi použitelné? Jednoznačně. Na místech, kde často jezdíte, už sice místa s radary znáte a dáváte si pozor, v cizích městech se ale hodí znát, že dolík za značkou s omezením rychlosti na třicet kilometrů za hodinu je oblíbená schovka. Nechci tím radit, abyste jezdili rychle, je to jen prevence. Nový zákon, který zakazuje antiradary, se tohoto postupu samozřejmě nijak nedotýká, protože satelitní navigátor není antiradar; ani aktivní, ani pasivní.

Ale POI nemusí být jen radary. Ve svém navigátoru mám nahrané databáze fastfoodů, místa pro geocaching, rozhledny, zámky a další užitečné kategorie. Vidím je při jízdě, mohu se na ně nechat upozornit a lze mezi nimi také snadno vyhledávat.

Témata článku: , , , Rada, Pol, Police, Internetová aplikace, Pro +, Návod, Fastfood, Mobilní radar