NFC a Bluetooth dají síly dohromady (pro dobro lidstva)

Problematikou NFC jsme se na MobilManii zabývali v minulosti převážně z hlediska její využitelnosti v praktickém životě každého z nás. Technologii máme, ale masové rozšíření se zatím nekoná. Čím to? Přílišnou složitostí? Možná už ne na dlouho.

Ve dnech nedávno minulých uzavřeli dva velcí bezdrátoví hráči dohodu o mezistandardní interoperabilitě. Zní to sice jako nějaká nepěkná nemoc, ale nezoufejte, je to věc vesrkze jednoduchá. Jde totiž o propojení technologií Bluetooth a NFC, za kterými stojí NFC Forum a Bluetooth SIG.

 
Interoperabilitě jsou dveře otevřené, velcí hráči spolupracují (zdroj Engadget)

U kulatého stolu vzniknuvší dokument s názvem „Jednoduché, zabezpečené Bluetooth párování s využitím NFC“ (Bluetooth secure simple pairing using NFC) představuje jakousi kuchařku pro vývojáře. Dokument obsahuje popis, řešení a technické detaily propojení zařízení a to nejenom dvou mobilních telefonů mezi sebou. Řeč je o inteligentních televizích, lednicích, palubních PC v automobilech, atd.

Pořád ještě nevíte o čem mluvím? Možná vám napoví nedávné video od Nokie, které demonstruje jednoduché párování reproduktorů Nokia Play 360. Princip je shodný, jednoduše párovat ale díky nové dohodě půjde daleko více věcí.

Vývojáři v publikovaném dokumentu najdou popis řešení problematiky demonstrovaný na jednoduchých modelech, kupříkladu:

  • Párování zařízení s malým, nebo žádným uživatelským rozhraním (sady handsfree).
  • Párování zařízení s velkým uživatelským rozhraním (typicky automobily).
  • Párování se zařízeními jako TV za účelem sdílení obsahu (fotky, videa), či naopak - využití telefonu jako dálkového ovladače.

Kdo by chtěl kuchařku prolistovat celou, tak může na tomto odkazu. Pouze je nutno oprášit technickou angličtinu.

Diskuze (2) Další článek: Samsung Galaxy Note: milion expedovaných kusů za dva měsíce

Témata článku: , , Blue, Lid, Jednoduchý model, Jednoduché párování, Síl, Bluetoot, NFC Fórum, Pro +, BLU, A/B