Nokia 5140 GPS Xpress-On: navigace s obyčejným mobilem (recenze)

Navigace prostřednictvím GPS v mobilním telefonu není nic nového. Doposud ale byla tato vymoženost výsadou chytrých mobilů s operačním systémem (a starého Benefonu Esc). Tentokrát vám ale představíme GPS modul schovaný ve výměnném krytu běžného telefonu Nokia 5140.
Kapitoly článku
  • Úvod
  • Počítadlo výletu, body, trasy, mapy

Kde jsem, kam jdu a jak rychle?

Jakmile je spojení se satelity navázáno, můžete levou kontextovou klávesou vstoupit zpět do hlavní nabídky a vybrat některou z funkcí.

Asi nejatraktivnější je funkce Počítadlo výletu. V jednotlivých polích přehledného náhledu se zobrazují informace o rychlosti, počtu kilometrů, nadmořské výšce, směru a čase. Na displeji přitom mohou být zároveň zobrazeny dvě, čtyři nebo šest polí. Každému z nich můžete vybrat příslušný údaj, který má být zobrazen. K výběru je aktuální rychlost, maximální rychlost, průměrná rychlost, nadmořská výška, maximální nadmořská výška, minimální nadmořská výška, počítadlo kilometrů, měřič času a směr. Podle počtu zobrazených polí se také mění velikost písma. Při dvou zobrazených polích jsou číslice natolik velké, že je pohodlně přečtete například i za jízdy na kole.


Funkce Počítadlo výletu • kontextová nabídka • možnosti zobrazení jednotlivých polí

V horní liště náhledu se vždy ukazuje kompas. Aby ukazoval správně, je nutné se s GPS modulem pohybovat, aby přístroj na základě dvou po sobě zaznamenaných poloh mohl určit směr pohybu a odvodit od něj světové strany

Údaje se počítají vždy, jakmile je aplikace GPS spuštěna. Je samozřejmě možné vynulovat je a začít tak nový výlet, bohužel však nelze záznam pozastavit. Tato zdánlivá maličkost mi při testování velmi vadila. Pokud nechcete, aby vám do průměrné rychlosti nebo času výletu vstupoval vliv přestávek, musíte aplikaci vypnout a před pokračováním opětovně zapnout a navázat spojení se satelity.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Držák na řidítka by se hodil.. • ..a také pořádné clonítko displeje

Další nevýhodou telefonu je displej, který je pasivní a navíc je jeho kryt velmi lesklý. Čitelnost na slunci je proto téměř nulová. Trochu pomůže podsvícení, které je možné nastálo zapnout.

V rámci testování jsem telefon připevnil na řidítka svého kola a vydal se na výlet. Sledoval jsem přitom záznam na klasickém cyklopočítači a na telefonu. Ten nedokázal tak pohotově reagovat na změnu rychlosti, ale odchylka naměřené vzdálenosti na deseti kilometrech činila pouze necelých dvě stě metrů. Na pěších túrách, výletech na lyžích nebo třeba na lodi je tedy telefon dobrým informátorem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zobrazení Počítadla výletu ve dvou polích.. • ..ve čtyřech polích.. • ..a v šesti polích

Velice jsem ocenil skutečnost, že na telefon se i se zapnutým programem může kdokoli dovolat. Aplikace přitom stále běží v pozadí a po ukončení hovoru můžete pokračovat ve sledování údajů. V nastavení můžete také vybrat měrné jednotky, které vám vyhovují.

Kudy kudy cestička

Z kontextové nabídky funkce Počítadla výletu můžete kdykoli zaznamenat aktuální polohu. Takto zaznamenaných bodů se do paměti vejde až sto. Ke každému bodu můžete zadat jeho název a krátký popisek, ke správě slouží funkce Traťové body. Zde můžete jednotlivé body také editovat nebo ručně přidávat, pokud znáte zeměpisnou polohu místa. Zobrazí se také aktuální vzdálenost od vybraného bodu.

Body s údaji o poloze můžete posílat prostřednictvím textových zpráv svým kamarádům, kteří mají také Nokii 5140 s GPS krytem. K výměně bodů slouží aplikace Waypoint Host.

  
Seznam bodů • informace o vybraném bodu

Z jednotlivých bodů můžete poskládat trasu. K tomuto účelu slouží funkce s výstižným názvem Trasy. Tras můžete mít v telefonu uloženo až třicet a ke každé navíc můžete kromě názvu přidat také stručný popisek. Po uložení trasy, která se tvoří jednoduchým postupným výběrem traťových bodů z paměti, se dozvíte informaci o délce cesty a můžete spustit traťovou navigaci.

 
Tvorba trasy • traťová navigace (v ateliéru bohužel nebyl žádný kontakt s družicemi, údaje proto chybí, stejně jako směrová šipka na kompasu)

K navigování po vybrané trase slouží funkce Vedení trasy. Na displeji uvidíte velký kompas s šipkou naznačující směr dalšího traťového bodu. V pravém horním rohu se ukazuje jeho název, dole pak jeho aktuální vzdálenost. Vlevo se nachází okénko s informací o aktuální rychlosti pohybu. Jakmile se octnete přibližně 150 metrů před dalším traťovým bodem, telefon vás upozorní zprávou na displeji; stejně tak při průchodu místem traťového bodu. Tolerance přitom činí přibližně dvacet metrů.

  
Výběr trasy • informace o vybrané trase • funkční nabídka k trase

Při výběru trasy si můžete zvolit její směr. Bohužel není možné začít trasu z libovolného traťového bodu nebo některý z nich přeskočit. K tvorbě trasy můžete využít i funkci Sledování cesty. Zde můžete zadat interval sledování a podle toho se budou automaticky ukládat traťové body. Tato funkce se vám bude hodit při cestě do neznáma, kde vám spolehlivě ukáže cestu zpět.

 
Funkce sledování trasy

Velký žrout energie

Telefon s aktivovaným GPS si samozřejmě řekne o daleko větší přísun energie než za běžného provozu. Pokud máte navíc aktivované neustálé podsvícení, je spotřeba ještě vyšší. Při testování telefon vydržel průměrně tři a čtvrt hodiny, výlety tedy nesmí být příliš dlouhé, nebo je musíte prokládat pauzami například v restauracích, kde telefon dobijete. Výrobce udává, že spotřeba aktivního GPS modulu se pohybuje v rozmezí 30–85 mA.

Zvládne i mapy

Největší předností vyspělých navigačních systémů je práce s mapou. Pouhé sledování výletu či trasy složené z traťových bodů se pak stává jen nudnou doplňkovou funkcí. Přestože je displej Nokia 5140 velmi malý a pro práci s mapou naprosto nevhodný, kouzlo navigace s mapou si můžete vychutnat i zde.

K testu jsme bohužel žádnou z map nedostali a v nabídce navíc chybí mapa České republiky, základní představu si ale můžete utvořit z prezentace na internetových stránkách Nokie.

Aktuálně potřebná část mapy se vzhledem k omezené kapacitě paměti telefonu stáhne prostřednictvím GPRS z internetu, podobně jako u programu Wayfinder pro Symbian. Na maličký displej se příliš obrazových informací nevejde, více byste tak zřejmě ocenili možnost navigace na vyhledané body, kterými mohou být například restaurace nebo hotely.

Pokud se nám naskytne příležitost vyzkoušet GPS modul Nokie 5140 i s mapami, podělíme se o naše zkušenosti. Zatím se musíme zdržet jakýchkoli soudů o jejich praktické použitelnosti.

GPS pro zábavu

Modul GPS pro Nokii 5140 přesně splňuje svůj účel, kterým je především zábava. I bez map, které jinak dělají z GPS nevídaně mocný nástroj, dokáže zejména sportovcům poskytnou mnoho užitečných informací. Výhodou je přitom snadná montáž a přímá integrace do telefonu.

Menší funkční potenciál se však docela odráží v ceně, která se vejde do čtyř tisíc korun. Přijatelná je tedy pouze pro majitele Nokii 5140, ostatní si do pořizovacích nákladů musí připočíst ještě cenu telefonu. Pak už se však vyplatí připlatit a sáhnout po některém ze specializovaných navigačních přístrojů, které disponují větším displejem, větším množstvím funkcí a hlavně mapami včetně České republiky.

  • Úvod
  • Počítadlo výletu, body, trasy, mapy

Témata článku: Nokia, , , , , , Nokia 5140, Mobil, Zaznamenaný bod, Obyčejný mobil, Ideální umístění, Opačný pocit, Túra, Maličký displej, Telefon umístěný, MOBI, Přímá integrace