Nokia 5140 GPS Xpress-On: navigace s obyčejným mobilem (recenze)

Navigace prostřednictvím GPS v mobilním telefonu není nic nového. Doposud ale byla tato vymoženost výsadou chytrých mobilů s operačním systémem (a starého Benefonu Esc). Tentokrát vám ale představíme GPS modul schovaný ve výměnném krytu běžného telefonu Nokia 5140.
Kapitoly článku

Zkratka GPS je dnes už známá. Jedná se o systém typický svými čtyřiadvaceti satelitními družicemi, díky kterým je možné lokalizovat polohu přijímacího modulu na zemském povrchu. Tento přijímací modul přitom není žádné obrovské zařízení, vejde se do navigačních systémů velikostí srovnatelných s mobilními telefony nebo kapesními počítači. A proto se přímo nabízí ho využít právě i u těchto zařízení.

V oblasti kapesních počítačů a chytrých mobilních telefonů je GPS modul stále více se rozšiřujícím doplňkem. Velké displeje těchto zařízení umožňují pohodlné sledování mapy, kterou je možné nahrát na paměťovou kartu. Otevřený operační systém pak poskytne možnost spuštění i náročných obslužných programů. GPS modul je většinou vyveden na připojovacím kabelu, nebo se připojuje přímo ke konektoru telefonu. Zařízení může komunikovat také prostřednictvím bezdrátové technologie Bluetooth. GPS modul je nutné zvlášť napájet, takové systémy se proto uplatní zejména u automobilů.

Tip: přečtěte si rozsáhlou megarecenzi navigačního programu Route 66 určeného pro mobilní telefony se Symbianem Series 60

Nokia pro svůj outdoorový telefon Nokia 5140 připravila důmyslné řešení GPS navigace. Modul zabudovala do speciálního výměnného krytu. Tím odpadá starost o připojený modul, který nijak zvlášť nepřekáží a nevyžaduje zvláštní napájení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na první pohled byste ani nehádali, že se tato Nokia domluví i s družicemi

Mírná nadváha nevadí

Telefon Nokia 5140 je pro GPS modul jako stvořený. Jedná se o mobil se zvýšenou odolností, který je určen pro aktivní, sportující uživatele. Ve výbavě proto najdeme i takové doplňky jako je teploměr, hlukoměr, svítilnu či kompas a mezi aplikacemi například i program pro vedení tréninkového plánu. Rozsáhlou recenzi telefonu najdete zde.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Po výměně krytu telefon nabere ve spodní části do tloušťky • srovnání se standardním krytem

GPS modul v takovém telefonu bude pro mnohé jistě přínosem. Na lyžích, na kole i při pěších túrách je uživatel informován o vzdálenosti, nadmořské výšce či aktuální rychlosti. Ve spojení s nahranou mapou pak GPS usnadní orientaci.

Samotný kryt telefonu se skládá ze dvou částí, které se nenasazují tradičně zepředu a zezadu, ale shora a zespodu. Výměna krytu je záležitost několika sekund. Barva je nabízena pouze jedna – černá v kombinaci s šedivými prvky. Osobně si mimochodem myslím, že tato kombinace telefonu sluší daleko víc než standardní červený nebo modrý kryt.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Větší tloušťka příliš nevadí

Po nasazení GPS krytu rázem zjistíte, že telefon je ve spodní části tlustší. Modul se ale někam schovat musel. Nárůst tloušťky však není nijak přehnaný, oproti původním 24 mm tloušťka narostla pouze o tři milimetry. Přístroj opticky zeštíhluje vhodně zvolený šedý pás, který se táhne z přechodu na zadní straně po bocích až pod klávesnici na přední straně.

Materiál krytů je shodný s originálem. Jedná se o bytelné, poměrně měkké plasty, které snesou i hrubší zacházení. Černý plast však není průsvitný jako u originálního modrého či červeného provedení. Klávesnice je po konstrukční stránce také zcela identická, má však černou barvu a oranžové popisky, které jsou podsvíceny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kryt rozložený a aplikovaný • kontakty na krytu

Při držení telefonu v ruce rozměry navíc nevadí. Měl jsem spíš opačný pocit, protože vystouplá část padne přesně do dlaně. Citlivější ruka však postřehne lehce zvýšenou hmotnost.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obnažený telefon • kontakty na telefonu, které slouží pro spojení s krytem • pokud se vám původní červený kryt líbí, můžete si jej částečně ponechat

O vše se stará Java

Jakmile kryt nasadíte, stačí zapnout telefon a do Sbírky aplikací se automaticky nainstaluje potřebný obslužný program Cover Browser. Jde pouze o obslužnou aplikaci, která umožní stáhnout programy pro ovládání samotného GPS modulu. Ty jsou uloženy v paměti krytu. Programy jsou celkem tři: GPS, Travel Guide a Waypoint Host. Při stahování z krytu do telefonu budete muset až několik minut počkat, po stažení však již aplikace budou vždy připraveny ve složce Sbírka aplikací.

Všechny programy jsou vytvořeny v Javě. Aplikace GPS zabere 125 kB v paměti telefonu, Travel Guide 128 kB a Waypoint Host 41 kB. Program umožňující stažení obslužných aplikací z krytu má velikost jen 21 kB. Při spuštění některého z programů je pak potřeba mít několik sekund strpení.

Kam s ním?

Stěžejní aplikací je program GPS, který umožní základní obsluhu navigačního modulu. Při jejím spuštění budete upozorněni, že se nikdy nemáte na GPS plně spoléhat. Po pousmání a potvrzení můžete vstoupit do hlavní nabídky.


Seznam java aplikací v telefonu • upozornění před spuštěním GPS • nabídka aplikace GPS

Hned na prvním místě v nabídce je nejdůležitější položka Satelity. Před tím, než začnete některou z navigačních služeb využívat, je nutné prostřednictvím této volby navázat spojení s navigačními družicemi. K zaměření polohy je potřeba zachytit nejméně čtyři družice. Na displeji jste přehledně graficky informování o průběhu hledání. Jakmile dojde k zaměření, zobrazí se aktuální pozice a zvýrazněna jsou čísla družic, se kterými bylo zaměření provedeno.

Hledání družic je v otevřeném terénu otázka několika desítek sekund, proces většinou netrvá ani půl minuty. Pokud se ale telefon nemůže „chytnou“, je dobré sevřít ho pouze v horní části a neclonit tak anténě v krytu. Vzhledem k malým rozměrům antény a její integraci v telefonu je citlivost na signál poměrně slabá. Ve volném terénu sice můžete telefon nosit klidně v kapse, ale v husté městské zástavbě s vyššími budovami nastává problém. Pokud se spojení podaří navázat, často dochází k jeho výpadku.

 Vyhledávání satelitů

V automobilu můžete telefon umístit na přístrojovou desku pod předním sklem, kde bez problémů funguje. V přihrádce u ruční brzdy však opět ztratí spojení. Dá se tedy předpokládat, že držák telefonu umístěný na středovém tunelu nebude pro telefon s GPS to pravé.

Vzhledem k předpokladu, že GPS modul v Nokii 5140 budou využívat především sportovci na svých dobrodružných či tréninkových cestách v přírodě, jsou neduhy špatné citlivosti v městské zástavbě či použitelnosti v automobilu omluvitelné. Hlavně, že je telefon malý, lehký a odolný. Jeho ideální umístění je na řidítkách kola nebo na krku.


V druhé kapitole se podíváme na funkce, které můžeme díky modulu GPS s telefonem používat.

Témata článku: Nokia, , , , , , Nokia 5140, MOBI, Přímá integrace, Túra, Maličký displej, Telefon umístěný, Opačný pocit, Mobil, Ideální umístění, Obyčejný mobil, Zaznamenaný bod