Nokia E71: kancelář už nikdy jinak (megatest)

Nokia E71 je horkou novinkou na poli manažerských smartphonů. Přináší tolik vylepšení, abychom zahodili starou E61i?

Nokia E71 je přímým nástupcem telefonů E61 a E61i, které se nám do paměti vryly především plnohodnotnou klávesnicí. Všechny tři zmíněné modely se totiž zaměřují na pohodlnou prácí s textem, potažmo psaní e-mailů, a z tohoto pohledu je třeba na ně pohlížet.

Nokia E61 Nokia E61i Nokia E71
Jak šel čas: E61 (představena říjen 2005), E61i (únor 2007), E71 (červen 2008)

Právě z tohoto důvodu vám nesmí vadit poněkud větší rozměry, zejména šířka – u mobilu pro práci s textem se takové věci neřeší, spíše naopak. Rozměry Nokie E71 jsou 114 × 57 × 10 mm, novinka váží hlavně kvůli kovovým dílům plných 127 g. Když zavzpomínáte na předchozí model, zjistíte, že se telefon výrazně zúžil a ztenčil. Nokia se dokonce chlubí, že se jedná o nejtenčí mobil s klávesnicí na trhu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Nokia E71 se prodává ve dvou variantách: White Steel...
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
...a Grey Steel

Klíčové vlastnosti

  • plnohodnotná QWERTZ klávesnice
  • optimální rozměry, minimální tloušťka
  • navigace a-GPS + Nokia Maps
  • inovovaný Symbian
  • propracované kancelářské funkce
  • 3,2Mpx fotoaparát
  • natáčení VGA videa

Hlavní nedostatky

  • klávesy nejsou nijak odděleny
  • nízká kvalita fotek
Nokia E71
E71 Nový smartphone s QWERTY bude ve všech směrech menší než předchůdce, i přesto si uchová baterii o vysoké kapacitě 1 500 mAh a přidá řadu nových funkcí - přijímač GPS, lepší fotoaparát, podporu HSDPA, lepší procesor a operační systém S60 3rd Edition dostane Feature Pack 1.rozměry a hmotnost: 114 × 57 × 10 mm, 127 g
displej: 2,36'', aktivní TFT, 320 × 240, 16 mil. barev
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), 3G, GPS
data: GPRS tř. 12, EDGE tř. 12, UMTS, HSDPA
konekt.: microUSB, Bluetooth (A2DP), infraport, Wi-Fi
paměť: 110 MB, paměťové karty microSDHC
baterie: Li-Ion 1500 mAh, procesor: 369 MHz
operační systém: Symbian 9.2 S60 3rd Edition, FP1
hudba: přehrávač hudby, rádio
fotoaparát: 3MPx (2 048 × 1 536), video (320 × 240), autofocus, diodový blesk
87 %
(21. místo z 897)
katalogpreviewinfo výrobce
cena: 11 080 Kč (koupit)

Opravdu velký mobil

Pokud se na Nokii podíváte nezaujatým okem, dospějete brzy k závěru, že se jedná o nepříjemně velký mobil. Teprve s vědomím, že se jedná o přístroj s plnohodnotnou klávesnicí, se vaše negativní pocity otupí a začnete zkoumat, jaké další designové perličky pro vás výrobce připravil.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Začneme netradičně zezadu. Pokud jste se po zkušenostech s předchozími manažerskými Nokiemi obávali lesklého kovu, který se během prvního dne poškrábá a nesnesitelně ušpiní, budete nadšeni. Výrobce tentokrát použil kov doplněný o drobné prohlubně rozmístěné v pravidelné mřížce, který sice také posbírá otisky prstů ze širokého okolí, není to na něm ale tolik vidět.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Levý bok je vyhrazen infraportu (ano, u tohoto telefonu skutečně najdete infraport, to už u manažerského mobilu není tak častý jev), konektoru microUSB (konečně neproprietární konektor) a slotu pro paměťovou kartu microSD (2GB karta je v krabici jako pozornost od výrobce). Konektor i slot jsou chráněny připevněnou plastovou krytkou, která zabrání vniknutí nečistot a přitom ji nikde neztratíte. Na pravé straně najdete 2,5mm jack (sluchátka jsou přibalena), klávesy pro změnu hlasitosti a tlačítko pro vyvolání hlasových voleb. Spodní hrana obsahuje pouze konektor pro nabíjení (2mm Nokia) a otvor pro připevnění poutka či šňůrky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostor pod zadním krytem schovává 1 500mAh baterii a SIM kartu, paměťová karta se vkládá do boční strany telefonu

Polovina přední strany je vyhrazena aktivnímu displeji, který na rozlišení 320 × 240 bodů zobrazuje 16 milionů barev. Fyzické rozměry displeje určují hodnoty 48 × 36 mm. Na šířku sahá displej až ke kraji telefonu, vertikálně by mohl být ještě nepatrně rozšířen, ne však o mnoho. Oproti displeje u Nokie E61i je tento podstatně menší. Sice stále větší než u běžných mobilů, přesto o tolik menší, aby vám to při delším čtení textu začalo vadit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Většina konektorů je rozložena po bočních hranách, slot pro microSD a USB port mají ochrannou záslepku

Pod displejem se pak nachází klávesnice. Funkční blok tvoří čtyřsměrný stříbrný čtverec s potvrzovacím středem, dvě funkční tlačítka, klávesy pro přijetí a odmítnutí hovoru a čtyři tlačítka pro rychlý přístup k často používaným funkcím. Jedná se o návrat na hlavní obrazovku (v případě, že už na hlavní obrazovce jste, vstoupíte stejnou klávesou do menu), otevření kalendáře, vstup do seznamu kontaktů a rychlý přístup k e-mailu.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jas displeje na slunci kontroluje fotosenzor vlevo od reproduktoru, po pravici kamera pro videohovory

Pod funkčním blokem potom najdete plnohodnotnou klávesnici. Číslice a národní znaky píšete pomocí přepínače, stejně jako u předchozího modelu. Tlačítka mají přibližně stejnou velikost jako u E61i, teoreticky by se tedy s klávesnicí mělo pracovat podobně pohodlně. Výrobce však v zájmu miniaturizace zrušil mezery oddělující jednotlivé řady i sloupce kláves, takže budete mít trochu problém strefit správné tlačítko, a to i za plného denního světla.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Větší zdvih kláves by neškodil

Tlačítka mají navíc velmi malý zdvih, což sice šetří námahu vašim prstům; k snadnému nahmatání to ale rozhodně nepřispívá. Ani v tomto případě ale není možné klávesy nijak výrazně zvětšit; klávesnice v horizontálním směru dosahuje okrajů telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesy jsou natlačeny na sebe, občas může dojít k překlepu

Témata článku: Nokia, , Motorola MPx200, Nokia E61, Nokia E61i, Nokia E71, Důležitá informace, Největší novinka, Mega, Jang, Vestavěná čtečka, Dlouhodobé používání, Nízká kvalita, Kancelář, Správné tlačítko, Snadné nahmatání, SSL, Jin, Horní pruh, Uvedené srovnání, Široké okolí, Vestavěný přijímač, Mega +, Běžná textovka, Malý zdvih