Nokia Hackathon: tři nejlepší aplikace vznikaly pouhý den

Nokia pozvala vývojáře do Monte Carla a nechala je po 24 hodin tvořit. Nejlepší Widgety budou za měsíc na Ovi Store, stručně si je představíme už dnes.

V Monte Carlu se sešlo deset týmů vývojářů mobilních aplikací, aby se utkaly ve finále soutěže Calling All Innovators Hackathon. Akci pořádá Nokie a její největší zvláštností je, že programátoři mají na vývoj svého díla 24 hodin. Ne, není to tak úplně šílené, jde totiž o miniaplikace, tzv. widgety.


Za zmíněných 24 hodin nebyly aplikace úplně hotové, šlo o jakési anfaverze s myšlenkou a alespoň částečnou funkčností. proto vám dnes neukážeme žádné snímky displejů, to až budou aplikace opravdu hotové

První cenu v podobě 15 000 euro a čtyřtýdenní propagace aplikace na Ovi Store (obchod bude spuštěn příští měsíc) vybojoval Plusmo se svým Social Location Widget. Jak už asi z názvu tušíte, programátor zahrál porotcům na módní notu. Sociální sítě prostě dnes „letí“ a když se k nim přidá využití GPS, ani se nedivím, že právě tohle je vítěz. Widget umí spojit krále všech sociálních sítí Facebook a krále miniblogovacích systémů Twitter s vaší momentální polohou. Tu systém předá vašim přátelům a stejně tak vy víte, kteří z vašich internetových přátel jsou poblíž. Můžete sledovat, co dělají, napsat jim, ale kontaktovat můžete i uživatele, kteří sice dosud nejsou vašimi přáteli, ale pohybují se poblíž vás.

Druhou cenu, 7 000 euro a tři týdny propagace na Ovi Store získává Inova IT se svým Shoppy Widgetem. I tady se dá z názvu odtušit mnohé, půjde o nakupování. Vytvoříte si seznam položek k nákupu, pojmenujete a nasdílíte svým známým. Můžete přidávat obrázky, nejrůznější detaily jako je počet či hmotnost, zboží třídit do kategorií, ale i v této aplikaci se dostane ke slovu GPS. Každé položce totiž můžete přiřadit zeměpisnou polohu obchodu, kde je možné ji nejlépe koupit. Zajímavou funkcí widgetu je upozornění, které vám ve zkratce řekne „právě jdete okolo obchodu, kde je možné koupit jednu z položek seznamu“. Typické využití této miniaplikace je seznam svatebních darů, které pak jednotliví hosté nakupují a postupně odškrtávají.

Tři tisíce euro a dva týdny propagace, to je třetí cena přidělená týmu PavingWays za jejich widget Travel Planner. Slouží ke shromáždění všech informací potřebných ke konkrétní cestě. Aplikace spolkne čísla letů, údaje pro autopůjčovnu, rezervace hotelů, atd. Na domovské stránce aplikace vidíte, kde přesně se nacházíte na mapě, ale vejdou se i informace z Twitteru.

Diskuze (6) Další článek: Vlak na nebi a kytara s duchem ve Fotografii týdne

Témata článku: Nokia, , Den, Pouhý den, Nejlepší aplikace, Aplikace, Typické využití, Hack