Nokia Smart2Go: mapy v mobilu zdarma (test)

...a navigace jako bonus. Nokia pro své symbianové smartphony a navíc i pro PDA s Windows Mobile nabízí zdarma mapovou aplikaci Smart2Go. Podrobně jsme se podívali na její možnosti.

Geografické rozdělení navigací je rozmanité, přesný seznam je na webu programu. Například Česká republika je v regionu Eastern Europe spolu se Slovenskem, Maďarskem, Polskem, Řeckem a baltskými státy. Ceny licence pro navigaci jsou závislé na době používání:

  • 69,99 eur (1 960 Kč) na tři roky
  • 59,99 eur (1 680 Kč) na jeden rok
  • 7,99 eur (224 Kč) na měsíc
  • 6,49 eur (182 Kč) týden

Trošku mi uniká, jak lze koupit navigaci například pro Chorvatsko, Bulharsko či Rumunsko. Mapy jsou pro tyto země v nabídce, chorvatská bude podle velikosti asi velice podrobná, ovšem v seznamu zemí, pro které je navigace dostupná, zahrnuté nejsou.

V případě některých zemí máme na výběr více variant, jak se k navigaci dostat. Buď jsou dostupné jako konkrétní země či součást určité oblasti, nebo jako větší územní celek. Lze například koupit navigaci pro Alpy, která pokrývá celé Rakousko, Švýcarsko a alpské části Itálie, Německa a Francie za stejnou cenu jako u zemí východní Evropy. Nebo lze za o něco vyšší cenu zakoupit kompletní západní Evropu:

  • 99,99 eur (2 800 Kč) na tři roky
  • 89,99 eur (2 520 Kč) na jeden rok
  • 9,99 eur (280 Kč) na měsíc
  • 8,99 eur (251 Kč) na týden

Před nákupem licence je vhodné zamyslet se, co přesně budeme od navigace chtít, která oblast nás zajímá a na jak dlouho.

Inteligentní mapy v mobilu

Mapy jsme již nainstalovali, pojďme se podívat, jak je lze využívat. Aplikace v mobilu se nejmenuje Smart2Go, jak by se dalo předpokládat, ale prostě Maps. Doplňuje tak další, zpravidla předinstalované navigační aplikace od Nokie, se kterými spolupracuje.

Po prvním spuštění zjistíme, že jsme v Berlíně. Aplikace si pamatuje poslední pozici GPS modulu, takže potom se bude výchozí místo měnit podle toho, kde byl naposledy vypnut. Pro toho, kdo GPS nemá, ale bude výchozí místo vždy Berlín. Doufejme, že toto autoři ve finální verzi software opraví. Jejich domácí město je sice zajímavé, ale přece jen by asi většina uživatelů uvítala mít možnost nastavit si jiný start. Jelikož výrobce k Berlínu přidal samostatný bod do otázek a odpovědí na stránkách, dotazů asi dostal hodně.

Mapu lze poměrně plynule přibližovat a oddalovat tlačítky, nejedná se však o stejný efekt, jako kdybychom přibližovali klasickou papírovou mapu. Informace se objevují postupně a dle mého názoru poměrně pozdě, až při velkém přiblížení. Při takovém zvětšení, aby byla většina České republiky viditelná na jedné obrazovce, vidíme dálnice a ne příliš kvalitní pokus o geografické zobrazení – není ani vidět státní hranice. Později se začnou zobrazovat dálnice a řeky, teprve až v dalším kroku také silnice.

To samé platí o sídlech. Větší se samozřejmě zobrazí (jménem a bodem) dříve než menší, ale lze se snadno dostat do situace, kdy na určitě poměrně rozlehlé oblasti (asi 65 × 65 km) nevidíme nic jiného než řeky a největší města. Ostatně obrázek mluví za vše. Státní hranice se mimochodem nezobrazuje nikdy, a jelikož mapy nekopírují hranice, jsou to obdélníkové výseky, uživatel se na mapě dostane do zahraničí, ani o tom neví.


Pohled na většinu České republiky • přiblížení se k Praze ... • ... ale až teď vidíme silnice

V praxi je „optické“ hledání na takové digitální mapě poměrně obtížně. Záchytné body se zobrazí při tak velkém přiblížení, že následné putovaní po mapě na delší vzdálenosti je nepohodlné. Samozřejmě, že množství zobrazených informací souvisí s možnostmi mobilního telefonu, ale kdyby bylo možné si zapnout větší počet detailů i na menším přiblížení, bylo by to velice příjemné. Zobrazení hlavních silničních tahů či obcí by prostě zjednodušilo navigaci.


Noční režim


Článek pokračuje v další kapitole: vyhledávání, body zájmu, aktuálnost map

Témata článku: Nokia, , , , , , Nokia E70, Datová komunikace, SMA, Test, Alpy, Placená funkce, MOBI, Státní hranice, Telefonní účet, Seznam akcí, Mobil, Žďár