Nové Google Mapy zvedají laťku pro konkurenci

Google dal ochutnat nové Mapy. Masivní ekosystém přináší haldu novinek, zkrátka nepřijde web, Android, ani iOS. Zkoušet můžete už dnes.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takhle kdysi začínaly Google Mapy. Byla v nich jen severní Amerika. Dnes se Google pochlubil 200. zemí, Severní Koreou.

Jedním z hlavních témat dnešní keynote byly Mapy. Google je prý postavil od základů znovu kolem tří principů:

1) Personalizace mapy: Každý z uživatelů bude mít svoji mapu a každá bude vypadat trochu jinak. Čím víc tu svou budete používat, čím hlouběji se ponoříte do geolokačních služeb od Googlu, čím častěji budete mít zapnuté Mapy v mobilu, tím lepší vaše osobní mapa bude. Moje hodnocení podniků, moje doporučení na sociálních sítích, typ podniku, který obvykle vyhledávám, doporučení mých přátel, to všechno jsou parametry, které se dostávají do hry, ovlivňují podobu osobní mapy a výsledky vyhledávání.

Nejtenčí ulice na mapě nemají označení, to kvůli přehlednosti. Jakmile však kliknete na podnik umístěný v takové uličce, její označení vyskočí a stejně tak jména všech ulic cestou k vašemu domovu. Ano, vaše osobní mapa může mít ty záchytné body, mezi kterými se nejčastěji pohybujete (domov, práce…). Ty pak pomohou třeba při vyhledávání trasy. Máte rozkliknuté informace o restauraci? Pak prostě klikněte na ikonku svého domova a už se plánuje trasa.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Plánování tras je také úplně nové. Třeba u MHD máte lepší přehled, kolik ujdete pěšky a jak budete přestupovat.

2) Propojení obrazových zdrojů: Google pořádně zapracoval na propojení všemožných zdrojů obrazových dat od statických přes panoramatické fotky, přes StreetView a letecké snímky, z nich generované 3D mapy, až po satelitní. Statické fotky z Panoramia jsou v hustě fotografovaných místech automaticky pospojované do jakýchsi 3D řetězců, vlastní panorama mohou přidávat i uživatelé, ostatně tahle funkce je už delší dobu integrovaná ve fotoaparátu Androidu Jelly Bean.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čím Google skutečně ohromil dav?
Mraky na druhém snímku (odzoomovaná Země) odpovídají reálné oblačnosti v reálném čase.
Klepněte pro větší obrázek
A v nových Google Mapách můžete jít ještě dál. Země se zobrazí ve vesmírném kontextu, se Sluncem i Mléčnou dráhou. Keynote zakončil Larry Page a i když se jeho řeč o mapy jen otřela, noční Země vydržela na pozadí až do samého konce přednášky – jen pro efekt.

3) Mapa je uživatelské prostředí: Už dávno to není jen statická mapa, ale pouze podklad pro zobrazení dat z gigantických databází, mnoha systémů, služeb třetích stran, sociálních sítí... Hledáte restauraci? Do budoucna ji nebudete hledat přes klasické vyhledávání, ale rovnou v mapě. Kromě polohy dostanete všechny potřebné informace a stále v mapě si rovnou zamluvíte stůl. Tedy pokud jste v USA, ale třeba se jednou dočkáme i my.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Už to není jen o mapě nebo navigaci, ve hře je spousta dalších služeb a systémů.

Vyjmenovanou trojicí pilířů ale novinky nekončí. Aktuální informace o dopravě, které máme i v ČR, dostaly novinku zvanou Incidents. Jakmile se někde na vaší naplánované trase něco stane (typicky nehoda), aplikace vás upozorní a rovnou nabídne řešení, objízdnou trasu. Nová je funkce Explore. Jste v cizím městě a nevíte, co byste tam mohli dělat? Zkuste Explore, vyberte si jednu z kategorií (např. nákupy, zábava, sport, památky…) a začněte objevovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Několik ukázek nových map z Google Lat Long

Kdy a kde 

V létě a úplně všude. Je jedno, jestli jste na mobilu, tabletu či počítači, je jedno, jestli jeho operační systém vyrobil Google, Apple, Microsoft, nebo ještě někdo další... K novým Mapám se dostanete přes internetový prohlížeč, speciální pluginy prý nebude nutné instalovat už ani na vrstvu Earth. Léto se může zdát daleko, ale jestli si chcete novinky vyzkoušet co nejdříve, zkuste Google požádat o pozvánku, s veřejným testováním by se mělo začít ještě dnes.

Diskuze (37) Další článek: Zabiják školních sešitů? Sony chystá tenký 13" e-ink tablet

Témata článku: Google, , , , , , , Google +, Nov, Pro +, Severní Amerika, Veřejný test, Larry Page,